Apatin

Reke koje spajaju

NIZ LEPI PLAVI

DUNAV

APATIN (1.401 km)

Apatin je prvo značajnije naselje na obali Dunava sa tradicijom proizvodnje piva, koja datira još iz 1756. godine, i spravljanja specijaliteta od rečne ribe.U pisanim dokumentima grad, podignut u blizini dva kraljevska grada Bača i Bodroga, prvi put se pominje 1011. godine, kada je mađarski kralj Stefan Prvi tadašnje naselje Aronjoš poklonio opaticama. Tako je od opatije postao – Apatin.

Najstarije i najreprezentativnije građevine ovog simpatičnog grada su crkve. Crkva Uznesenja Marijinog sa čuvenom crnom Bogorodicom, crkva “Srce Isusovo” i hram “Sabor Svetog Apostola” pravi su biseri grada. Gradska kuća i stara Apatinska pivara upotpunjuju sliku.

Tokom jula Apatin je “centar sveta” jer se u njemu održava tradicionalna turistička manifestacija “Apatinske ribarske večeri” koja obuhvata takmičenja u ribolovu, pripremi ribljih specijaliteta i muzici tamburaša. Koliko je ribolov neodvojiv od ovog prostora govori i podatak da je još Eugen Savojski, po oslobađanju od Turaka, od austrijskog dvora dobio Apatin kao svoju ribarsku centralu.

Kao u rezervatu prirode na području Apatina žive i neke autohtone vrste ptica kojima je uz reku jedino stanište. Jedinstvene primerke crne rode i belorepog orla 1878. godine kod Apatina prvi put je uočio svetski biolog Alfred Brem.

Na 1433. kilometru svoga toka Dunav ulazi u Srbiju i teče kroz nju 588 kilometara. Uz njegove obale smenjuju se carstva netaknute prirode, kulture stvarane vekovima, gradovi sa svojim osobenostima. Dunav na putu kroz Srbiju upoznaje putnike sa nastankom i nestankom civilizacija, približava im narode i njihove običaje.

U ediciji “Dunavom kroz Srbiju” Turistička organizacija Srbije objavila je turističko-informativnu mapu “Niz lepi plavi Dunav“, namenjenu pre svega turistima koji brodovima uplovljavaju u Srbiju.

Informacije:

Turistička organizacija Srbije

+381 11 65 57 100

www.serbia-tourism.org

Apatin je danas veliko gradilište. Jedno od najvećih ulaganja vezano je za brodove koji plove Dunavom kroz Srbiju na putu od Beča do Konstance. Po planu, oni će već 2007. godine uplovljavati u super modernu marinu koja je u izgradnji neposredno pored brodogradilišta, budućeg apartmanskog kompleksa i sportskog centra “Rade Svilar”.

Nadomak grada je banja Junaković (ime dobila po svojim stanovnicima koji su se, krstareći Dunavom, hrabro borili sa Turcima) koja je, po fizičko-hemijskim svojstvima termo-mineralne vode, svrstana u rang sa banjama Karlove Vari u Češkoj i Harkjanj u Mađarskoj.

Informacije:
Turistička organizacija Apatin
+ 381 25 772 555
www.turizam.apatin.com