Novosti 235

POČETAK KOJI
Na osnovu najnovijih podataka Svetske turističke organizacije (UNWTO) međunarodna  turistička putovanja su se od januaru ove godine više nego udvostručila (+130%) u odnosu na 2021.godinu. Zabeleženo je 18 miliona posetilaca više širom sveta, tako da je ova januarska brojka odgovarajuća ukupnom porastu prometa za celu prošlu godinu. Ovaj pozitivan trend međunarodnih dolazaka pokazuje da je pad od 71% u 2021.godini u januaru 2022.godine došao na 67% ispod nivoa pre pandemije.
Poredeći se sa ovim svetskim rezultatima Srbija stoji veoma dobro. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u periodu januar/mart 2022.godine u Srbiji je boravilo 57% više turista u odnosu na isti period prethodene godine (domaćih 28% više, a inostranih 142%). Domaći turisti (61% od ukupnog broja gostiju) najviše su boravili na Kopaoniku (12% više u odnosu na prethodnu godinu), potom na Zlatiboru, u Beogradu, Vrnjačkoj i Sokobanji, na Tari, u Novom Sadu i drugim mestima. Inostrani turisti su birali Beograd, Kopaonik, Novi Sad, Suboticu, Zlatibor i Niš. A svi zajedno uživali su u gastronomiji Srbije.                                                                                                  
Novi Sad, ISTN
Sa rastom broja stranih turista u Srbiji širi se i lista zemalja iz kojih dolaze, tako da je u prvim mesecima ove godine najviše dolazaka zabeleženo iz Rusije, Turske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Nemačke, Rumunije i drugih zemalja. Ovo je početak koji obećava, a puna turistička sezona je tek pred nama.
OBEĆAVA
Kopaonik, ISTN
Porastu broja turista svakako doprinose i aktivnosti Turističke organizacije Srbije (TOS) koja je ponudu zemlje, nakon Sajma turizma u Beogradu (24.-27.03.2022.), promovisala na Sajmu turizma u Banja Luci (8.-10.04.2022.), a potom i kroz organizovan boravak turističkih organizacija i turoperatera iz Bugarske (13.-17.04.2022.) koji su obišli Vrnjačku i Sokobanju, Zlatibor, Taru i Bajinu Baštu. Na sajmu turizma „ITF Slovakiatour“ u Bratislavi (28.04.-01.05.2022.) TOS je sa novim sloganom „Srbija. Doživi!“ skrenuo pažnju na ponudu zemlje tokom cele godine. Kulturno blago, gastronomija i ostali potencijali Srbije predstavljeni su na ovogodišnjem festivalu Balkan Trafic u Briselu (28.04.-1.05.2022.). 
Subotica, ISTN
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
DOŽIVI SRBIJU! SA PREPORUKOM
Polazeći od činjenice da nova stvarnost zahteva prilagođavanje opštih pristupa i planova u turizmu, analizirajući afinitete domaćih turista koji pre svega idu u pravcu aktivnog odmora u prirodi, ali i upoznavanja tradicije i gastronomije, a sve sa pogledom na aktuelnu kampanju Turističke organizacije Srbije SRBIJA. Doživi!“, ekipa Internet Serbia Travel News-a, koja  tokom cele godine sa kolegama obilazi destinacije, predlaže šta posetiti, obići, videti i probati. A ovogodišnja turistička sezona u Srbiji već u startu je bolja od prethodne i obećava.
–  Kako je boravak na otvorenom najtraženiji oblik turističkog putovanja, naš predlog je krstarenje rekom Drinom kroz projekat –
ČAROBNI TURISTIČKI PRSTEN koji obuhvata plovidbu brodom „Grizli 2“, vožnju muzejskim vozom “Ćira” do Mokre Gore i Šarganske osmice, posetu Višegradu, Drvengradu i manastirima Rača i Dobrun, kao i pešačenje kroz  Nacionalni park Tara do vidikovca “Banjska“, odakle se pruža senzacionalan pogled na jezero Zaovine i branu na Perućcu.
Informacije:
Internet Serbia
Travel News
+ 381 11 2434204,
+381 63 8383955

📧 office@istnews.com
💻 www.istnews.com
 

Izlet do VRŠCA sa penjanjem na obližnje Vršačke planine pamti se. Posete Vladičanskom Dvoru, Rimokatoličkoj crkvi Svetog Gerharda, manastiru Mesić, prvoj vršačkoj apoteci “Kod spasitelja” i spomen-zbirci velikog srpskog slikara Paje Jovanovića se podrazumevaju.
Izlet do NOVOG BEČEJA sa obilaskom srednjovekovne romaničke crkve Arača, muzeja  “Glavaševa kuća”, „Kotarka“ i „Žeravica“, uz šetnju kejom pored reke ljubavi Tise, i sa posetom čardi u kojoj se jede sveža riba i pije čuveno vino “Krokan” sa obližnjeg Bisernog ostrva, takođe nisu loš izbor.
Opština KURŠUMLIJA pozitivan je primer spoja medicine i savremenih wellness i spa sadržaja u Prolom i Lukovskoj banji, uz posete Đavoljoj varoši i Kopaoniku.
Malo etno atmosfere prija na obroncima Cera u selu LIPOLIST, jednom od najcvetnijih u Srbiji, budući da se u njemu ruže gaje decenijama a u junu se održava i nadaleko čuveni  festivala cveća “RUŽE LIPOLISTA”. Posete rasadniku “Topalović“ i etno dvorištu i galeriji samoukog slikara Slobodana Topalovića sastavni su deo ovog izleta.
  ISKORAK IZ VEČITIH POTENCIJALA NAUTIČKOG TURIZMA 
Plovidba Dunavom kroz istoriju, Golubacka tvrdjava, ISTN
Nautički turizam kao privredna grana predstavlja veliki potencijal Srbije ali su pomaci veoma spori. Po podacima Privredne komore Srbije u regionu centralnog Dunavskog basena nalazi se 76 reka dužih od 50 km, 50 reka kraćih od 50 km, 600 km kanala, 9 većih i 114 manjih jezera, 26 mrtvaja, 120 peskara i šljunkara i 1.890 km plovnih puteva na kojima je preko 60.000 najrazličitijih plovila i pored kojih je oko 300.000 ljudi koji žive od reka. Iako zanemaren, osim kada je reč o izgradnji pristana kod Kladova, Smedereva, Zemuna, Velikog Gradišta i kod Golubačke tvrđave, nautički turizam našao je ipak svoje mesto na 42. Međunarodom sajmu nautike, lova i ribolova održanom u Beogradu (7.-11.04.2022.) pod sloganom „Isplovi, zabaci, ulovi“. Izlagački programa prilagođen rečnim nautičarima, ljubiteljima Save, Dunava, Tise i drugih reka, jezera i plovnih kanala, pratilo je predstavljanje dva izdanja, u štampanoj i elektronskoj formi, namenjenih pokušaju da se ubrza razvoj nautike, perspektivne privredne grane o kojoj se stalno govori kao o “potencijalu”.
–  Štampamo izdanje je knjiga o nautičkom turizmu pod nazivom „Osnove nautičkog turizma i nautički potencijali Srbije“ kojom njen autor Krsta Pašković, predsednik Udruženja Dunavski propeler”, želi da skrene pažnju na ovu privrednu oblast, da interesovanja čitalaca usmeri na segment nautike koji ima veze sa rekreacijom, uživanjem, zabavom, avanturizmom i ljubalju prema plovidbi, a pre svega da ukaže na nautičke potencijale Srbije. Zainteresovani knjigu mogu nabaviti preko Udruženja “Dunavski propeler”. –  Elektronsko izdanje je knjiga Radomira Ječinca, učesnika brojnih nautičkih regata („Ilustrovana Politika“, „Vode Vojvodine’, „Reka”) pod naslovom Plovidba u poznato i nepoznato”. Ovu elektronsku knjigu koja na šarmantan, lični način, opisuje put “Od Beograda do Kovina i natrag”, izdalo je  Udruženja nautičara „Lađari“ sa željom da promoviše nautiku i nautički turizma Srbije i da skrene pažnju na važnost očuvanja životne sredine. Knjiga se može pročitati na linku: www.ladjari.com .
Informacije: Udruženje nautičara „Lađari“
☎ +381 65 6588452
📧
savski.ladjari@gmail.com
💻 
www.ladjari.com
Danube Propeller
☎ +381 63 7162495  
📧
  propeller_danube@yahoo.com
KRSTARENJE BRODOM DO HILJADUGODIŠNJE CIVILIZACIJE
Krstarenje rekama je jedan od najtraženijih svetskih turističkih proizvoda a Srbija zauzima važno mesto na Dunavskom putu od Nemačke do Crnog mora. Pandemija Corona virusa uticala je na smanjenu plovidbu kruzera, ali manji turistički brodovi sve vreme su na raspolaganju  turistima za jednodnevna ili višednevna krstarenja. Na poziv firme RTD Nautika, koja se bavi nautičkim turizmom na rekama Srbije, ekipa Internet Serbia Travel News-a krenula je brodom “Istar na izlet pod nazivom KRSTARENJE BRODOM DO NEOLITSKE VINČE”, na jednodnevno krstarenje do centra Vinčanske kulture koja je trajala preko 1.000 godina. Na putu do arheološkog lokaliteta „Belo brdo“, udaljenom svega dvadesetak kilometara od Beograda, tamo gde se ustalasani reljef Šumadije susreće sa banatskom ravnicom, uz razgovor sa Đorđem Radovanovićem, vlasnikom firme RTD Nautika i broda “Istar”, čujemo da su prva  istraživanja ovde počela još 1908. godine kada je profesor Miloje Vasić, prvi školovani arheolog u Srbiji, započeo iskopavanja. Iako ovaj izuzetni lokalitet ne deluje nimalo reprezentativno, stešnjen između dva seoska imanja, razočarenje ublažava inspirativna priča Dragana Jankovića, arheologa i kustosa Muzeja grada Beograda, koji objašnjava da je Vinča pojam kojim se obeležava zenit evropskog neolita, da između 5300. i 4300.godine p.n.e. prostor današnje Srbije i Centralnog Balkana postaje kulturno središte Evrope, da je na mestu današnje Vinče formirano veliko naselje i da pronađeni ostaci predstavljaju najveću praistorijsku naseobinu u Srbiji i prvu evropsku civilizaciju koja je trajala preko hiljadu godina. Bilo je ovo središte kulture čiji se uticaj prostirao od centralne Evrope pa skoro do Egejskog mora. Brojni predmeti pronađeni u kućama ukazuju na veliko umeće i izuzetnu domišljatost svojih vlasnika, a čuvena figurina Boginje majke ima raširene ruke u znak dobrodošlice.
I to je to. Početak i kraj. Svetski značajan lokalitet i naš odnos prema njemu. Kao i plovidba do Vinče, sa pogledom na čuvene svetionike kod Pančeva, na ušću Tamiša u Dunav, tako je i povratak sa proplovljavanjem kroz bajkoviti "Turski Dunavac" upotpunio doživljaj
. KRSTARENJE BRODOM DO NEOLITSKE VINČE je svakako izlet koji ne treba propustiti.
Informacije:
RTD Nautika
+381 11 261 03 08,
+381 63 345 968
📧  office@rtdnautika.rs
💻
www.rtdnautika.rs
IZ JEDNE USPEŠNE SEZONE U DRUGU
Po završetku produžene skijaške sezone na planinama Srbije Kopaoniku, Zlatiboru (Tornik) i Staroj planini Skijališta Srbije saopštila su da je ovogodišnji promet 40% veći u odnosu na prethodnu godinu, da je preko 350.000 korisnika boravilo na ovim planinama, da se u sezoni najduže skijalo na Kopaoniku – 123 dana, da je na ovoj planini tokom januara samo u jednom danu skijalo više od 12.000 skijaša, i da je organizacija Evropa kupa, sa učesnicama iz celog sveta, donela Skijalištima Srbije i Kopaoniku najvišu moguću ocenu od strane Svetske skijaške federacije. Pokazalo se i da je gondola Brzeće-Mali Karaman odlična investicija u srpskom turizmu tako da se sada radi ne samo na stazama Bela Reka 1 i 2, već je plan da se do sledeće ski sezone pusti u rad i nova staza Bela reka 3.
Sredinom juna Skijališta Srbije počinju pripreme za letnju sezonu. Planirane su brojne aktivnosti među kojima su Međunarodna biciklistička trka kao i tradicionalne trke koje uključuju korišćenje
adrenalinskih letnjih sadržaja. Tokom leta Skijališta Srbije će organizovati i promotivne nedelje i vikende, kao i različite popuste na cenu sadržaja.
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
NAJBOLJA TURISTIČKA SELA SVETA 2022
Nakon pilot projekta NAJBOLJA TURISTIČKA SELA SVETA pokrenutog 2021.godine, kojim promoviše i unapređuje ulogu turizma u očuvanju ruralnih sredina, zajedno sa njihovim prirodnim i kulturnim dobrima, raznolikošću, stilom života, lokalnim vrednostima, aktivnostima i gastronomijom, Svetska turistička organizacija (UNWTO) i ove godine poziva države članice da predstave svoje kandidate.
Podsećamo da je 2021. godine prilikom 24.zasedanja Generalne skupštine Inicijativa
UNWTO proglasila ukupno 44 sela iz 32 zemlje iz 5 svetskih regiona za NAJBOLJA TURISTIČKA SELA SVETA (od preko 170 prijava). Kao takvo selo u Srbiji prepoznata je MOKRA GORA, a još 20 sela je odabrano za učešće u Programu nadogradnje, u koji je iz Srbije ušlo selo GOSTILJE. Sva ova sela, njih 64, na kraju su umrežena radi razmene iskustava, dobre prakse, učenja i prepoznavanja mogućnosti. Kalendar aktivnosti u okviru Mreže (obuke, vebinari, masterklasovi, itd.) proširen je od aprila do decembra 2022. godine.
Najavljujući izbor za
NAJBOLJA TURISTIČKA SELA SVETA 2022 Zurab Pololikašvili, generalni sekretar UNWTO, kaže „Turizam donosi ogromne mogućnosti zajednicama širom sveta da grade nova preduzeća, promovišu i zaštite svoju kulturu. Radujem se što ću videti primere sela koji rade na realizaciji jedinstvenog potencijala turizma za negovanje održivosti i stvaranje mogućnosti za sve“.
Prijave za
NAJBOLJA TURISTIČKA SELA SVETA otvorene su do 28. juna 2022. godine, a izabrana sela biće objavljena krajem godine.
Predstavljanje
NAJBOLJIH TURISTIČKIH SELA SVETA 2021 nalazi se na linku
https://www.unwto.org/news/unwto-announces-list-of-best-tourism-villages-2021
Informacije:
UNWTO
www.unwto.org
„SMARTER AOE“, AMAZON
Prema podacima Evropske biciklističke federacije doprinos evropskoj ekonomiji od biciklizma je 44 milijarde evra, što trenutno cikloturizam čini jednom od najbrže rastućih grana turizma na svetu, a upoznavanje destinacija na dva točka sve se više razvija. U tom smislu potpisivanjem ugovora početkom godine Turistička organizacija Vojvodine postala je partner na projektu SMARTER AOE“, AMAZON OF EUROPE (COS-TOURINN-2020-3-04.) koji ima za cilj da podstakne digitalizaciju i inovacije u turizmu kroz transnacionalnu saradnju, pre svega iz prizme cikloturizma. Projekat se odnosi na biciklističku stazu Amazon of Europe koja je prvi pentalateralni turistički proizvod koji se može rezervisati i koji je ušao u fazu testiranja u proleće 2021.godine. Preko 1.250 km biciklističkih staza treba da poveže 5 zemalja (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Srbija) duž obe strane reka Mure, Drave i Dunava. Projekat podrazumeva ponudu paketa koji omogućavaju biciklistički odmor na 26 etapa, koji su u potpunosti individualni i podrazumevaju komforan smeštaj, polupansion, usluge mobilnosti i posete atrakcijama i lokalitetima poput parkova prirode, kulturnog nasleđa ili posmatranja ptica.
Kako saznajemo predviđeno je da projekat SMARTER AOE“, AMAZON OF EUROPE poveže preko 300 malih i srednjih preduzeća (MSP) u jedinstveni poslovni ekosistem koji može da se preslika i u druge rezervate biosfere ili zaštićena područja sa turističkim proizvodima na otvorenom. 
Projekat je finansiran iz fondova Evropske Unije (75% ) i traje 30 meseci (Januar 2022 – jun 2024).

Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
☎ + 21 452910
📧 office@vojvodina.travel
💻 www.vojvodina.travel
OF EUROPE
KREIRANJE JEDINSTVENE TURISTIČKE PONUDE VOJVODINE
Informacije:
TURISTIČKI SAMIT VOJVODINE
☎ + 381 65 4079 327
📧  info@turistickisamitvojvodine.com
💻
www.turistickisamitvojvodine.com
U Novom Sadu se 9. i 10. juna 2022.godine održava (Novosadski sajam, Kongresni centar Master) TURISTIČKI SAMIT VOJVODINE. U organizaciji Udruženja građana ,,Centar za edukativni razvoj Novi Sad“ i agencije ,,Balkan Infinity Travel“ ovaj samit ima za cilj da u međusektorskom partnerstvu kreira uspešan brend u turizmu sa akcentom na Vojvodinu kao brend za sebe. Po rečima organizatora “Samit okuplja turističke organizacije, agencije, hotelijere, restoratere, razvojne agencije, medije, kulturne institucije i sve ostale privredne subjekte zainteresovane za dugoročni razvojni plan turističkih destinacija Vojvodine”. Za prvi  dan samita planirana su 3 panela, dok će drugog dana u Vrdniku biti održane 2 radionice. Razgovaraće se o realizaciji postavljenih ciljeva, o razvojnim projektima, ostvarivanju interdestinacijske i međusektorske saradnje u formiranju i promociji turističke ponude Vojvodine, o primerima dobre prakse iz Regiona, kao i o unapređenja kvaliteta ponude. 
Planirano je da učesnici budu predstavnici javnog i privatnog sektora, akademske zajednice i institucija donosioca odluka, gastronomski stručnjaci, i ostali koji doprinose predstavljanju turističkih i kongresnih kapaciiteta kako Grada Novog Sada, tako i čitave Vojvodine.
PRIPREMA ZA VREME KOJE DOLAZI
Kako je Kina globalni rekorder u turizmu, jer Kinezi na putovanja godišnje potroše preko 250 milijardi dolara, što je više od svih američkih i nemačkih turista zajedno, u okviru zajedničkog projekta Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope (China CEE 17+1), među kojima je i Srbija, raspisan je konkurs za Međunarodnu turističku nagradu MARKO POLO usmeren na agencije/organizatore putovanja i hotele koji za turiste iz Kine kreiraju “Najbolji zajednički turistički proizvod u CEE“.
Godišnja nagrada
MARKO POLO namenjena je projektu koji obuhvata najmanje 3 zemlje CEE regiona (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Grčka, Mađarska, Latvia, Litvanija, Crna Gora, Severna Makedonija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija), a ovogodišnji međunarodni žiri naglasak stavlja na inovativnosti koje su započete tokom pandemije, na pripreme za povratak kineskih putnika na ova tržišta, kao i na primene novih trendova koje doprinose dužem boravku kineskih turista na destinacijama.
Rok za prijavu za nagradu MARKO POLO je 30. jun 2022.godine. Dobitnici nagrada, uz  posebnu preporuku, biće promovisani na platformama svih zemalja centralne i istočne Evrope kao i na sajtu Centra za koordinaciju turizma www.ceenter-china.com.
Podsećamo da je Srbija, čije su turističke promocije izuzetno dobro plasirane i primljene u Kini, u okviru
CEE 17+1 osvojila nagradu za Top 10 destinacija od 2019. do 2020. godine.
Prijava za nagradu MARKO POLO nalazi se na sledećim linkovima:
Smernice za prijavljivanjehttp://www.ceenter-china.com/Guidelines
Obrazac za prijavuhttp://www.ceenter-china.com/applicationform
Pravila za prijavuhttp://www.ceenter-china.com/applicationrules
Kriterijumi prihvatljivosti i ocenjivanjahttp://www.ceenter-china.com/eligibility
Informacije:
China-CEEC’s Tourism Coordination Centre (TCC)

📧
  tcc@mfa.gov.hu
💻 www.ceenter-china.com
SNAGA MLADIH U SVETSKOM TURIZMU
U EVROPSKOJ GODINI MLADIH (#EuropeanYearOfYouth!), koja obuhvata uključivanje mladih u kreiranje politike, podizanje svesti o inkluzivnoj, zelenoj i digitalnoj Uniji, istraživanje o položaju mladih u EU, kao i organizaciju vebinara na temu turizma, održivosti, kulturi,  gastronomiji, inovacijama, klimatskim akcijama i drugim relevantnim temama, Svetska turistička organizacija (UNWTO) organizuje prvi GLOBALNI OMLADINSKI TURISTIČKI SAMIT od 27. juna do 3. jula ove godine u Sorentu (Italija). Planirano je da celokupan program bude orijentisan ka održivom međunarodnom turizmu, i da učesnici nauče kako da izgrade sektor koji kombinuje održivost, kulturu, gastronomiju, inovacije i klimatske akcije. Najavljujući ovaj događaj Zurab Pololikašvili, Generalni sekretar UNWTO, kaže “Želimo da okupimo mlade iz celog sveta, da im damo platformu da podele svoje vizije oporavka i razvoja turizma. Želimo da ih učinimo delom procesa kako da turizam ispuni svoju Agendu održivog razvoja do 2030. godine. Turizam je definitivno dokazani izvor mogućnosti za mlade ljude iz svih obrazovnih sredina, i u gradovima i u ruralnim zajednicama, u svakom globalnom regionu“. Učesnici Samita imaće priliku da upoznaju predstavnike brojnih međunarodnih značajnih institucija poput Globalnog istraživačkog centra turističke ekonomije u Makau, Bella Vista instituta za visoko obrazovanje u Švajcarskoj, Nacionalne turističke agencije Azerbejdžana, Hilton International-a, Mastercard Europe, MSC Crociere i drugih.
Među učesnicima GLOBALNOG OMLADINSKOG TURISTIČKOG SAMITA biće i mladi uzrasta od 12 do 18 godina iz Srbije koji su se odazvali na poziv Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.
Informacije:

UNWTO
www.unwto.org

Ministarstvo trgovine,
turizma i telekomunikacija
Sektor turizam
☎ + 381 11 3139671

📧
turizam@mtt.gov.rs
💻 www.mtt.gov.rs