Novosti 249

Kineski turisti u Beogradu, ISTN
Kineski turisti u Beogradu, ISTN
NA DOBROM PUTU
Prema prvom ovogodišnjem barometru Svetske turističke organizacije (UNWTO), koja je u ovu godinu ušla sa novim imenom i brendom – Turizam UN, međunarodni turizam je završio 2023.godinu na 88% nivoa od pre pandemije, sa procenjenih 1,3 milijarde međunarodnih dolazaka. Očekivanja su da povećana vazdušna povezanost i snažniji oporavak azijskih tržišta i destinacija doprinese potpunom oporavku turizma do kraja 2024.godine. Po ovim UNWTO analizama Bliski istok je jedini region koji je prevazišao nivo dolazaka od pre pandemije sa 22% dolazaka iznad 2019. godine. Evropa, najposećeniji region na svetu, dostigla je 94% nivoa iz 2019. godine, Afrika 96% a Amerika 90%. Četiri podregiona su premašila nivoe dolazaka iz 2019.godine a to su Južni Mediteran u Evropi, potom Karibi, Centralna Amerika i Severna Afrika. Međunarodni vazdušni kapaciteti i potražnja putnika oporavili su se za oko 90% nivoa od pre pandemije. 
Što se tiče ekonomskog oporavka podaci
UNWTO pokazuju da su prihodi od međunarodnog turizma u 2023.godini dostigli 1,4 milijarde dolara što je oko 93% od onoga što su destinacije zaradile u 2019.godini, dok je ukupni prihod od izvoza od turizma (uključujući prevoz putnika) dostigao  95%.
Početne procene
UNWTO u odnosu na 2024.godinu su vrlo optimistične i ukazuju na rast od čak 2% u odnosu na nivo iz 2019. godine. Dobrim delom su zasnovane na očekivanju da će se ovogodišnji kineski odlazni i dolazni turizam ubrzati zbog viznih olakšica i poboljšanih vazdušnih kapaciteta. Kada je Srbija u pitanju kineski turisti su u 2023. godini već imali povećan broj dolazaka za 230% u odnosu na prethodnu godinu a ostvarili su i 62% više noćenja.
Na svetskom turističkom tržištu vidljive su naravno i ekonomske i geopolitičke prepreke te u tom kontekstu u
UNWTO očekuju da će turisti sve više tražiti za svoj  novac i da će birati putovanja koja su bliža njihovim kućama. Navike i prilagodljivost turista, ali i umeće destinacija da nametnu svoju ponudu igraće sve veću ulogu u izboru potrošača.
Informacije:
UNWTO
💻 www.unwto.org
PODSTICAJNE MERE
ZA PODSTICAJNE REZULTATE
U 2024.godinu turizam Srbije ušao je sa podacima istraživanja Evropske turističke komisije koji pokazuju da je tek jedna trećina zemalja u Evropi uspela da dostigne rezultate iz 2019.godine a Srbija je baš u toj trećini, prva po procentualnom rastu dolazaka i noćenja stranih turista. „Srbija je u prvih deset meseci 2023. godine ostvarila devizni priliv od turizma u iznosu od 2,09 milijardi evra, 4% više nego prethodne godine“, izjavio je Husein Memić, ministar turizma i omladine Srbije, koji se u Madridu sreo (23.01.2024.) sa Zurabom Pololikašvilijem, generalnim sekretarom UNWTO, sa kojim je razgovarao o mogućnostima unapređenja turističke promocije Srbije i celog regiona. Da bi se rast turizma Srbije nastavio i ove godine Ministarstvo turizma i omladine Srbije izdvojilo je kreditna sredstava za unapređenje kvaliteta turističke ponude i raspisalo (15.01.2024.) javne konkurse za dodelu „Subvencija, transfera i dotacija namenjenih za projekte promocije, edukacije i treninga u turizmu“, „Kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude“ i „Subvencija i transfera namenjenih za projekte razvoja turizma“ ( https://www.mto.gov.rs/tekst/1291/konkursi.php ). Krajnji rok prijavljivanja za ova sredstva je 30.septembar 2024.godine.
Podsticajna mera turističkih vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji, od kojih je svih 100.000 u maksimalnoj vrednosti od 10.000 dinara podeljeno (15.01.2024.) u rekordnom roku, daje dobre rezultate budući da je u proteklim godinama na odmor uz vaučere išlo preko 300.000 ljudi, i to prevashodno u Sokobanju, Vrnjačku, Prolom, Lukovsku, Ribarsku i banju Gornja Trepča, kao i na Zlatibor, Taru i Divčibare. Porast broja domaćih turista promenio je i odnos turističkih destinacija u zemlji. Naime do sada su velike  destinacije – Beograd, Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor i Vrnjačka Banja, donosile oko 55% turističkog prometa, a sada su im se pridružili i Sokobanja, Niš, Divčibare, Palić i Donje Podunavlje, za čije su lokalitete – tvrđave Golubac, Ram, Smederevsku i Fetislam, kao i za pimnice u Negotinu, opredeljena i međunarodna sredstva. Paralelno sa interesovanjem turista raste i broj ugostitelja koji primaju goste sa vaučerima te ih do ovog trenutka iz Apatina, Aranđelovca, Bajine Bašte, Bele Crkve, Novog Bečeja, banja Koviljače i Gornje Trepče, Ovčar banje, Vrnjačke, Kanjiže i Sokobanje, Čačka, Bora, Valjeva,  Kuršumlije, Tare, Kragujevca, Velikog Gradišta, Subotice, Šapca i drugih mesta ima oko 4.700. Podsećamo da je krajnji rok za korišćenje vaučera 20.Novembar 2024.
MINISTARSTVO TURIZMA I OMLADINE
Sektor za turizam
+ 381 11 3122855
📧 turizam@mto.gov.rs
💻 www.mto.gov.rs
Palic, ISTN
DESTINACIJE SA PREPORUKOM
Budući da je u godina za nama turizam Srbije ostvario značajne rezultate i postavio zemlju na jedno od prvih mesta u Evropi kao turističku destinaciju koja se najbrže oporavila, sa optimizmom očekujemo ovogodišnja turistička kretanja i domaćih i inostranih turista po Srbiji. U tom smislu Internet Serbia Travel News, kao novinarska turistička patrola koja tokom cele godine sa kolegama obilazi destinacije Srbije, predlaže šta posetiti, obići i videti.
Manastir Djurdjevi Stpovi, ISTN
Kako je Kulturni turizam grana privrede koju po svetskim predviđanjima očekuje decenija kontinuiranog rasta predlažemo izlet do živopisnih Sremskih Karlovaca, kulturnog dobra pod zaštitom države. Ova destinacija prepoznatljiva je po Gimnaziji, Stefaneumu, Palati narodnih fondova, Patrijaršijskom dvoru sa riznicom, Magistratu, domovima barona Rajačića i Dragomira Popovića, Sabornoj i Rimokatoličkoj crkvi, kapeli Gospe Mira, Česmi četiri lava, spomeniku Branku Radičeviću na obližnjem Stražilovu ali i po manastirima, izvanrednoj gastronomiji i odličnim vinarijama razasutim po Fruškoj Gori. Na oko 270 km od Beograda riznicu kulturno-istorijskog nasleđa turisti pronalaze u Novom Pazaru. Vikend proveden u upoznavanju 830 godina starih Đurđevih stupova pod UNESCO zaštitom, Petrove crkve, najstarijeg spomenika crkvene arhitekture u Srbiji, Altun Alem Džamije, jedne od najstarijih i najlepših džamija na Balkanu, manastira Sopoćani, koji je UNESCO uvrstio na listu svetske kulturne baštine, može biti nadgrađen i lokalnim gastronomskim specijalitetima i raznovrsnim šopingom.
Zdravstveni turizam na teritoriji opštine Kuršumlija pozitivan je primer spoja medicine i savremenih wellness i spa sadržaja u Prolom, Lukovskoj i Kuršumlijskoj banji, uz posete Đavoljoj varoši i Kopaoniku.
Ljubiteljima turizma na vojvođanski način, uz preplitanje kulture, istorije, sportskih aktivnosti, etno ponude i gastronomije, preporučujemo jednodnevni izlet kroz opštinu Pećinci, u kojoj program pod naslovom “Predeo gde priroda grli istoriju” obuhvata obilazak atrakcija poput replike tradicionalne svinjarske kolibe u Donjem Tovarniku, najstarije očuvane seoske kuće u Sremu Aksentijevog konaka u Ogaru, živopisnog sela Kupinovo i starog grada Kupinika. Za čist boravak u prirodi dobar izbor je poseta Specijalnom rezervatu prirode ZASAVICA, destinaciji „Glamping turizma“, ekološki zdravoj sredini sa maštovitom i raznovrsnom turističkom i gastronomskom ponudom.
Za ljubitelje seoskog turizma selo Vrmdža, udaljeno 11 km od Sokobanje, može da bude pravo otkrovenje. Pored ostataka drevnog Latin-grada iz 4.veka, crkve Svete Trojice iz 19.veka, Vrmdžanskog jezera, vodenica potočara i etno restorana ovde je otvoren i „Rtanjski centar zdravog života“ u kome se vežba „lebdeća joga“.
Turistička sezona 2024. u Srbiji je počela a toliko toga ima da se vidi, obiđe i proba.
Informacije:
Internet Serbia Travel News
+ 381 11 2434204, +381 63 8383955
📧 office@istnews.com
💻 www.istnews.com
AVANTURA POČINJE OVDE
45. Međunarodni sajam turizma, najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i jugoistočnoj Evropi, održava se pod sloganom “Avantura počinje ovde” od 22. do 25. februara 2024. godine na Beogradskom sajmu. U tom periodu Beograd i Srbija su mesto turističkih susreta Regiona i drugih delova sveta, upoznavanja destinacija i planiranja putovanja uz sajamske popuste koji idu i do 60%. I ove godine posetioci će moći da biraju porodična i „siti brejk” putovanja, daleke i egzotične destinacije, putovanja za mlade, odmor na planinama, oporavak i spa vikende u banjama, eko i aktivni turizam, kongresna dešavanja, "first minute" ponude, domaće i inostrane smeštajne kapacitete, turističke regije i atrakcije, ali i da se upoznaju sa projektom Expo 2027. Na Sajmu turizma, čija je ove godine zemlja partner GRČKA, tradicionalno nastupaju Crna Gora, Tunis, Bugarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Kipar, Severna Makedonija, Turska i posebno Istanbul, biće prisutna i Albanija, od dalekih destinacija pažnju će na sebe skrenuti  ponovo ili po prvi put Sao Tome & Principe, Kamerun, Gabon, Ekvatorijalna Gvineja, Kambodža, Šri Lanka, Indonezija, Kuba, Ekvador, Libija, Nambija i Sveta Lucija. 
Uzimajući u obzir kompletno stanje turizma u svetu jasno je da je 45. Međunarodni sajam turizma u Beogradu usmeren ka oporavku i obnovi turističkog ambijenta, promociji trendova i inovacija, a posebno ka predstavljanju ponude Srbije kao turističke destinacije. Kako je Srbija po podacima Evropske turističke komisije dostigla rezultate iz 2019.godine, i u vrhu je po procentualnom rastu dolazaka i noćenja stranih turista, sajam je dobro mesto za promociju postojećih kapaciteta i predstavljanje mogućnosti novih investicija u hotelsku industriju u gradskim, banjskim i planinskim centrima, kao i u razvoj seoskog turizma. 
Aktivnosti na poslovnom
B2B portalu, realizovanom u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Evropskom mrežom preduzetništva, su u toku tako da svi zainteresovani unosom podataka imaju priliku da predstave svoju ponudu, zainteresuju poslovne partnere i pozovu ih na saradnju.
Istovremeno sa 45. Međunarodnim sajmom turizma odvija se i 19. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme
HORECA-OPREMA, koji pod sloganom „Poslužite se” prikazuje najsavremeniju opremu i trendove na tržištu.
RADNO VREME SAJMA
22. – 24. Februar : 10:00 – 19:00
25. Februar :       10:00 – 18:00
Sajam logo 2008
Informacije: SAJAM TURIZMA IFT 2023
☎ +381 11  2655-206, 2655-305, 2655-307, 2655-866
📧
turizam@sajam.rs
💻 www.beogradskisajamturizma.rs
Nakon nastupa na Sajamu turizma u Novom Sadu Udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu „FIJET Srbija“, deo Svetske federacije turističkih novinara i pisaca u turizmu („FIJET International“), čiji je cilj promovisanje turizma zemalja članica, pa samim tim i Srbije, i koje je osnovano pre 10 godina sa ciljem promocije, razvoja i unapređenja turizma, kulture, istorijskih vrednosti, tolerancije i mira, posebno promocije Srbije kao turističke destinacije, ali i promocije profesionalnih novinarskih standarda u turizmu, nastupa i na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu IFT 2024.
Članovi udruženja, među kojima i ekipa Internet Serbia Travel News-a, koji su u prethodnoj godini na poziv Osječko baranjske županije obišli turističke atrakcije ovog dela Hrvatske, sa kolegama iz sveta u organizaciji „Fundata Travel Business Community“ i
FIJET Rumunija boravili u području Fundate u Karpatima, prikazali u svojim medijima viđeno sa press putovanja po Deliblatskoj peščari u Južnom Banatu, Nišu, Loznici i Banji Koviljači, ekipno se takmičili na Festivalu vojvođanskih festivala „Rogalj 2023“, u saradnji sa Turističkom organizacijom Negotiona organizovali boravak stranih kolega novinara u Negotinskoj Krajini i Istočnoj Srbiji, i dodeli svoju nagradu „Milorad Rajčević“ za turističko novinarstvo, na Sajmu turizma u Beogradu (22.-25.02.2024.) u Hali 4 Beogradskog sajma biće na raspolaganju svima koji žele saradnju.
POZIV NA
SARADNJU
Informacije: FIJET SRBIJA
+ 381 21505042
📧 fijet.serbia@gmail.com
💻 www.fijet.rs
NEVIĐENO I RAZLIČITO
Posle nekoliko godina pauze na Sajmu turizma u Beogradu IFT 2024 ponovo će svoje atrakcije ponuditi Kuba, zemlja koju je iz Srbije do pandemije Corona virusa posećivalo preko 7.000 turista godišnje. Turizam je na Kubi druga po važnosti grana privrede sa udelom od 10% u bruto domaćem dohotku i pola miliona radnih mesta. Posećuje je najviše turista iz Kanade, Meksika, Argentine, Kine, Brazila, evropskih zemalja poput Nemačke, Francuske i Ujednjenog Kraljevstva, poslednjih godina i iz Amerike. Poznata je po ponudi takozvanog „kružnog turizma“ koji podrazumeva deo boravka u luksuznim hotelima i na plažama Varadera, a deo u Havani sa obilascima mesta poput Santjago de Kuba, gde je počela revolucija, Santa Klara, gde je sahranjen Če Gevara, Trinidad, koji izgleda kao Španija u 19. veku, Pinar del Rio, gde se gaji najbolji duvan i drugih.
Ekipa Internet Serbia Travel News-a obišla je pre nekoliko godina ovu čudesnu zemlju koja ima preko 11 miliona stanovnika od čega njih oko 2,5 miliona živi u Havani, u kojoj se smenjuju čipkaste građevine krhkih struktura i oronulih fasada sa očuvanim dvospratnicama koje je UNESKO počeo da renovira od kada je staru Havanu kao i ceo grad Trinidad stavio 1988.godine pod svoju zaštitu. Najkraći opis ove zemlje neverovatnih kontrasta, koju su na različite načine proslavili Če Gevara, Fidel Kastro i Ernest Hemingvej glasi „Neviđeno i različito“. Tek na licu mesta biva jasno zašto je Kolumbo, iskrcavši se 28.Oktobra 1492.godine na istočnu obalu Kube, zapisao u brodski dnevnik da „Nikada nije video takvu lepotu.“ I nije, verovatno kao ni mnogi posle njega.
Kuba, Havana, ISTN
I pored najava Air Serbia još uvek nema uspostavljen direktan let do Havane ali se na tu destinaciju stiže sa drugim kompanijama.
ISTN reportažu sa KUBE daje u rubrici Sa koferom kroz svet
Informacije:
Internet Serbia Travel News
+381 11 2434204,+381 63 8383955
📧 office@istnews.com
💻 www.istnews.com
DOŽIVLJAJ ZIME
Zimska sezona 2024 na planinama Srbije – Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj planini uveliko je u toku. Skijališta Srbije organizovala su Super kup u snoubordingu, a uz popust od 50% na poludnevne i dnevne dečije ski karte obeležen je i Svetski dan snega (19.01.2024.). „World snow day“ predstavlja drugu fazu FIS kampanje "Bring children to the snow" kojom Skijališta  žele da pokažu sve čari zimskih sportova i time podstaknu decu da postanu aktivni skijaši i borderi. Skijališta Srbije, čiji su sistemi za veštačko osnežavanje spremni da rade punim kapacitetima u svim ski centrima, na Kopaoniku beleže dnevno i preko 8.000 skijaša, a posebna atrakcija je prolazak jubilarnog milionitog skijaša kroz kapije sistema žičara. Ukoliko vremenski uslovi nisu izrazito nepovoljni gondola iz Brzeća prevozi turiste punom parom. Popust na  kupljene karte putem web shop-a do kraja sezone je 5%.
ISTN u dodatku daje Cenovnik za zimsku sezonu 2023/2024.
Ski centar Stara Planina, ISTN
Skijališta Srbije svoje kapacitete, mogućnosti i planove predstavljaju i na Sajmu turizma u Beogradu (22.-25.02.2024.) na štandu Turističke organizacije Srbije (Beogradski sajam Hala 4). Najavljuju i neke buduće projekte na Kopaoniku poput podizanja akumulacije koja bi omogućila veće kapacitete sistema veštačkog osnežavanja, izgradnju još jedne gondole do Brzeća kao i davno planirane gondole od ski centra do vikend naselja Treska.
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
OTKRIJ,
Informacije: VISIT-SERBIA.ONLINE
💻
www.
visit-serbia.online
VISIT-SERBIA.INFO
💻
www.
visit-serbia.info
☎ +381 62 773 138
📧 office
@isitonline.rs
KLIKNI I POSETI
Kompanija “Visit Online” sa platformom Visit-Serbia.online nominovana je ove godine u kategoriji "Travel & Tourism Online Store of the Year" za nagradu “HotSpot eCommerce Awards” koju dodeljuje “eCommerce Asocijacija Srbije”. Ova domaća specijalizovana turistička platforma digitalno povezuje posetioce sa turističkim atrakcijama Srbije omogućavajući im brzu kupovinu ulaznica u samo nekoliko klikova. Kompanija “Visit Online” zvanično je počela sa radom na Sajmu turizma u Beogradu IFT 2023 organizacijom panela pod nazivom „Online plaćanja u turizmu – trendovi i izazovi“. Tokom 2023. godine broj atrakcija i prodaja ulaznica za turističke destinacije i manifestacije značajno je porastao te su na platformi trenutno prestonica Srbije Beograd, planina Zlatibor, koja obiluje turističkim i prirodnim atrakcijama, Sremska Mitrovica, grad nastao na temeljima rimskog grada Sirmiuma, kao i specijalni rezervat prirode Zasavica. Krajem prethodne godine, u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike, platforma je uvrstila u svoju ponudu objedinjenu ulaznicu za posetu 4 muzeja u Beogradu – muzeji Jugoslavije, Nauke i tehnike, Etnografski i Prirodnjački. Dodatni doprinos promociji kulture i turizma ostvaren je kroz partnerstvo sa Zadužbinom Ilije Milosavljevića Kolarca, omogućavajući prodaju ulaznica za koncerte i događaje.
Po rečima Dejana Veselinova, vlasnika agencije Veselinov Tourism Consulting, “Kroz integralni deo platforme portal Visit-Serbia.info, kombinacijom informacija-blog-storytelling približava posetiocima odabrano odredište vodeći ga u kratku „posetu“ kroz originalne tekstove, autentične fotografije i ekskluzivne VR video sadržaje, konkretizujući tako aktuelnu turističku ponudu Srbije”. Integralni deo platforme Visit-Serbia.online je Visit-Serbia.info koji posetiocima pruža informacije i autentično iskustvo odabranih destinacija kroz informativne tekstove, fotografije i VR video sadržaje.
VESELINOV TOURISM CONSULTING
☎ +381 64 81 81 007
📧
veselinov@vtc.rs
💻 www.vtc.rs
DOBAR GLAS DALEKO SE ČUJE
Slika Moja Kovacica i autori na otvaranju izlozbe u Beogradu, ISTN
Izlozba dela Kovacickog naivnog slikarstva u Muzeju Poste Srbije u Beogradu, ISTN
Kovacicko naivno slikarstvo, izlozba u Muzeju Poste Srbije u Beogradu, ISTN
Pavel Babka, autora izlozbe i osnivac Fondacije i Galerije Babka iz Kovacice, ISTN
Doprinos obogaćivanju kulturnog turizma Srbije dala je izložba „Кovačičko naivno slikarstvo – Dobar glas daleko se čuje“ otvorena (11.01.2024.) u Muzeju Pošte Srbije u Beogradu. U saradnji sa Ambasadom Slovačke u Srbiji i Fondacijom Babka predstavljena su dela naivnih slikara iz Kovačice, „Metropole naive“ koja od 1952.godine neguje tradiciju naivne umetnosti nadograđujući na ovaj način turističku ponudu destinacije. Posebnost izložbe je delo  "Moja Кovačica" koje su uradili svi autori odabrani za ovu postavku – Pavel Hajko, Jan Glozik, Zuzana Vereski, Pavel Cicka, Pavel Povolni Juhas, Vieroslava Svetlik, Кlara Babka i Miroslav Hraško. Po rečima Pavela Babke, autora izložbe i osnivača Fondacije i Galerije „Babka“ iz Kovačice, “Listu Кovačičko naivno slikarstvo čini 65 slikara a posebno su je Martin Jonaš i Zuzana Halupova proslavila u celom svetu. Njihove jubileje, 100 godina od rođenja, obeležavamo u Kovačici  9. maja 2024. i 5. februara naredne godine”.
Podsećamo da je Srbija 2012. godine naivno slikarstvo Kovačice upisala u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, a prošle godine ga je nominovala za upis na
UNESCO  Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. U tom smislu će i Pošta Srbije u oktobru ove godine, kada u Beograd stiže izaslanica EU zadužena za kulturu sa nadamo se pozitivnim odgovorom, da izda posebne prigodne marke na kojima će biti umetnička dela osam slikara iz Kovačice.
Informacije:
FONDACIJA I GALERIJA BABKA KOVAČICA
☎ +381 63 661 522
📧
pavel.babka@babka.rs
💻
www.babka.rs
Galerija Babka u Kovacici, ISTN
ERA KULTURE – UŽICE
Pod kreativnim i radnim motom "Era kulture – Užice” u toku su pripreme za realizaciju kulturno-turističkog programa Prestonica kulture Srbije 2024 koji predviđa oko 200 programa namenjih svim generacijama. U okviru ovog projekta urađena je i usvojena Strategija razvoja kulture Užica, grada bogatog nematerijalnim arhitektonsko-industrijsko-kulturnim nasleđem, za period 2024.-2029.godine.
UŽICE, Nacionalna prestonica kulture 2024, izuzetna je destinacija koja kako u kulturnom tako i u turističkom pogledu zaista ima šta da ponudi. Najveće turističke atrakcije ovog grada su  Stari grad, o kome prvi pouzdani podaci potiču iz sredine 14. veka, Narodni muzej sa oko 70.000 muzejskih jedinica, Hidrocentrala, 1900.godine podignuta kao prva električna centrala  po Teslinim principima polifaznih struja u Evropi i druga u svetu (pet godina posle podizanja iste takve na reci Nijagari u Americi), Jokanovića kuća, unikatna zgrada iz druge polovine 19. veka, Spomen Kompleks Kadinjača, posvećen borcima užičkog Radničkog bataljona izginulim 1941.godine, Klisura reke Đetinje, sa atraktivnom šetačkom stazom na kojoj su osvetljeni tuneli do Rajskih otoka, Crkve Svetog Marka i Svetog Đorđa, kao i Bela crkva u Karanu, Manastir Rujno, u kome je odštampana prva knjiga na ovim prostorima, poznata kao Rujansko Četvorojevanđelje, i brojne druge zanimljivosti na Zlatiboru i Mokroj Gori. Nezaobilazni deo ponude ove destinacije je i gastronomija pa je tako, da podsetimo, profesionalni online vodič Taste Atlas visoku ocenu dao Užičkoj pršuti a za najbolji doručak na svetu proglasio je Komplet-lepinju, specijalitet koji se sprema u mnogim pekarama i kafanama užičkog i zlatiborskog kraja.
Od Grada Čačka, dosadašnje Nacionalne prestonice kulture, Grad Užice titulu zvanično preuzima prvog dana proleća 21.marta 2024.godine.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA UŽICA
☎ +381 31 513 485
📧  toursuzice@mts.rs
💻 www.turizamuzica.org.rs