Pitztal

Sa koferom kroz svet

SKIJANJE ZA SLADOKUSCE

Pitztal je jedna od najlepših alpskih dolina Tirola južno od grada Imsta, nazvana po rečici koja teče celom dolinom i uliva se u reku In.Ovu dolinu, dugu 40 km, čine 4 grada Arzl, Wenns, Jerzens i St. Leonhard koji, u turističkom smislu, raspolažu sa 8.700 ležajeva i ostvaruju 1,2 miliona noćenja na godišnjem nivou. Turistički najinteresantniji deo doline – Gornji Pitztal, ugnjezdio se ispod najvišeg tirolskog vrha (drugog po visini u celoj Austriji) – Wildspitze (3.744m), ispod koga se proteže Pitztal glečer, najviši od pet tirolskih glečera.

Po završetku Drugog svetskog rata u ovoj regiji počinju da niču najpre alpski planinski domovi i prve žičare, potom sledi gradnja tunela kojim se za 7 minuta izlazi na Pitztalski glečer (2.840m). Odatle se najvišom austrijskom uspinjačom stiže i do vidikovca na 3.440m nadmorske visine sa kojeg, u zavisnosti od vremenskih prilika, puca pogled čak do Jadranskog mora.

Nadmorska visina, glečerska podloga i novi “Snowmeker”, koji je stigao iz Izraela, čine da se skijaška oblast Pitztal glečer ( 1640-3440m) puni skijašima već od polovine septembra a sezona traje sve do polovine maja meseca. Sezona za skijašku oblast Rifflsee (1640-2800m) počinje u novembru te ove dve oblasti zajedno pružaju skijašima 51 km staza (11 plavih,32 crvene i 8 crnih) na ukupnoj površini od 85 hektara.

Sunčana skijaška oblast kod Jerzensa – Hochzeiger (1450-2450m) raspolaže sa još 40 km staza i 1.000 m visinske razlike. Staze su srednje težne, crne i jedna FIS staza. Od restorana Tanzalm počinje 5 km duga osvetljena staza za sankanje.

Na desetine tabača snega rade 24 sata, snežni topovi u stanju su da za 10 dana celu oblast prekriju snegom.

U zavisnosti od izbora, jedan ski pass – Pitz Regio Card može da pokriva sve četiri skijaške oblasti Pitztala: Glacier, Hochzeiger, Rifflsee kao i skijaške terene iznad Imsta. U cenu su uračunati i transferi između oblasti i hotela.

Dok se ne otvori već najavljena avio linija Beograd-Innsbruck (60 km od Pitztala), skijaši do ovog čuvenog centra Tirola mogu doći autobusom ili kolima. Budući da su na poziv Austrijske poslovne grupe “Pitztaler Hotels”, skijaške oblasti i Turističke organizacije Pitztal, turistički novinari Srbije obišli ovu destinaciju, posle svega što su videli i doživeli, zaključili su da je put od oko 1.100 km u jednom pravcu, iako veoma naporan, vredeo svakog pređenog kilometra.

ZIMSKE ČAROLIJE PITZTALA

Rifflsee – porodična skijaška oblast sa predivnim spustom.

PitztalGletscher i žičare na glečeru – Pitzexpress (Gletcher podzemna žičara), žičare Pitz (panorama žičara), Mittelbergjoch, Gletchersee (6-sedežnica), Mittelbergjoch (kabinska žičara sa 8 mesta), Brunnenkogel, brojni dvosedi i ski liftovi.

Skijaško trčanje (50km) – staze na Rifflsee i na glečeru.

Snowboard park, sankanje, klizanje, ski i snowbord kursevi, dečija skijališta i zabavišta, wellness centri, noćna skijanja i sankanja, najduži alpski tobogan u Imstu.

Brojni apres ski lokali sa sjajnom atmosferom, mirišljavim kuvanim vinima i raznim drugim specijalitetima.

Pitztaler Schihuette – Planinska kuća na samoj stazi spusta Rifflsee, čuvena po sjajnom restoranu, dobrom provodu, muzici i sankanju pod reflektorima.

Smeštajni kapaciteti Pitztala
su brojni a mi preporučujemo
“PITZTALER HOTELS”

SEPPL (4*) Sport&Vital Hotel – Otvoren kao mala gostinska kuća 1960.godine, nedaleko od glečera, danas je odličan welness hotel sa porodičnom tradicijom

PIZ HOTEL – Hotel neposredno pored žičare skijaške oblasti Rifflsee sa ski lokalom

“Pitztaler Alm” poznatom po dobrom provodu i zabavi

HOTEL BELMONT (4*) – Udoban, moderan hotel u blizini grada Imsta. Polazna tačka ka ski centrima Arlberg, Ischgl, Solden i Pitztaler Gletscher

PITZTALER SCHIHUTTE – Planinska kuća na samoj stazi spusta Rifflsee, poznata po dobrom provodu, do koje gosti hotela “Seppl” jedamput nedeljno imaju organizovanu šetnju ili vožnju ratrakom, večeru sa tirolskim specijalitetima uz muziku, i povratak na sankama po osvetljenoj stazi.

ŠTA OBIĆI
IMST

Mali tirolski gradić kojim dominiraju brojne građevine gotike i baroka. Naziva se i “Gradom izvora” jer ima 35 izvora sa kojih se i danas koristi voda za piće, a nekima se pripisuju i isceliteljske moći. Imst je poznat po manifestacijama “Dolazak Hrista Spasitelja” (Imster Advent), koja počinje četiri nedelje pred Božić, kada se stanovnici takmiče ko će u svom prozoru lepše napraviti prikaz rođenja Hrista, i Karnevalu(Imster Fasnacht), koji se održava u februaru.

Ovde su i najviša hala za sportsko penjanje u celoj Austriji i najduži alpski tobogan koji se pruža čitavom dužinom skijališta Hoh Imst.

INNSBRUCK

Čuveni zimski centar, peti grad po veličini u Austriji, najviši alpski glavni grad i trgovački centar.

Tokom istorije u njemu je boravio vojvoda Fridrih IV, od 1564. godine je deo Habsburškog carstva, dva puta je bio domaćin Olimpijskih zimskih igara (1964. i 1976. godine) kao i zimske studentske Univerzijade 2005.godine a svake godine je domaćin novogodišnje ski tuneje “4 skakaonice”. 2012.godine u ovom gradu će se održati prve Olimpijske igre za mlade (od 14 do 18 godina). Turističke atrakcije grada su park Hofgarten, Gradska kula, Hofburg i glavno obeležje – Zlatni krov, kao i bajkoviti Božićno-novogodišnji sajam koji privlači sve više turista.