Muzej Vazduhoplovstva

Beograd

AVIONI ZA SVA VREMENA

Tradicija srpske avijacije ispisana je u Muzeju vazduhoplovstva koji je od 1989. godine smešten pored beogradskog aerodroma “Nikola Tesla”. Godišnje ovaj muzej sa preko pedeset tipova originalnih aviona, helikoptera i jedrilica iz Evrope, Amerike, ali i domaće proizvodnje, poseti preko 70.000 turista i u njemu sazna da je, nakon 1903. godine i braće Rajt, prvi avion na Balkanu napravio Ivan Sarić 1909. godine, a već naredne godine zabeležen je i prvi let. Počinje Prvi svetski rat i ubrzani razvoj vazduhoplovstva. Vojvoda Radomir Putnik, tadašnji general, 4. decembra 1912. godine potpisuje ukaz o formiranju aeroplanskog odeljenja pri inženjerijskim jedinicama srpske vojske. Tada je zvanično formirano naše vazduhoplovstvo.

Ideja o osnivanju Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu vezuje se za Baneta Nušića, sina našeg poznatog komediografa Branislava Nušića. Kada je Edvard Rusijan, jedan od od pionira vazduhoplovstva, poginuo u našem gradu, na tom mestu našao se Bane Nušić. Uzeo je parče aviona i rekao je da će to biti prvi eksponat u Muzeju vazduhoplovstva u našoj zemlji i zaista je bilo tako – priča Petar Nedeljković, kustos muzeja.

U Muzeju se može videti i prva letelica napravljena u Srbiji “fizir FN”. Tradicija izgradnje aviona počinje 1923. godine. Prva fabrika aviona bila je “Ikarus” i nalazila se prvo u Novom Sadu, a kasnije u Zemunu. Tu je i najbolji avion, “meseršmit Me-109” iz Drugog svetskog rata, potom “spitfajer”, najpoznatiji engleski avion iz Drugog svetskog rata. Eksponat i najbolji ruski avion koji se pojavio na Istočnom frontu 1943. godine, “jak-3”, jedini sačuvani primerak u svetu. Za vreme Drugog svetskog rata pravile su ga isključivo žene i to za svega 12 sati. Kažu da su piloti čekali ispred fabrike i odmah bi u njemu poletali na front. U Muzeju su izloženi i prvi helikopter “f55”, zatim čuveni MIG 21 koji je u naše ratno vazduhoplovstvo stigao šezdesetih godina, kao i najlepši avion naše vazduhoplovne industrije “G2 galeb”. Jedan takav avion kupio je poznati holivudski glumac Džon Travolta, a njeme je leteo i Tom Kruz.
Posetioci mogu da vide i delove aviona “F16C”, koji su oborili protivavionci iz 250. Raketne brigade, u vazdušnoj intervenciji Natoa na našu zemlju 1999. godine, kao i delove oborenog čuvenog nevidljivog aviona “F117”.

Informacije:
Muzej Vazduhoplovstva +381 11 670 992
www.vazduhoplovnivodic.co.rs | www.muzejrv.org