Palić

Turističke destinacije

JEZERO LEPŠE OD MORA

Panonsko more je davna prošlost ali zato je na njegovom mestu Palić, jezero udaljemo 8 km od Subotice, 20 km od graničnog prelaza Horgoš i 18 km od graničnog prelaza Kelebija.  Autoput E-75 (Evropski koridor 10) prolazi na svega 2 km od Palića. Prema legendi, Palić je ime dobio po pastiru Pavlu koji je kopao bunar, ali toliko prilježno i savesno da se iz njega, na kraju, izlilo jezero.

Turizam na Paliću, nekadašnjem mondenskom letovalištu u društvu Balatonfured-a, Visbadena i Karlovih Vari počeo je da se razvija 1780.godine kada je glavni lekar bačkobodroške županije, Dr Johan Gotfrid Libetraut, predložio da se jezerska voda i mulj zagrevaju i koriste za lečenje. Kada je 1867.godine izgrađena pruga Subotica-Segedin, a tri decenije kasnije iz Subotice krenuo i prvi tramvaj, Palić postaje jedna od turističkih meka Evrope. I tako do dana današnjeg.

Osnov turističke ponude na Paliću čine prelepe građevine rađene u neobičnom stilu secesije, jezero – leti otvoreno za kupanje a zimi za klizanje i sankanje po zaleđenoj površini, letnja pozornica i kazino, parkovi, prirodni rezervati i izletišta. Boravak na Paliću ne bi bio potpun bez  posete Subotici i Segedinu,  izleta do obližnjih jezera Ludaškog i Tresetišta, Roka salaša – ambijentalne eko i etno celine, brojnih čardi od kojih Guljaš čarda ima i farmu nojeva, ergela sa lipicanerima Zobnatice i Kelebije, lovišta sa organizovanim foto-safarijem “Makova sedmica”, zoo vrta, Muškog i Ženskog štranda, vinskih dvorova.

Ugostiteljska ponuda je originalna i pamti se. U Istorijskom arhivu Subotice i danas postoji pisani dokument iz 19. veka u kome se može videti da je u jelovnicima i vinskim kartama “Male gostione” bilo više od 80 vrsta jela i vina, na čemu su mogli da pozavide i najbolji restorani  Beča i Pešte toga vremena. Zarad raznih perkelta, supi od morke, guščije džigerice, pršute, palićkog voza i nebrojenih drugih slanih i slatkih specijaliteta, danas dolaze gosti iz svih krajeva zemlje ali i drugih delova sveta.

Smeštajni kapaciteti su brojni te je izbor luksuznih i garni hotela, privatnih vila apartmana impozantan. Odnedavna se tome pridružio i Master – objekat Turističko-informativnog centra Palić-Ludaš kao i Salaš Djordjević, izgradjen u jedinstvenoj kombinaciji tradicije i luksuza, smešten nadomak samog jezera.

Turističko-informativni centar Palić

+ 381 24 753 111

tic.palic@eunet.rs

www.palic.rs