Novosti 240

NOVI DOŽIVLJAJI UZ NOVE IDEJE
Pod sloganom “Nove ideje za nove doživljaje” održan je (17.-19.11.2022.) 53.Međunarodni sajam turizma u Novom Sadu. Prvi put kao samostalna priredba, i prvi put u ovom terminu okupio je u hali “Master”, po podacima organizatora, više od 250 izlagača i učesnika Hosted Buyer Programa iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Turske, Rumunije, Kipra, Bugarske, Austrije i drugih zemalja. Zemlja partner Crna Gora dobro je iskoristila ovaj termin sa ponudom dočeka Nove Godine, sa aranžmanima za zimovanja ove i letovanja iduće godine. I turističkih agencija je bilo više no inače budući da su prepoznale svoj interes u ponudi programa za predstojeće praznike, za zimske odmore i za rani buking za sledeću letnju sezonu. 
Gastronopmija na Sajmu turizma u Novom Sadu 2022, ISTN
Pokrajinski sekretarijat za turizam bavio se strateškim temama zapošljavanja mladih u turizmu, regionalnim povezivanjem, ženskim preduzetništvom, promovisanjem projekta Tur de Fruška 2023 i starim zanatima, sa idejom da pokrene kampanju pod nazivom „Gastro magneti“ koja podrazumeva da se vojvođanska jela prikažu kroz magnete. Turistička organizacija Novog Sada započela je kampanju „Oseti duh zimske fantazije u Novom Sadu“ a Turistička organizacija Vojvodine je, uz predstavljanje 23 turističke organizacije, nastavila sa promocijom kampanje „Vojvođanski ručak – neodoljivi ukusi ravnice“ sa ciljem da kroz bogatu vojvođansku gastronomiju prikaže turističke destinacije. U organizaciji Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu održana je konferencija „Savremeni trendovi u turizmu i ugostiteljstvu – CTTH sa temama poput „Finansiranje u turizmu“, „Kreativna industrija i turistička ponuda“ i „IT podrška za razvoj turizma“. Svoje mesto na Sajmu imali su i B2B sastanci, program iz oblasti Medicinskog turizma, HORECA oprema za ugostiteljstvo, Gastro izazov i Gastro kup Srbija, takmičenje profesionalnih kuvara. Dodeljena su i priznanja tako da je Veliki šampionski pehar, sa titulom Apsolutnog lidera kvaliteta, poneo  Hotel „Fruške terme“ u Banji Vrdnik.
Prvi put je 53. Međunarodni sajam turizma, sa kojim organizatori kažu da su zadovoljni, održan u hibridnom okruženju – u realnom prostoru Novosadskog sajma i virtuelnom prostoru platforme ExpoOnline.rs.
ISTN širi prikaz Sajma turizma u Novom Sadu daje u rubrici Manifestacije
Informacije:
Sajam turizma Novi Sad
+ 381 21 4831142
📧 info@sajam.net
💻 www.sajam.net
ETNO HRANA I PIĆE
Na Beogradskom sajmu održan je 16. Sajam etno hrane i pića (24.-27.11.2022.), privredno-turistička manifestacija na kojoj se predstavilo preko 300 proizvođača gastro proizvoda rađenih po tradicionalnoj recepturi, najčešće od organski gajenih sirovina, kao i novih proizvoda nastalih na temeljima tradicije. Svoje proizvode kao i svoje turističke destinacije predstavili su učesnici iz Pirota, Leskovca, Babušnice, Požarevca, Zaječara, Kraljeva, Kragujevca, Kruševca, Užica, Valjeva, Zrenjanina, Pančeva, Novog Sada, Niša, Timočke Krajine i Rajačkih pimnica, Beograda kao i iz svih delova Vojvodine. Međunarodni karakter manifestaciji dali su učesnici iz Republike Srpske, Rumunije i Grčke.
Poslednjih godina ovaj Sajam ima važnu ulogu u brendiranju, promociji i plasmanu gastronomskih specijaliteta, značajnih za turizam Srbije, poput leskovačkog ajvara, kačarskog i homoljskog meda, duvan-čvaraka, futoškog kupusa, pirotskih peglanih kobasica i sira, vurde, banice, vrtke, različitih džemova, slatka, kitnkeza, kisele zimnice, suvomesnatih specijaliteta, mlečnih proizvoda, sireva, čajnih mešavina, sušenog voća, pekarskih proizvoda, vina i rakije, od kojih su mnogi postali i izvozni artikli.
Kroz prožimanje gastronomije i turizma „Etno-dvorište“ Sajma, izložba rukotvorina „Društva srpskih domaćina“, kao i štandovi izlagača, bili su mesto degustacije jela karakterističnih, zaboravljenih ukusa za pojedine destinacije, regione i običaje.  
Informacije:
BEOGRADSKI SAJAM –
Sajam etno hrane  pića
☎ +381 11 2655-317
📧
etnohrana@sajam.rs
💻 www.
sajam.rs
KAO TURISTIČKI BREND
PODRŠKA KOJA DAJE DOBRE REZULTATE
Subvencije u vidu turističkih vaučera date za razvoj domaćeg turizma i ublažavanje posledica koje je pandemija Corona virusa imala na sektor turizma i ugostiteljstva u prethodne dve godine dale su dobre rezultate tako da je Vlada Republike Srbije u svom predlogu budžeta za 2023. godinu opredelila sredstva za 100.000 vaučera za odmor u zemlji. Za sada ta suma iznosi 500.000.000 dinara, što znači da je predviđeno 100.000 vaučera u iznosu od po 5.000 dinara. Na osnovu iskustva iz prethodnih godina očekuje se da ovaj broj vaučera bude potrošen u kratkom vremenskom periodu, naročito na destinacijama poput Vrnjačke i Sokobanje, Prolom, Sijarinske i  Ribarske banje,  Zlatibora, Kopaonika, Divčibara, Stare planine, Tare, Uvca, Golupca, Dunava, Palića i Subotice, od kojih su se neke sa svojim smeštajnim kapacitetima i ponudom našle i u konkurenciji za priznanje Turističke organizacije Srbije TURISTIČKI CVET, koje će biti dodeljeno 15.decembra ove godine.
Kao i do sada vaučeri u vrednosti od 5.000 dinara mogu se koristiti u nekom od preko 3.500 kategorisanih ugostiteljskih objeka u Srbiji u trajanju od najmanje pet noćenja. Celokupan postupak prijave, rezervacije i podnošenja zahteva za refundaciju sprovodi se preko centralno-informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma (eTurista). Podsećamo da je u toku ove godine Vlada Srbije obezbedila dodatna sredstva i povećala broj vaučera na  250.000, kao i da je odobrila uvećanje  njihove vrednosti sa 5.000 na 15.000  dinara. Da li će to biti moguće  i naredne , globalno krizne godine, videćemo.
Krstarenje Dunavom kroz Srbiju, ISTN
Informacije:
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
Sektor turizam
☎ +
381 11 3112916
💻
www.mtt.gov.rs
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
+ 381 11 6557100
📧office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
Skijalista Srbije Ski opening, ISTN
Ski centar Stara Planina, ISTN
DOBRODOŠLI NA VISINE
Sa porukom “Dobrodošli na visine” Skijališta Srbije spremna su za početak zimske turističke sezone 2022/2023. Najveći broj noviteta je na Kopaoniku na kome će od ove godine staze Bela reka 1 i 2 biti osnežavane tako da će skijaši uživati u spustu dugom 3,5 kilometara. Ove dve staze, koje se stapaju u jednu, najduže su u Srbiji, sa najvećom visinskom razlikom i najvećim visinskim nagibom, te spadaju u tešku kategoriju. Celinu sa ovom stazom čini gondola Brzeće-Mali Karaman koja povezuje turističko naselje Brzeće sa centrom Kopaonika. Prodaja ski karata “online” već je počela, a od  4.decembra do kraja zimske sezone na njih važi popust od 5%.
Skijališta Srbije, koja su zimsku ski ponudu Srbije predstavila na sajmu turizma u Londonu (World travel Market 6.-8.11.2022.), spremna su i za tradicionalna otvaranja sezone tako da je “Ski opening” na Kopaoniku planiran od 8. do 11.decembra, na Staroj Planini od 16. do 18.decembra, a na Zlatiboru (Tornik) od 23. do 25. decembra. Skijaše kao i prethodnih godina očekuje za vreme „Ski openinga“ besplatan prvi dan skijanja, dok će ostalih dana važiti popust od 30%.
ISTN u dodatku daje Cenovnik za zimsku sezonu 2022/2023
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
GASTRONOMSKI
French cuisine food dishes, France traditional restaurant menu gourmet meals. Vector French bouillabaisse seafood and fish soup, Norman braised pork meat, rustic duck pate of fig and croquettes
TURIZAM ZA LJUDE I
Sa temom “Gastronomski turizam za ljude i planetu: Inovirajte, osnažite i sačuvajte” Svetska turistička organizacija (UNWTO) organizuje 7. Svetski Forum o gastronomskom turizmu (12.-15.12.2022. Nara, Japan) sa fokusom na brendiranje destinacija kroz gastronomiju. Na Forumu će biti predstavljena i Globalna mapa koja pojašnjava održivo upravljanje hranom tako da ona nikada ne postane otpad. Povodom Foruma Zurab Pololikašvili, Generalni sekretar UNWTO, kaže „Ovo je jedinstvena prilika da se unapredi uloga gastronomskog turizma u održivosti, inovacijama i društvenoj inkluziji. Za mnoge destinacije proizvodnja hrane i vina predstavlja sastavni deo njihove istorije i identiteta i ključni element u kreiranju brenda nacije. Gastronomski i vinski turizam priliku su za revitalizaciju i diverzifikaciju turizma i promovisanje lokalnog ekonomskog razvoja. Doprinose promociji i brendiranju destinacija, održavanju i očuvanju lokalne tradicije, različitosti i autentičnosti”.
Najavljujući Forum iz
UNWTO poručuju da gastronomski turizam uz autentična, tradicionalna i inovativna kulinarska iskustva, može da uključi i druge srodne aktivnosti poput poseta lokalnim proizvođačima, učešće na festivalima hrane kao i pohađanje kurseva kuvanja.
Informacije:
UNWTO

📧  www.unwto.org
PLANETU
NEODOLJIVI
UKUSI RAVNICE
Turistička organizacija Vojvodine (TOV), koja je na 53.Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu objedinila ponudu 23 turističke organizacije iz Bačke Palanke, Novog Bečeja, Kovina, Bele Crkve, Vršca, Zrenjanina, Kovačice, Pančeva, Subotice i drugih mesta, predstavila je drugo izdanje kuvara “Vojvođanski ručak – neodoljivi ukusi ravnice” u okviru istoimene kampanje započete prošle godine sa Privrednom komorom Vojvodine i resornim sekretarijatom. Za Internet Serbia Travel News Nataša Pavlović, direktorka TOV, kaže “U cilju brendiranja gastronomske ponude Vojvodine i povećavanja vidljivosti autentičnih gastronomskih proizvoda na širem regionalnom tržištu želimo da prikažemo i destinacije, šta sve Vojvodina ima i može da ponudi. Vojvođanski ručak je narodni brend, obrok koji ima gotovo ritualni status među stanovnicima Vojvodine. Vojvođanska trpeza obiluje tradicionalnim đakonijama, nezaboravnog, punog ukusa.”
Kuvar “Vojvođanski ručak – neodoljivi ukusi ravnice” obiluje autentičnim ambijentima i receptima vezanim za njih kao što su banatska supa sa knedlama, ečke krofne, petrovaradinska rebra u tamnom pivu, som na palićki način i brojne druge đakonije. Sadržaj ovog svojevrsnog vodiča kroz recepte i lokalitete TOV promoviše i kroz „Vinske puteve“, „Duhovno i kulturno blago“, kao i kroz svoje projekte „Fruškogorska vinska šetnja – Fruška Walk & Wine 2023“, “Duša vojvođanske jeseni”, “Vojvođanska prolećna rapsodija i Panonska letnja avanatura”.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
☎ + 21 452910
📧 office@vojvodina.travel
💻 www.vojvodina.travel
ONLINE
KULTURNI TURIZAM SRBIJE
Portal Travel Daily News objavio je informaciju da će u periodu između 2022. i 2032.godine kulturni turizam biti u kontinuiranom porastu i da će globalno tržište ovog vida turizma dostići 559 miliona dolara. Istovremeno saznajemo i da su turisti zasićeni prethodnim iskustvima i da traže nove vrste kako bi što više otkrili o kulturama koje do sada nisu posećivali.
Prateći ovakva i slična istraživanja Zavod za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) napravio je i predstavio (24.11.2022.) analizu zvaničnih web-sajtova šest arheoloških reprezantativnih lokaliteta u Srbiji – Viminacijuma, Feliks Romulijane, Carske palate Sirmijuma, Vinče, Caričinog grada i Lepenskog Vira. Analiza je ukazala na to koliko savremeni medijski pristup u predstavljanju sadržaja kulturnog nasleđa može da doprinese promociji samog lokaliteta, razvoju kulturnog turizma, edukaciji publike, i koliko kvalitet i inovativnost web-sajta može da utiče na umrežavanje i saradnju između institucija kulture i medija. Zaključak istraživanja je da rastući trend digitalizacije kulturnog nasleđa deluje zaista obećavajuće, što naročito prepoznaju građani i turisti koji sve više koriste mogućnosti digitalnih sadržaja i virtuelnih izložbi.
Lokalitet Romulijana Gamzigrad, ISTN
Informacije:
ZAVOD ZA PROUČAVANJE KULTURNOG RAZVITKA
☎ +381 11 2181046
📧 pr@zaprokul.org.rs
💻
www.zaprokul.org.rs
HOTEL HOUSEKEEPING
Ljiljana Rebronja dodeljuje priznanje Ambasadori dobre usluge 2017
Priznanja i plakete Ambasadaori dobre usluge, ISTN
Informacije:
AMBASADORI DOBRE USLUGE
+ 381 63 30 77 95
📧 hotelhousekeeping22@gmail.com
💻 www.adu.rs
WORKSHOP – VOJVODINA
Priznanje Ambasadori dobre usluge ustanovilo je još 2006.godine istoimeno strukovno udruženje sa idejom da nagradi najbolje hotelijere i ohrabri ih na rast i pozitivne promene. Prvi put ove godine Ambasadori dobre usluge organizuju Hotel Housekeeping Workshop u Vojvodini. Za Internet Serbia Travel News Ljiljana Rebronja, autorka projekta, kaže „Pod pokroviteljstvom Privredne komore Vojvodine ovaj događaj, čija je tema „Savremeni izazovi poslovanja hotelskog domaćinstva“, sa fokusom na kvalitet usluga i zaposlene, informiše o novim trendovima, tehnologijama i proizvodima, o novim znanjima i praktičnim veštinama koje podižu kvalitet hotelske usluge, doprinose ličnom i profesionalnom razvoju svakog učesnika i stvaraju jake timove u hotelskoj industriji“.
Priznanje „Najuspešniji menadžer hotelskog domaćinstva u Vojvodini“ i simbol „Ambasador dobre usluge“ za zaslužne predstavnike hotelskih housekeeping timova u Vojvodini sastavni su deo Hotel Housekeeping Workshopa – Vojvodina 2022 koji se održava na Paliću (Hotel Prezident, 7.12.2922.).
2022
Hotel Moskva Beograd, recepcija, ISTN
VIKEND U BEOGRADU
Beogradska tvrdjava - Kalemegdan, ISTN
Beograd, koji je ove godine posetilo oko 54% više turista nego prošle, u koji turoperatori iz Grčke i Rumunije stižu sa brojnim gostima za predstojeće Novogodišnje i Božićne praznike, a više od 30 turističkih agencija iz Sofije planira da od 1.decembra do 27.januara 2023. godine kontinuirano dovodi bugarske turiste, našao se na stranicama renomiranog britanskog lista The Sunday Times sa vodičem i savetima kako provesti vikend u srpskoj prestonici.
Mary Novakovich, autorka ovog članka, predlaže šetnju Beogradskom tvrđavom, posete muzejima Narodnom, Savremene umetnosti i Jugoslavije, kao i Dvorskom kompleksu. Preporučuje obilazak Zemuna, koji opisuje kao „Tlo bivše Habzburške monarhije, sa elegantnom baroknom arhitekturom, promenadom pored Dunava punom kafića, kaldrmisanim ulicama koje vode do Kule Gardoš“. Dopao joj se Vračar sa Muzejom Nikole Tesle i Hramom Svetog Save, čiju monumentalnu kupolu poredi sa Aja Sofijom u Istanbulu. Obavezna je i poseta Kalenić pijaci sa „Dimljenim mesom i lokalnim sirom“. Kada je gastronomija u pitanju izdvaja kafane Balkan Cuisine, Homa, Endorfin, Kalenić, bar Leila prekriven policama sa pločama, i destileriju Barrel House sa ponudom svih vrsta rakije. Smeštajni kapaciteti po njenom izboru su Smokvica B&B, hoteli Townhouse 27 i Saint Ten.
Tekst Mary Novakovich, koja je posetila Beograd u organizaciji Turističkih organizacija Srbije i Beograda, i u kome ističe da „Dok se većina Evrope smiruje sa dolaskom jeseni, Beograd kao i uvek drži isti ritam“, možete pročitati na linku:  https://www.thetimes.co.uk/article/belgrade-city-guide-your-weekend-break-sorted-6v507jzlf
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA BEOGRADA
☎ +381 11 3625060

📧
tobsekretarica@tob.rs
💻
www.tob.rs
Kraljevski komplerks u beogradu, ISTN
Kalenic pijaca u Beogradu, ISTN
DUH ZIMSKE FANTAZIJE
TURISTIČKA ORGANIZACIJA NOVOG SADA
+ 381 21 66 17 343
📧
tons@novisad.travel
💻 www.novisad.travel
U NOVOM SADU
U ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture Novom Sadu, koji je na dvadesetom „Mesecu dizajna“ („Month of Design“) u Ljubljani osvojio nagradu za kreativnu destinaciju „BIG SEE TOURISM DESIGN AWARDS, počela je kampanja “Oseti duh zimske fantazije u Novom Sadu“. Ova kampanja Turističke organizacije Novog Sada (TONS) tradicionalno se organizuje pred Novogodišnje i Božićne praznike i ove godine obuhvata festival bombona, kolača, pesme i osmeha „Novosadski Zimzolend“ (24.11..-29.12.2022.), zimski festival „Božićna čarolija“ (24.11.2022.-10.01.2023.), magičnu „Ledenu šumu“ (16.12.2022.-15.01.2023.) koja Dunavski park pretvara u bajkovito klizalište i „Noćni bazar“ na najstarijoj pijaci grada. Za muzičke sladokusce planirani su tradicionalni Božićno-novogodišnji koncerti klasične muzike, dok će se u Novu godinu ući uz organizovane dočeke na otvorenom. Za zaljubljenike u „hiking“, „trail“ trčanje i nordijsko hodanje poslednja trka u godini „Winter Trail Race“ dužine 10 i 17 km biće održana na Fruškoj gori (Iriški venac). Ovi programi, koji su najavljeni i na 53.Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu, na kome je TONS objedinio i turističku ponudu Nacionalnog parka Fruška Gora, kao i opština Žabalj i Sremski Karlovci, preporučeni su u okviru kampanje “Oseti duh zimske fantazije u Novom Sadu“, koja se može naći na linku https://novisad.travel/cp/zimska-fantazija-novi-sad/, uz predlog da se posete čarde, salaši i vinarije sa Novosadskog vinskog puta.