Novosti 238

proslava Svetskog dana turizma u Beogradu
Prema najnovijem barometru Svetske turističke organizacije (UNWTO) međunarodni turizam je doživio snažan oporavak od početka 2022.godine, sa rezultatom od 250 miliona međunarodnih dolazaka. U poređenju sa prethodnom godinom znači da se sektor oporavio 46% u odnosu na nivo pre pandemije 2019.godine. Ovaj rezultat je sigurno jedan od razloga što je tema ovogodišnjeg Svetskog dana turizma, koji se obeležava svakog  27.septembra od 1980.godine, PREISPITIVANJE TURIZMA”, sa fokusom na ponovno predviđanje rasta ove privredne grane kako u smislu veličine tako i njenog značaja. Povodom Svetskog dana turizma Zurab Pololikašvili, Generalni sekretar UNWTO poručuje:” Potencijal turizma je ogroman, a mi imamo zajedničku odgovornost da osiguramo da se on u potpunosti realizuje. Pozivam sve, od turističkih radnika do samih turista, kao i mala preduzeća, velike korporacije i vlade da razmisle i preispitaju šta radimo i kako to radimo. Ove 2022.godine ponovo prepoznajemo mogućnosti koje je turizam doneo i nastavlja da donosi. Ali prepoznajemo i da se ne možemo vratiti starim načinima rada. Moramo ponovo da razmislimo o turizmu”.
Koliko su preispitivanje i nadgradnja važni Pololikašvili je izrazio i uoči 6.Globalne konferencije
UNWTO o vinskom turizmu (21.09.2022., Italija) kroz razgovor sa Tatjanom Matić, Ministarkom turizma u Vladi Republike Srbije, istakavši značaj obrazovanja u turizmu. Pozvao je Srbiju da se priključi onlajn platformi UNWTO akademije koja podstiče konkurentnost u turističkom sektoru i pomaže radnoj snazi globalne industrije da lakše pristupi lokalnim i međunarodnim mogućnostima zapošljavanja.
Zvanična proslava ovogodišnjeg Svetskog dana turizma održana je na Baliju, u Indoneziji, dok je u Srbiji ovaj dan obeležen u Beogradu na Adi Ciganliji.
PREISPITIVANJE TURIZMA
Svetska turisticka putovanja, ISTN
Informacije:
UNWTO
www.unwto.org

Ministarstvo trgovine,
turizma i telekomunikacija
Sektor turizam
+ 381 11 3139671
📧
turizam@mtt.gov.rs
💻
www.mtt.gov.rs
U potrazi za atraktivnim destinacijama ekipa Internet Serbia Travel News-a krenula je ovog leta put Južne Francuske i Azurne obale, do dela zemlje gde se Alpi obrušavaju u Sredozemno more i gde godišnje ima više od 300 sunčanih dana. Putujući kolima prešli smo oko 3.500 km i obišli ovaj prostor koji je zbog Covida za turiste iz Srbije bio zatvoren dve godine.
Putujući duž Azurne obale, čiju su slavu pronosili car Aleksandar ll, Napoleon lll, Princ od Velsa, Mone, Renoar, Pikaso, Brižit Bardo, Grejs Keli i mnogi drugi, obišli smo Antib, Juan les Pins, Kan, Nicu, Monako, Monte Karlo, Sen Trope, Eks-an-Provans, La Ciotat, Casis, Marsej i mnoga druga manja i veća mesta. Posebna atrakcija je bila poseta Nacionalnom parku Calanques, jednom od najznačajnijih u Francuskoj i prvom u Evropi koji je i kopneni, i morski, i ostrvski, i prigradski. Gastronomija je bila veoma važan deo ovog turističkog putovanja. Ono što Francusku kuhinju izdvaja, čini posebnom i prepoznatljivom u svetu jesu sir i vino, ali u ovom delu zemlje i maslinovo ulje, beli luk, začinsko bilje, obilje lokalno uzgajanog voća i povrća, a posebno riba i morski plodovi od kojih se priprema i specijalitet Bouillabaisse.
Putovanje ovim delom Francuske ispunjava i duh i telo. Boraveći ovde čovek razume zašto je Azurna obala bila postojbina romana “Veliki Getsbi”, zašto je ovde do poslednjeg daha živeo i stvarao Pablo Pikaso, kako je film “I Bog stvori ženu” iznedrio Brižit Bardo i kako ne prestaje da intrigira porodica Grimaldi od venčanje Renea od Monaka i Grejs do danas. Pa ikao je Covid učinio svoje, i broj turista je znatno smanjen, Provansa i Azurna obala su i dalje magična destinacija. Ovde je definitivno rođen turizam.
ISTN reportažu sa putovanja po Azurnoj obali i Provansi daje u rubrici SA KOFEROM KROZ SVET
Informacije:
Internet Serbia Travel News
+ 381 11 2434204, +381 63 8383955
📧 office@istnews.com
💻 www.istnews.com
 
FRUŠKA WALK & WINE
Prepoznajući vinske rute kao budućnost turizma i pretpostavljajući da će one naći svoje mesto na evropskoj i svetskoj turističkoj mapi, Srbija ulaže u promociju vinskog turizma a nedavno je, zajedno sa Severnom Makedonijom i Albanijom, pokrenula i projekat „Vinski putevi Otvorenog Balkana“.
Turistička organizacija Vojvodine (
TOV) odavno je prepoznala značaj vinskog turizma i zajedno sa Pokrajinskom vladom, Opštinom Irig i Udruženjem fruškogorskih vinara osmislila rutu „Fruškogorska vinska šetnja – Fruška Walk & Wine“ čija je realizacija predviđena za 2023.godinu. Obuhvata inspirativnu šetnju kroz fruškogorske vinograde, upoznavanje sa vrhunskim vojvođanskim vinarima, lokalnim proizvođačima i ugostiteljima. Predviđena dužina trase za šetnju, duž koje će na određenoj razdaljini biti postavljeni punktovi za degustaciju vina i hrane, iznosi od 7 do 11 km.
Predstavljajući (1.10.2022.) turističkim novinarima skraćenu varijantu ove ture Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, ističe “Ova manifestacija, po uzoru na slične iz drugih zemalja, imaće veliki značaj kako za vinogradare i vinare iz celog Srema, tako i za razvoj turizma i predstavljanje ukupnih potencijala Fruške gore. Biće podrška opštini Irig a građani će imaju svoj mali biznis vezan za vino, voće, vinogradarsku proizvodnju i preradu”. Nataša Pavlović, direktorka TOV, za Internet Serbia Travel News kaže „Kroz Fruška gora Walk & Wine objedinjujemo aktivan odmor, vinski i eko turizam. Fruška gora, isprepletena čokotima vinove loze, idealna je lokacija. Sa jedne strane je degustacija vina koja se već uveliko nalaze na vinskim kartama prestižnih evropskih restorana, a sa druge uživanje u interesantnoj šetnji kroz Frušku goru – “Srpski srednjovekovni Atos”, koja sa svojih 17 manastira čini posebnu kulturno-istorijsku celinu“.
Naša promotivna Fruškogorska vinska šetnja „Fruška Walk & Wine“ počela je u Irigu od srednje stručne škole “Borislav Mihajlović Mihiz“, člana Asocijacije šefova-kuvara Srbije, nastavljena je šetnjom kroz staro jezgro grada i obilaženjem punktova sa degustacijama gastronomskih „pudarskih“ specijaliteta i fruškogorskih vina iz vinarija Deurić, McC, Mačkov podrum, Vinčić, Molovan i Fruškogorski vinogradi. Doživljaj vinograda upotpunjen je i branjem grožđa na Savinom salašu, boravkom u vinariji Kovačević i posetom jednom od najznačajnijih fruškogorskih manastira iz 15 veka Novo Hopovo.
Tako smo mi ove 2022.godine promotivno probali „Fruškogorsku vinsku šetnju – Fruška Walk & Wine 2023“ u skraćenom izdanju od 5 km. Ovakav spoj aktivnog odmora, vina i gastronomije, prirode, kulture i tradicije zaista je dobitna kombinacija. Zato Internet Serbia Travel News sa nestrpljenjem očekuje iduće godine punu verziju od desetak kilometara. Sa ovakvim sadržajima, ljubaznim domaćinima i dobrim raspoloženjem i to je kratko.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
☎ + 21 452910
📧 office@vojvodina.travel
💻 www.vojvodina.travel
KOPAONIK U DRUŠTVU NAJBOLJIH SKI CENTARA SVETA
Najveći Međunarodni ski portal Skirisort.info specijalizovan za testiranje skijališta, čije godišnje nagrade Test Winner Awards od 1998. godine ljubitelji skijanja i snouborda, kao i  sama skijališta, smatraju najvažnijim nagradama, proglasio je Kopaonik za jedan od najboljih skijških centara u kategoriji “Do 60km staza”. Iz Skijališta Srbije saopštavaju  “Kopaonik se na ovom sajtu našao u društvu najboljih ski centara u svetu. Tokom testa postigli smo ocenu preko 4 od mogućih 5 zvezdica. To je zaista vrhunski rezultat“. Budući da se Skiresort.info nagrade dodeljuju za izvanredne performanse skijališta, ove godine je i Kopaonik uvršćen među 14 vodećih skijališta i osvaja ovo značajno priznanje“.
Letnja sezona na planinama Srbije – Kopaoniku, Zlatuboru (Tornik) i Staroj planini je završena i Skijališta Srbije počinju pripreme za predstojeću zimsku sezonu.
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
NOVOSADSKA ZLATNA JABUKA
,,Evropska prestonica kulture“ Novi Sad ostvarila je ove godine pravi turistički procvat i zabeležila, u odnosu na 2019.godinu, porast broja noćenja turista za 30,3% (domaćih 16% i inostranih 38%). Turistički info centri zabeležili su posetu preko 6.000 turista koji su u najvećem broju dolazili iz Nemačke, Rusije, Turske, Francuske, Velike Britanije, Indije, Španije, Slovenije, SAD i Hrvatske. Ovakve rezultate prepoznalo je i Međunarodno udruženje turističkih novinara i pisaca (FIJET) koje je Novom Sadu dodelilo nagradu „Zlatna jabuka“.
Uručujući nagradu ( Gradska kuća, 9.09.2022.) gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, dugogodišnji predsednik
FIJET-a i bivši ministar turizma Tunisa Tižani Hadad je izjavio "Zbog svoje istorije vaš grad zaslužuje priznanje jer je oduvek dom mnogim nacijama i bio je prestonica kulture, ne samo u Srbiji, već i u bivšoj Jugoslaviji. Nagradu „Zlatna jabuka“ mu dodeljujemo za izuzetan doprinos očuvanju kulturno-istorijske baštine i tradicije u razvoju savremenih trendova u turizmu“. Podsećamo da je ,,Zlatna jabuka“ nagrada koja se od 1970. godine dodeljuje nekoj organizaciji, državi, gradu ili osobi kao priznanje za vrhunske napore u promovisanju i podizanju nivoa turizma. Prethodnih godina otišla je u ruke Dubrovnika, Ljubljane, Plovdiva, Sarajeva, Moskve, Antalije, Nikozije, Palića i drugih gradova i destinacija.
Nakon boravka predstavnika
FIJET-a u Novom Sadu, razgledanja njegovih znamenitosti, posete turističko-gastronomskoj manifestaciji “Ukusi Vojvodine”, šetnje Sremskim Karlovcima i obilaska manastira Fruške Gore, gosti su izjavili “Novi Sad zaista zaslužuje "Zlatnu jabuku". To je priznanje za sve građane, turističke radnike i radnike uslužnih delatnosti“.
Informacije:
F.I.J.E.T.
📧
contact@fijet.net
💻  www.fijet.net

TURISTIČKA ORGANIZACIJA NOVOG SADA
+ 381 21 66 17 343
📧
tons@novisad.travel
💻 www.novisad.travel
WYSIWYG Web Builder
KULTURNI TURIZAM
U PRESTONICI KULTURE
Kulturni turizam je jedan od najznačajnijih vidova ponude Novog Sada. Naročito ove godine u kojoj je predviđeno da u “Evropskoj prestonici kulture” bude održano oko 3.000 kulturnih događaja i koju oko 4.000 umetnika treba da obeleži svojim radovima. U tom smislu je u okviru programa Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i programskog luka „Kaleidoskop kulture“ otvorena (24.09.2022.) izložba “Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata”. Ova jedinstvena izložba u Srbiji kroz tri izložbene postavke obuhvata najveći broj dela jednog od najznačajnijih srpskih slikara i povezuje Spomen-zbirku Pavla Beljanskog, Galeriju Matice srpske, Galeriju likovne umetnosti poklon zbirku Rajka Mamuzića i Galeriju slika „Sava Šumanović” u Šidu. Na otvaranju izložbe Milana Kvas, autorka projekta i upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, ustanove koja je i nosilac ovog projekta, je objasnila “Izložba 32 Šumanovićeva dela iz perioda između 1919. i 1940.godine realizovana je od radova iz ovih muzeja ali i zahvaljujući pozajmici umetnikovih dela iz vodećih nacionalnih institucija kulture, zatim muzeja iz Hrvatske, Severne Makedonije i Francuske. Nezaobilazna je u predstavljanju vrednosti kulturne baštine Novog Sada u godini kada ovaj grad nosi titulu Evropske prestonice kulture“.
Spomen zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu, otvaranje izlozbe Sava Sumanovic 24 septembar 2022, ISTN
Izložba “Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata" otvorena je od 24. septembra do 4. decembra 2022.godine i deo je kompleksnog projekta koji obuhvata i održavanje Međunarodne naučne konferencije 25. i 26. novembra u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog i Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu. Prateći programi u sva tri galerijska prostora podrazumevaju i predavanja, interaktivne radionice kao i izvođenje pozorišne predstave „Boemi sa Monparnasa“ Teatra mladih „Mišolovka“ u Spomen-zbirci i šidskoj Galeriji.
Informacije:
SPOMEN-ZBIRKA PAVLJA BELJANSKOG
Novi Sad, Trg galerija 2
+ 381 21 4729966
📧 kontakt@beljanskimuseum.rs/
💻 www.beljanskimuseum.rs/
UKUSI DELIBLATSKE PEŠČARE
Zavod za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul), u saradnji sa Narodnim muzejem iz Pančeva, objavio je knjigu o kulturno-istorijskom, etnografskom, turističkom i gastronomskom nasleđu “Evropske Sahare”Deliblatske peščare, najveće pustinje u Evropi. Na dvojezičnoj knjizi (srpski i engleski) ”Ukusi Deliblatske peščare”, urednika Dejana Zagorca, sarađivali su i predstavnici brojnih kulturnih, državnih, nevladinih i turističkih organizacija iz Južnog Banata kao što su Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo, Vojvodina šume, Prirodnjački muzej iz Beograda, Klaster Deliblatske peščare, Turistička organizacija Kovin, brojna udruženja žena i ugostitelja. Knjiga koja priča priču o prirodi Panonske nizije, oazi SRP „Kraljevac“ i istoimenom jezeru, Zagajičkim brdima, peščanim dinama, retkim biljnim i životinjskim vrstama, etno kućama starim više od 200 godina i nesvakidašnjoj gastronomiji, satkana je od nekoliko tematskih celina od kojih je jedna od najzanimljivijih “Čovek, pesak, vetar”, koja opisuje pošumljavanje Deliblatske peščare krajem 18.veka.
Knjiga ”Ukusi Deliblatske peščare”, nastala nakon već objavljenih izdanja „Ukusi Đerdapa“, „Ukusi Stare planine“ i „Ukusi Zlatibora“, u kojima je predstavljena nematerijalna kulturna baština zaštićenih prirodnih dobara ovih delova Srbije, može se nabaviti u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Beograd, ulica Rige od Fere 4) svakog radnog dana od 8.00 do 16.00 časova. Kako saznajemo u pripremi su još dva nova izdanja „Ukusi Vranja“ i „Ukusi Hercegovine“.
Informacije:
ZAVOD ZA PROUČAVANJE KULTURNOG RAZVITKA
☎ +381 11 2637 565
📧
info@zaprokul.org.rs
💻  www.
zaprokul.org.rs
LIVING DANUBE LIMES
Projekat „Living Danube Limes”, započet u julu 2020. godine sa ciljem nominovanja celokupnog dunavskog limesa na listu UNESCO svetske kulturne baštine, i razvoja turističkog potencijala dve hiljade godina starog rimskog nasleđa na Dunavu, promovisan je predstavljanjem rekonstruisanog rimskog dunavskog broda iz 4.veka. Brod „Danuvina Alacris“, sagrađen na potpuno autentičan način i bez pomoći savremenih alata, na proputovanju je kroz Nemačku, Austriju, Češku, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Moldaviju i Rumuniju. Plovidba kroz Srbiju trajala je od 9. do 29.septembra ove godine.
Projekat „Living Danube Limes”, ističe u prvi plan kulturnu, simboličku i turističku vrednost dunavskog limesa. Obuhvata učesnike sa 19 univerziteta, državnih i privatnih preduzeća iz 10 zemalja, kao i 27 pridruženih strateških partnera koji podržavaju projekat kapacitetima i kompetencijama u oblastima arheologije, antičke istorije, tehnologije, arhitekture, virtuelne stvarnosti, muzejske strukture, turizma, zaštite kulturnog nasleđa i oživljavanja istorije. Posebno podržava nominaciju Hrvatske, Srbije, Bugarske i Rumunije jer su ove zemlje još uvek na preliminarnoj
UNESCO listi za svoje segmente limesa. Predviđa stvaranje Evropske kulturne rute, kao i sprovođenje koncepata zelenog turizma.
Projekat „Living Danube Limes” obuhvata područje od Nemačke do Crnog mora, traje od jula 2020. do decembra 2022. godine i ima budžet od 3,2 miliona evra. Brod, koji sa opremljenom posadom krstari Dunavom između pilot lokacija od jula 2022. do decembra 2022. godine, biće prikazan na svakom pilot lokalitetu po godinu dana počevši od 2023. godine.
Informacije:
Projekat
LIVING DANUBE LIMES
https://www.facebook.com/livingdanubelimescruise2022/
SPOJ PRIRODE, TEHNOLOGIJE
Naslovna
Na Jahorini, jednoj od najatraktivnijih turističkih destinacija Bosne i Hercegovine, od 9. do 12. oktobra 2022.godine održava se prvi DIGITAL HUB JAHORINA (hotel Termag ) poslovni i turistički događaj koji okuplja lidere i autoritete iz oblasti digital-a, IT-a i biznisa. Po rečima organizatora iz Olimpijskog centra Jahorina, koji već najavljuju i predstojeću zimsku turističku sezonu 2022/2023, ovaj događaj namenjen je “Grafičkim i web dizajnerima, kreativcima, programerima, inženjerima, marketinškim agencijama, upravljačkim strukturama naprednih poslovnih organizacija, menadžmentu velikih i srednjih kompanija, onima koji žele da budu deo digitalne kulture, tehnologije, poslovnog sveta i turizma“. Predviđene teme o kojima će se razgovarati su “Spajanje stvarnog i virtuelnog sveta”, “Uloga kreatora u digitalnoj evoluciji”, “Prelazak sa razgovora na akciju”, “Budućnost i evolucija skijanja”, “Razvoj destinacije” i druge. Više informacija o ovom događaju nalazi se na linku https://dfdjahorina.com/digital
I TURIZMA
Informacije:
OLIMPIJSKI CENTAR JAHORINA
☎ +387 57 270 090
📧
direkcija@oc-jahorina.com
💻  www.oc-jahorina.com
HRANA I VINO I ZA TELO I ZA DUŠU
Vrsac, Vinko Lozic i etno kuca Dinbar sa specijalitetima, ISTN
Dusa Vojvodjanske jeseni, manastirska tura, ISTN
Septembar mesec u celoj Srbiji, a posebno u Vojvodini, obiluje turističkim manifestacijama koje čuvaju tradiciju, štite kulturnu baštinu, promovišu turizam i gastronomiju. Jedna od njih, koja po našoj oceni zaslužuje punu pažnju, je GASTRO SREM. Održana po peti put u Staroj Pazovi (2.-3.09.2022.) predstavlja ovaj deo Vojvodine kroz bogatu gastronomsku, kulturno-umetničku, turističku i edukativnu ponudu. Spaja tradicionalno i savremeno doba, a posetiocima nudi autentične sremačke specijalitete poput „Valjuški nasuvo, testa na kurzovini, rezanaca sa makom, slovačkih nadlacki, ćufti u kifli“ i drugih tradicionalnih jela. Poseban kuriozitet ovogodišnje manifestacije bilo je pripremanje jela po ručno pisanom receptu iz kuvara starog 120 godina, koji je porodica Janković ustupila Manifestaciji ovom prilikom.
Pored hrane gastronomski turizam čine i vina te je sredinom septembra Turistička organizacija Vojvodine (TOV) pokrenula na društvenim mrežama kampanju DUŠA VOJVOĐANSKE JESENI smatrajući da je ovo godišnje doba idealno da se krene vinskim putevima. Naročito obroncima Fruške gore i Vršačkih planina. Iz TOV poručuju “O ukusima vojvođanskih vina se nadaleko govori, poznata su širom sveta. Iako vinari sa ovih prostora ljubomorno čuvaju tradiciju njihove pripreme, rado putnicima namernicima nude čašu ovog bogovskog pića i ljubazno ih ugoste“. Uz vinarije preporučena je i poseta manastirima, riznici kulturnog nasleđa ovog dela zemlje. Turistički novinari imali su priliku da se neposredno upoznaju sa ovom kampanjom TOV-a te se reportaža sa putovanja nalazi u rubrici Turističke destinacije.
Informacije:TURISTIČKA ORGANIZACIJA STARA PAZOVA
381 22 310140
📧
top@starapazova.rs
💻 www.t
urizampazova.rs
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
☎ + 21 452910
📧 office@vojvodina.travel
💻 www.vojvodina.travel