Zemun

Beograd

ZEMUN TURISTIČKA DUŠA BEOGRADA

Zemun se nalazi na ušću Save u Dunav u jugoistočnom delu Srema, ispod sremske zaravni na desnoj obali Dunava, nasuprot Kalemegdanu. Stari Zemun je turistička duša Beograda, slikoviti deo grada posebne atmosfere i nenarušenih ambijentalnih vrednosti u turističkoj metropoli Beogradu. Kroz istoriju Zemun je menjao svoje ime. Kelti su ga zvali Taurunum, potom sledi Mallevilla (“zli grad” u spisu Alberta Ahenskog, hroničara Prvog krstaškog rata), pa Semlin, austrijsko ime i Zimony, mađarsko ime. Samo naselje osnovali su Skordisci, odnosno Kelti, u I veku nove ere ovde su se utvrdili Rimljani, potom dolaze Sloveni, ratuju Mađari i Vizantija, razaraju Turci, a od njih ga otima princ Eugen Savojski te njime Habsburška monarhija upravljala narednih 200 godina.

Kao raskrsnice važnih puteva, Beograd i Zemun su tokom istorije imali čvrsto isprepletanu sudbinu. Dunavom i Savom, ovamo su dolazili trgovci, vojskovođe, naučnici, umetnici i novinari, jednako sa Zapada kao i sa Istoka. Sudeći po raznolikom stanovništvu zemunskom, mnogi su od njih ovde pronašli svoj dom.

Zemun, pre svega njegov stari deo, najbolje se upoznaje pešice, šetnjom kaldrmisanim ulicama, prolazima pod lipama, topolama i brezama, vijugavim stepenicama, svraćanjem na Veliku pijacu u Donjem gradu, nekadašnjem centru trgovačkog i kulturnog života i to sve zahvaljujući rečnom pristaništu koje se nalazilo tamo gde je sada “Stara kapetanija”.

Sastavni deo turističkog Zemuna su i Opera&TheatarMadlenianum, Zavičajni muzej, galerija Doma vazduhoplovstva, kuća porodice Karamata i Letnja pozornica Gardoš.

Zemun, deo Beograda sa dušom, Turistička organizacija Beograda stavila je u svoju redovnu ponudu obilaska pod nazivom “STARI ZEMUN”.
Trajanje: 90 min, uz pratnju turističkog vodiča
Maršruta: Zgrada Starog Magistrata, Gospodska ulica, Glavna, Madlenijanum, Livnica Pantelić, Karamatina kuća, Gardoš, Sinđelićeva, Nikolajevska crkva, Zemunski kej, Stara Kapetanija i Stara carinarnica
Polazak: Zgrada Starog Magistrata, subotom od 16.00 do 17.30
TURISTIČKI INFORMATIVNI CENTRI:

Aerodrom “Nikola Tesla”, +381 209-7828 (08.00-22.00)
info-aerodrom@serbia.travel
Terazije, podzemni prolaz kod Palate “Albanija”,
+381 2635-622 (ponedeljak-petak 09.00-20.00, subota i nedelja 09.00-16.00)
bginfo.terazije@tob.co.rs
Glavna železnička stanica, +381 361-2732
(ponedeljak-petak 08.00-20.00, subota i nedelja 08.00-16.00)
Savsko pristanište, Karađorđeva
(mart-novembar, 08.00-19.00), bginfo.pristaniste@tob.co.rs
Knez Mihailova 6, +381 3281 859
(ponedeljak-subota 09.00-21.00, nedeljom zatvoreno)

Turistički centar Zemuna, Zmaj Jovina 14,
+381 11 2192 094
Udruženje turističkih vodiča, Dečanska 8,
+381 11 334 31 86

GARDOŠ

Gardoš (Mađarski naziv), najpoznatiji deo Zemuna, koji se po predanjima pamti kao naselje ribara, zanatlija i piljara, živi i danas nenarušenog ambijenta. U vijugavim ulicama osnovnu vrednost mu daju male, niske građevine, poneke još od naboja, i dva kompleksa – Nikolajevska crkva i ostatak zidina srednjevekovne tvrđave sa Milenijumskom kulom, jednom od pet na krajnjim tačkama tadašnje Ugarske države, koju su kasnije građani prozvali “Kulom Sibinjanin Janka”. Spontano su nastali i nazivi okolnih ulica Visoka, Stara, Strma, Tesna, Veslarska i druge. Gardoš je i najlepši slikarski motiv Zemuna. Vredi ga izbliza upoznati, popeti se do kule Sibinjanin Janka odakle puca pogled na ceo Zemun, Dunav i Beograd.

ZEMUNSKE CRKVE

Nikolajevska crkva je najstarija sačuvana crkva u Zemunu, građena od 1745. do 1752. godine u stilu baroka. U njoj je jedan od najvrednijih ikonostasa.

Bogorodičinu crkvu 1780. godine gradili su Srbi, Cincari i Grci, a Katolička je završena petnaest godina kasnije. Crkva Svete Trojice u Gornjoj varoši sagrađena je 1842. godine.

Katolička crkva Sv. Roka i pravoslavna Sv. arhangela Gavrila nalaze se na prostoru Kontumaca, u okviru koga jedan deo odbrambenog zida i spomen stub podsećaju na to da je 1833. godine francuski književnik i državnik Alfons Lamartin ovde izdržao karantin kada se vraćao iz Srbije.