Kupališta i čarde Vojvodine

Turističke destinacije

PANONSKA LETNJA AVANTURA

Pod nazivom PANONSKA LETNJA AVANTURA Turistička organizacija Vojvodine (TOV) organizovala je (29.06.-01.07.2018.) promotivno putovanje za turističke novinare sa željom da na početku kupališne sezone ne samo predstavi neka od najlepših kupališta ovog dela zemlje, i raznovrsnu turističku ponudu opština Stara Pazova, Sremski Karlovci, Sombor i Novi Bečej, već i da predloži pojedincima, ali i organizovanim grupama i turističkim agencijama, kako da osmisle vikend ture po Vojvodini.

Sa mnogo emocija zato Nataša Pavlović, direktorka TOV-a, i kaže “Stanovnici Vojvodine su oduvek bili vezani za reke. Iz te neraskidive veze stvorene su najlepše plaže, koje Vojvođani nesebično žele da podele sa posetiocima. Naravno, kada govorimo o odmoru na vojvođanski način, nezaobilazna stanica su i čarde, ugostiteljski objekti smešteni pored reka, koji odišu tradicijom i duhom starih vremena”. I zaista, novinare su čarde na ovom putu približile lokalnim kulturama, upoznale sa načinom života, običajima i gastronomskom ponudom koja, najvećim delom, podrazumeva ribu (šaran, smuđ, som, štuka, tolstolobik, deverika i kečiga), riblje čorbe i parikaše, ali i razne vrste mesa sa roštilja, pite i gibanice, uz degustaciju čuvenih fruškogorskih vina.

U skladu sa idejom da PANONSKA LETNJA AVANTURA bude trodenevni izlet, i Internet Serbia Travel News ovo živopisno putovanje doživljava na takav način

I DAN

PANONSKA LETNJA AVANTURA započinje u opštini Stara Pazova, najpre kroz upoznavanje sa prirodnim lepotama Belegiških ada, pravim malim rečnim oazama za kampere i ljubitelje prirode, reke i ribolova, atraktivnim destinacijama za kupače i nautičare. Avantura se nastavlja autentičnim fruštukom u kompleksu “Dream Danube Home”, posetama konjičkom klubu “Mirela”, vinariji “Milanović” u Surduku, muzeju avangardne umestnosti – magacinu “Macura” u Starim Banovcim, restoranu “Bašta pustolova” uz riblje specijalitete. Put dalje vodi do Sremskih Karlovaca, ali kako su plaže na Dunavu predmet našeg interesovanja, onda tačnije do peščanog spruda, nastalog pre petnaestak godina, do koga se stiže uživačkom vožnjom katamaronom, i koji se nalazi tačno prekoputa ove izuzetne turističe destinacije. Posle svih viđenih i obiđenih atrakcija, sledi večera pored Dunava uz maštovitu i raznovrsnu hranu. A kako bi i moglo drugačije!

II DAN

PANONSKA LETNJA AVANTURA dalje podrazumeva posetu Somboru, gradu fijakera, tamburaša, slikara i pesnika, ali, naravno, i Bačkom Monoštoru, drevnom vojvođanskom selu u opštini Sombor, koje se prvi put spominje u istorijskim spisima iz 13. veka. Ovo simpatično selo nalazi se u okviru Specijalnog rezervata prirode “Bačko Podunavlje”, prošle godine upisanog u Svetsku listu rezervata biosfere. Bački Monoštor, sa svojom etno kućom i pčelarskim domaćinstvom, okružen Dunavom, rukavcima i kanalima, poznat je i kao “Selo na sedam Dunava”, jer se do njega jedino može doći prelaskom preko mostova. Poseta uključuje i obilazak “Muzeja Batinske bitke”, tkačnice svilenog damasta “Novitet Dunav” i “Muzeja parfemskih bočica” u Bezdanu, kao i boravak u čuvenoj bezdanskoj čardi “Šebešfok”. Uz muziku, naravno.

.

Sve ovo što su turistički novinari doživeli, videli, čuli i probali jeste dobar razlog da se svi koji žele da aktivno provedu slobodno vreme u letnjim mesecima upute u Vojvodinu opisanim stazama. Dejan Veselinov, vlasnik agencije Veselinov Tourism Consulting-a (www.vtc.rs), koja je ovu turu za novinare i realizovala, predlaže turističkim agencijama da ovakav program uvrste u svoju ponudu, a Nataša Pavlović, direktorka TOV-a, naglašava da Turistička organizacija Vojvodine svima koji se obrate nudi savete, predloge i kontakte, i zaključuje “Nije cilj da se Panonska avantura završi samo na avanturi, već da se zavoli ceo ovaj prostor i da se nastavi da posećuje”.

III DAN

PANONSKA LETNJA AVANTURA je poslednjeg dana u znaku najpre posete bečejskom dvorcu Fantast, koji je sazidao legendarni Bogdan Dunđerski, a potom i Novom Bečeju, uz obilazak “Glavaševe kuće”, vožnju karucama i šetnju kejom pored reke ljubavi – Tise, jedinstvene po fenomenu “Tiski cvet”. Ovo je jedna od najuređenijih plaža u Vojvodini, koja nudi sve pogodnosti odmora uz reku. A nadomak je i čarda “Jedanaest plavih” u kojoj se pije čuveno vino “krokan” sa obližnjeg Bisernog ostrva. Još ako se boravak planira u vreme manifestacija u avgustu mesecu – “Velika Gospojina” i “Štrudlijada”, onda je doživljaj kompletan.

Turistička organizacija Vojvodine
+ 381 21 452910
office@vojvodinaonline.com
www.vojvodinaonline.com
ISTN u dodatku daje brošuru “Kupališta Vojvodine”, spisak čardi i kalendar Manifestacija.