50 godina Udruženja banja

Zdravstveni turizam
PRVIH 50 GODINA
UDRUŽENJE BANJA SRBIJE, sa svojim članicama: Gornja Trepča, Bukovička, Vranjska, Vrnjačka i Gamzigradska Banja, Ivanjica, banje Vrdnik, Kanjiža, Koviljača, Lukovska, Mataruška, Niška, Prolom, Ribarska, Rusanda, Selters, Sijarinska, Stari Slankamen i Sokobanja, kao i Zlatibor-Čigota, proslavilo je (14.10.2020., Beogradski sajam) 50 godina od osnivanja. U prisustvu predstavnika resornih ministarstava Turizma i Zdravlja, Turističke organizacije Srbije (TOS), udruženja HORES i YUTA, brojnih institucija sa kojima sarađuje i medija, dr sci. med. Dejan Stanojević, direktor SB Merkur u Vrnjačkoj Banji, i predsednik Udruženja od 2009.godine do danas, predstavio je dvojezičnu monografiju „Prvih 50 godina“, u kojoj je kroz sećanja, svedočenja i aktuelne podatke ispričana priča o nastanku Udruženja i njegovom poluvekovnom trajanju. Predstavljajući Monografiju Stanojević kaže “Čitajući ovu knjigu uviđam da nijedno breme nije zaobišlo Udruženje i da su slični operativni problemi prisutni sve vreme našeg postojanja. Promenili smo dva državna uređenja i četiri države, ali nismo promenili sedište Udruženja, niti iskrenu želju da uvek budemo na usluzi i korist članovima”, a Vladan Vešković, sekretar Udruženja, ističe “U ovoj publikaciji na kojoj se dugo radilo sakupljen je sav materijal vezan za osnivanje Udruženja, njegove početke, rast i razvoj, planove, viziju, htenja, za ono što je ostvareno i za ono što nije. Knjiga odiše istorijom, tradicijom, entuzijazmom, ambicijom, ponosom i ljubavlju”.
Monografiju „Prvih 50 godina“ u prvom delu čine sećanja funkcionera/veterana i spoljnih saradnika Udruženja, u drugom delu su prikazane aktivnosti na domaćem i međunarodnom planu vezane za promociju banja, u čemu je učestvovao i Internet Serbia Travel News, Berzu banja, aktivnosti na sajmovima turizma, iniciranje priče o jedinstvenim banjama u Evropi – banjama Balkana, a treći deo objašnjava razvoj banja Srbije kroz vekove kao i srpske balneologije, grane medicine koja ispituje blagotvorni uticaj prirodnog lekovitog faktora na ljudski organizam.
Monografija Prvih 50 godina Udruzenja banja Srbije, istorijat
Šetnja kroz istoriju UDRUŽENJE BANJA osavremenjena je podacima koje je iznela Marija Labovic, direktorka TOS-a, koji pokazuju da se u ovo krizno vreme po turizam banjska turistička mesta u Srbiji drže prosečno bolje od ostaslih destinacija, a mnogo bolje od inače turistički najposećenijih Beograda i Novog Sada. Dok je cela Srbija u periodu januar/avgust registrovala 50,9% od broja turista u istom prošlogodišnjem periodu, taj procenat je u banjskim mestima 76,5%. Broj noćenja u Srbiji je 62,3% od prošlogodišnjeg, a u banjskim mestima 75,7%. Vrnjačka Banja je i ovoj situaciji ostala lider banjskog turizma, a Banja Vrdnik jedina je čak povećala broj gostiju za 15,4%. U odabranim turističkim mestima u Srbiji turisti su prosečno ostajali 3,2 dana, a u banjskim 4 dana, koliko i u planinskim. 
Informacije:
UDRUŽENJA BANJA SRBIJE
+381 36 611110, +381 65 2020120
📧 udruzenjebanja@gmail.com
💻
www.ubas.org.rs
U sklopu jubileja UDRUŽENJE BANJA organizovalo je u Beogradu (15.10.-15.11.2020., Sava promenada) izložbu „Srbija – moja destinacija“, promovišući u odsustvu sajmova turizma turističku ponudu zemlje.