Rafting Centar Drina-Tara

REKE KOJE SPAJAJU
U jeku prolećne turističke sezone ekipa Internet Serbia Travel News-a krenula je u potragu za aktivnim i uzbudljivim turističkim proizvodom. Pronašli smo ga u mestu Bastasi (BiH, Republika Srpska), 18 km udaljenom od Foče, u Rafting Centru Drina-Tara, jednom od najvećih centara aktivnog odmora u Evropi, smeštenom u izuzetnim predelima Nacionalnih parkova Sutjeska i Durmitor.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rafting sezona, avanturistička plovidba divljim vodama na gumenim čamcima, počinje oko 1. aprila sa prvim danima proleća i traje do polovine oktobra a najviše adrenalina ima u aprilu, maju i prvoj polovini juna. Sama reka Tara, koja zajedno sa Pivom u mestu Sastavci formira Drinu, nastaje ispod planine Komovi. Najvećim delom protiče kroz Crnu Goru a poslednjih 40 km kroz Republiku Srpsku. Toliko je čista da je nazvana “Suza Evrope” i  kao takva stavljena je pod UNESCO zaštitu. Put kojim reka protiče dug je 146 km. Na jednom delu isklesala je kanjon koji slovi za najdublji u Evropi i drugi u svetu. Najuzbudljiviji deo sa 23 brzaka je u poslednjih 40 km. Spust dužine 25 km traje od jednog do četiri sata, što zavisi od vodostaja. U toku raftinga se pravi više pauza za odmor, fotografisanje i kupanje, mada je maksimalna temperatura vode leti 12 stepeni. Svi učesnici raftinga dobijaju zaštitnu opremu a svi skiperi imaju licencu Međunarodne rafting federacije.
U Rafting centar Drina-Tara, smešten pored same reke, koji raspolaže sa preko 400 ležajeva u bungalovima raznih veličina, udobnosti, opremljenosti i cena, dolaze turisti iz celog sveta, iz Srbije, zemalja okruženja, iz Poljske, Češke, Mađarske i brojnih drugih zemalja. Svima njima, osim raftinga, u ponudi su i hiking ture, kanjoning, planinarenje, izleti po Nacionalnom parku Sutjeska, obilazak Perućice, jedne od poslednjih prašuma Evrope, planine Zelengore, penjanje do brojnih vidikovaca, vožnja kvadovima kroz kanjon reke Tare, džip foto safari, a posebna atrakcija je najduži zip line u ovom delu Evrope.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kroz razgovor sa turistima koje smo sreli u Rafting Centru Drina-Tara složili smo se da je ovo prava destinacija za aktivni odmor, izazov za hedoniste, uzbudljiv boravak u prirodi nadgrađen adrenalinskim uživanjem kako u raftingu na jednoj od najlepših reka Evrope – Tari, tako i u svim ostalim aktivnostima. Nezaboravan doživljaj.
Naš domaćin Drago Todorović, od koga saznajemo da je prva komercijalna rafting tura organizovana tridesetih godina prošlog veka kada su goste kraljevske porodice Karađorđević spustili rekom, kaže da turisti ovde mogu da biraju jednodnevni, dvodnevni ili trodnevni rafting, rafting sa vrha Tare, rafting sa obilaskom Trnovačkog jezera, kanjoning Nevidom i Hrčavkom i još razne druge izlete i aktivnosti, a mogu i sami da kreiraju turu koju im onda domaćini organizuju. Nakon adrenalinskog raftinga kroz netaknutu prirodu sa brojnim endemskim vrstama biljki i životinja, sledi gastronomski vatromet od tradicionalnih specijaliteta od organskih namirnica iz kanjona i okoline Tare, poput vrućih pogača, domaćeg sira i kajmaka, pršuta, pečenja ispod sača, slanine, suve jarčevine, ovčije stelje, domaćih kobasica, priganica, pastrmki, džemova od raznog voća.
Informacije:
RAFTING CENTAR DRINA – TARA
+ 381 21 831688 (BiH),
+381 64 420 1956 (SRB)
📧 office@raftingtara.com
💻 www.raftingtara.com
WYSIWYG Web Builder