Turistički cvet

PRIZNAJE ZA NAJBOLJE
MANIFESTACIJE
U godini kada je turizam Srbije ostvario značajne rezultate i postavio zemlju na prvo mesto u Evropi kao turističku destinaciju koja se najbrže oporavila, kada je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prvih 10 meseci ukupan broj turista bio veći za 9% u odnosu na isti period prethodne godine (domaćih – 2% a inostranih + 22%) a devizni priliv veći za 8%, Turistička organizacija Srbije (TOS) dodelila je (6.12.2023. klub „Just&Lobby“ u Beogradu) po 38. put svoje najveće priznanje "Turistički cvet", nagradu za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma u 2023.godini.
Na dodeli priznanja Uroš Kandić, državni sekretar za turizam, skrenuo je pažnju na modernizaciju turizma u Srbiji koja je počela pokretanjem platforme E-turista i najavio za 2024.godinu 150 miliona dinara bespovratnih sredstava za razvoj seoskog turizma, 400 miliona dinara kredita iz Fonda za razvoj, kao i novu količinu vaučera i to u većem iznosu nego do sada.
Marija Labović, direktorka
TOS, ističe da je „Prema istraživanju Evropske turističke komisije tek jedna trećina zemalja u Evropi uspela da dostigne rezultate iz 2019.godine a Srbija je baš u toj trećini, prva po procentualnom rastu dolazaka i noćenja stranih turista. Iza Srbije ostale su Crna Gora, Portugalija i Turska“. Naglašava i da turizam Srbije na društvenim mrežama prati 700.000 ljudi, na njima je čak sto miliona utisaka, i to u najvećem broju pozitivnih. Najavila je u narednoj godini promovisanje turizma Srbije i na Viber-u, TikTok-u, Spotify-u, Telegram-u, kao korišćenje aplikacije Veštačke inteligencije na Web sajtu. 
Dodelom priznanja "Turistički cvet", za koje je stiglo 105 kandidatura o kojima je odlučivao  stručni žiri, uz uvažavanje 30.000 online pristiglih glasova, simbolično je zaokružena 2023. godina i odmah je, samim tim, počelo i takmičenje za najbolje u turizmu Srbije za 2024.godinu.
Dobitnici nagrade Turistički cvet 2023, su:
Turistička organizacija
TO ZLATIBOR (www.zlatibor.org.rs/sr)
Turistička manifestacija – DANI BERBE GROŽĐA, Vršac (www.to.vrsac.com)
Receptivna turistička agencija
HEDONIC TRAVEL, Beograd (www.hedonictravel.rs)   
Influenser/bloger
– DVA RANCA BEG IZ KANCA
  (www.dvaranca.com)
Elektronski ili štampani medij za predstavljanje Srbije kao turističke destinacije
TV emisija „150 minuta“, TV PRVA

 
Ugostiteljski objekti za smeštaj:
– Hoteli HILTON, Beograd
(www.hilton.com) i
GORSKI, Kopaonik (www.hotelgorski.com)
– ALEKSANDROVIĆ, Topola
(www.vinarijaaleksandrovic.rs/smestaj/)
Pravni subjekt za doprinos unapređivanju turističke ponude i promocije turizma:
– PRIRODNJAČKI CENTAR, Svilajnac (www.prirodnjackicentar.rs)
Specijalno priznanje van kategorija dodeljeno je kompaniji
ER SRBIJA (www.airserbia.com)
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧office@serbia.travel
    💻 www.serbia.travel