Požarevac

Turističke destinacije

ISTORIJA, KULTURA, TRI REKE I KONJI

U severoistočnom delu Srbije, 82km jugoistočno od Beograda, između Dunava, Velike Morave i Mlave, u sred plodne ravnice Stiga, smestio se Požarevac, kulturni, privredni i administrativni centar Braničevskog okruga. Magistralnim putem M-24 vezan je sa auto-putem Beograd – Niš, a putem M-25 povezan je sa Golupcem i Kladovom. Poseban saobraćajni, privredni i turistički značaj za Požarevac ima reka Dunav, koja dužinom od 13 km protiče kroz požarevačku opštinu. Ipak, kako su se uverili turistički novinari koju su posetili Požarevac, sinonim turizma ovog grada su ERGELA “LJUBIČEVO”, ARHEOLOŠKI LOKALITET – RIMSKI GRAD I VOJNI LOGOR “VIMINACIJUM”, GALERIJA MILENE PAVLOVIĆ BARILLI I ŽENSKI HOR “BARILI”.

Požarevac se prvi put pominje u turskim tefterima 1476. godine, a postao je poznat posle Požarevačkog mira zaključenog 1718. godine izmedu Austrije i Turske. U 19. veku Požarevac je neko vreme bio druga prestonica kneza Miloša Obrenovića. U njemu je sagradio konak za sebe i porodicu, razvijao trgovinu, oslobodio ga od Turaka 1815. godine. Miloš Obrenović, čiji se spomenik, delo poznatog vajara Đorđa Jovanovića, nalazi u gradskom parku, ispred zdanja Opštine, koju su 1889. godine u renesansnom stilu projektovali italijanski arhitekti, 1819. godine ovde je izgradio sabornu crkvu posvećenu Svetim arhangelima Maihailu i Gavrilu. Dvor – konak je podignut 1825. godine a nova čaršija je izgrađena 1827. godine. 1842. godine Požarevljani dobijaju pozorište u kome je održana i premijera “Romea i Julije”. Bilo je to prvo izvođenje nekog dela Viljema Šekspira na Balkanu. I kafane su oduvek bile značajne u Požarevcu. Zabeleženo je da je 1911. godine grad imao čak 80 kafana i 1 lekara. I danas su kafane u Požarevcu, gradu brojnih festivala i manifestacija, pre svega “Ljubičevskih konjičkih igara”, na raspolaganju turistima, kao i smeštajni kapaciteti u hotelima “Dunav” i “Fenix”, hostelu “Požarevac”, konačištima “Konak” i “Inn”, kao i u privatnom smeštaju. Ljubitelje lovnog turizma čekaju lovišta “Beljanica – Sokolica” i “Hrastovača”.

Požarevac nije grad koji blistavošću svojih fasada osvaja na prvi pogled. Ali to je grad koji svojim sadržajima navodi na ponovni dolazak. A u budućnosti, kako novinarima reče gradonačelnik Požarevca Bane Spasojević, ujedno i predsednik organizacionog odbora Ljubičevskih konjičkih igara 2016, “Naša su nastojanja da “Ljubičevske konjičke igre” i Arheološki park ,,Viminacijum” budu dva stožera oko kojih će se razvijati turizam u Požarevcu”. Budući da je Arheološki park ,,Viminacijum” već bio domaćin svetski propraćene izložbe Narodnog muzeja Srbije pod naslovom “Konstantin Veliki i Milanski edikt”, a da je ergela “Ljubičevo” u 2016. godini počela da se vraća u najbolje evropske dane sa svog početka, Požarevac pronalazi sebi odgovarajuće mesto na putu svetskog turizma.

ŠTA OBIĆI

GALERIJA MILENE PAVLOVIĆ BARILI – Galerija svetski poznate umetnice, predstavnice nadrealističnog romantizma, smeštena je u njenoj rodnoj kući.

NARODNI MUZEJ – Posle beogradskog ovo je najstariji muzej u Srbiji, osnovan 1896. godine.

MUZEJ KULTURNE ISTORIJE – Tipična kuća bogate trgovačke porodice sa kraja 19. veka i KUĆA PETRA DOBRNJCA – sa izloženim predmetima koji pripadaju vremenu Prvog i Drugog srpskog ustanka.

ZGRADA NAČELSTVA – Sagrađena 1889. godine po projektu austrijskog arhitekte Fridriha Gizela, sa svojim salonima ima status spomenika kulture od velikog značaja

ETNO PARK “TULBA” – Autentični objekti prikazuju graditeljstvo druge polovine 19. veka ovog dela Srbije

CARSKI ŠATOR “POŽAREVAČKOG MIRA” – Predstavlja verodostojni prikaz istorijskog događaja poznatog kao “Požarevački mir” iz 1718. godine

ERGELA “LJUBIČEVO” – Jedna od najstarijih ergela u Srbiji (1853.)

VIMINACIJUM – Arheološki lokalitet, Rimski vojni logor koji je nastao u I veku, kao glavni grad nekadasnje rimske provincije – Gornje Mezije.

Posebna atrakcija je Mamut park sa skeletom mamuta starim preko 5.000.000 godina Viminacijum (antički lokalitet iz I veka koji je za vreme cara bio centancije Gornje Mezije.

LJUBIČEVSKE KONJNIČKE IGRE

Ergela Ljubičevo, 3km udaljena od Požarevca, jedna je od najstarijih u Srbiji. Osnovao ju je 1853. godine Miloš Obrenović, a kao svoj legat srpskom narodu zaveštao ju je Mihailo Obrenović. On joj je i dao ime Ljubičevo, u znak sećanja na svoju majku, kneginju Ljubicu.

Početkom 20. veka ergela je izrasla u konjarsku instituciju evropskog ranga i imala je 500 grla plemenite rase. Od 1964. godine, svakog prvog vikenda u septembru, održava se turističko-sportska manifestacija LJUBIČEVSKE KONJIČKE IGRE koja obuhvata svečani defile učesnika, Ljubičevski višeboj, galopske i kasačke trke, preponsko i daljinsko jahanje, kao i proglašenje počasnog viteza Ljubičeva, uz uručenje sablje i plašta.

Turistička organizacija grada Požarevca
+ 381 12 221941
info@topg.rs
www.turistickaorganizacijagradapozrevca.rs