Bled

Sa koferom kroz svet

HILJADU GODINA TURIZMA

Istorija Bleda počinje još u doba legendi kada je staroslovenska boginja Živa, zajedno sa vilama i vilenjacima, uživala u jezeru koje su stvorili lednici Julijskih Alpa. Osamu vilinskog sveta 1004. godine prekida nemački car Henrih II koji jezero poklanja briksenškom biskupu Albuinu. Njegovi naslednici na nepristupačnom grebenu iznad  obale podižu srednjevekovni grad Bled, po kome je nazvano i jezero. Nalazi se na 500 metar n.m., ima površinu od 144 hektara i dubinu od 30,6 metara.
Bledsko jezero, zaštitni znak slovenačkog turizma, meka je za turiste iz celog sveta. Leti temperatura vode ide i preko 24oC pa je kupanje prijatno sve do početka oktobra.
Najveća atrakcija ovog severozapadnog dela Slovenije, u blizini Save Bohinjke i Save Dolinke, jeste ostrvce usred jezera čije bujno rastinje zaklanja srednjevekovnu Crkvu svete Marije, kapelu, zvonik visok 52 metra i obližnje grobove iz predhrišćanskog vremena. Posebna turistička atrakcija ovog prostora su zvonjava u zvoniku, uz obavezne tri želje, i organizacija romantičnih venčanja u ostrvskoj  crkvi. Običaj je da mladoženja na rukama prenese svoju mladu od obale do ulaza uz, ni manje ni više nego – 99 stepenika.
Do ostrvca u Bledskom jezeru stiže se tradicionalnim drvenim čamcem koji ovde zovu “pletno”. Zbog zaštite jezera i prirode zabranjena je upotreba motora te čamdžije isključivo koriste vesla. U 16. veku mlada udovica, kojoj su razbojnici ubili muža, dala je da se od porodičnog srebra i zlata izlije zvono, ali usred oluje ono nikada nije stiglo. Po verovanju noću, u tišini jezera, može da se čuje zvuk zvona sa dna.
Boravak na Bledu ne bi bio potpun bez posete Bledskom gradu koji se uzdiže iznad jezera i gde se, uz ručak satkan od specijaliteta slovenačke kuhinje, u potpunosti doživljava ceo ovaj turistički centar.
Što se smeštajnih kapaciteta tiče, oni su brojni i raznovrsni. Među njima su hotel “Grand Toplice”, sazidan još 1854. godine, “Vila Bled” na čijem se mestu najpre nalazio dvorac austrijskig princa  Vundiš-Graca, potom kraljevske porodice Karađorđević a, zatim, jedna od rezidencija Josipa Broza Tita, hoteli “Park”, “Golf”, “Belvedere”, “Jadran” i drugi kao i brojni objekti  privatnog smeštaja i kampovi. Osim “rekerativnih” atrakcija, u zimskom periodu skijanja i klizanja na jezeru, a u letnjem kupanja, golfa, šetačkih i biciklističkih tura, Bled ima i jednu gastronomsku. To je čuveni slatkiš “resina”, kombinacija krempite i šampite, jedan od brendova ovog turističkog područja koje je obeležilo 1.000 godina turizma.
Za smeštaj na Bledu “Internet Serbia Travel News” preporučuje hotel Astoriju (4*/3*) koji se nalazi 300m udaljen od jezera. Najviše odgovara gostima koji žele mir, onima koji su na organizovanim događajima, poslovnim susretima i seminarima, ili ih zanima sportski turizam. Osobenost hotela je poslovanje pod okriljem obrazovne Više strukovne škole za ugostiteljstvo i turzam Bled. Hotel Astorija upravlja i restoranom na Bledskom gradu, poznatom po izuzetnim gastronomskim specijalitetima i neverovatnom pogledu na jezero i okolinu.