Novosti 246

TURISTIČKO SRCE
VOJVODINE
Turistička organizacija Vojvodine (TOV) i Garancijski fond AP Vojvodine proslavili su (12.10.2023 Kongresni centar Novosadskog sajma) jubilarnih 20 godina poslovanja i rada. Nataša Pavlović, direktorka TOV, najavljujući proslavu jubileja za Internet Serbia Travel News  je rekla “Ponosni smo na činjenicu da se turizam u Vojvodini više ne nalazi na nivou potencijala, kao što je to bilo pre 20 godina, već danas govorimo o turističkim proizvodima koji su prepoznati kako od strane domaćih, tako i stranih turista.“ Da je Vojvodina atraktivna turistička destinacija na širem turističkom tržištu govore i podaci Republičkog zavoda za statistiku za prvih osam meseci 2023. godine koji pokazuju da je u tom periodu došlo je do porasta ukupnog broja dolazaka turista u iznosu od 2,9% u odnosu na isti period prethodne godine. Broj dolazaka stranih turista je povećan za 9,2%, a broj noćenja za 7,8%.
Proslava TOV koja je trajala tokom cele godine bila je u znaku Fruškogorske vinske šetnje „Walk&Wine2023“ koja je u Irigu uz učešće brojnih vinara, objedinila (27.08.2023.) vinski turizam i aktivni odmor povećavajući i vidljivosti gastronomske ponude Pokrajine. Kampanju Vojvođanski ručak – neodoljivi ukusi ravnice pratili su štampano izdanje kuvara Vojvođanski ručak i web portal www.vojvodjanskirucak.com sa objedinjenom bazom ugostiteljskih objekata na teritoriji Vojvodine u kojima se može probati autentična vojvođanska hrana. TOV je učestvovala i u brojnim projektima prekogranične saradnje finansiranim iz fondova EU (Panonskim do Jadranskog mora, DATOURWAY, MONATUR, EXPO MONATUR, EDICT, ViCTour, IDENTIS, SMARTER AOE), na više od 300 međunarodnih sajmova turizma, objavila je 40 različitih izdanja brošura na srpskom jeziku i 15 na drugim jezicima. TOV je realizovala i brojne promotivne kampanje i ture za medije među kojima izdvajamo projekte “Duša vojvođanske jeseni”, “Vojvođanska prolećna rapsodija” i “Panonska letnja avanatura”.
U narednom periodu planovi Turistička organizacija Vojvodine okrenuti su ka unapređenju turizma Pokrajine, razvijanju održivih turističkih proizvoda, promovisanju kulture i umetnosti i stvaranju novih prilika za turiste.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
☎ + 21 452910
📧 office@vojvodina.travel
💻 www.vojvodina.travel
ANDALUZIJA
ANDALUZIJA, druga po veličini španska pokrajina na jugu zemlje, “Obala Sunca” sa više od 300 sunčanih dana, opevana u operama i literaturi 19.veka, poznata po flamenku, Pablu Pikasu, Murilju i Velaskezu, muslimanskom i jevrejskom nasleđu, čudesnim palatama, plažama, maslinovom ulju i vinu, suština je španskog mentaliteta, autentična, zavodljiva i očaravajuća. Ovu destinaciju na kojoj je vladavina Mavara od 8. do 15. veka ostavila pečat na kulturu i arhitekturu, obišla je ekipa Internet Serbia Travel News-a. MALAGA, sa zamkom Gibralfaro i palatom Alkazaba, GRANADA sa kompleksom kraljevskih palata Alhambra i baštama Heneralife, RONDA smeštena iznad dubokog klanca reke El Taho, mondensko letovalište MARBELJA, SEVILJA, glavni grad Andaluzije sa katedralom u kojoj je sahranjen Kristifor Kolumbo, i KORDOBA, čiji je centar grada uvršten u listu svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO, srce su ovog dela Španije. Uživali smo u preplitanju tradicije i savremenih turističkih tokova, u obilju kulturno-istorijskih spomenika i prirodnih lepota, u vatrometu gastronomskih čarolija, u udobnosti hotela, u ustalasanom i za naš ukus previše hladnom moru zbog blizine okeana, a pre svega u ljubaznosti ljudi svuda i na svakom mestu.
Reportažu sa ove destinacije do koje dva puta nedeljno iz Beograda postoji redovna avio linija Air Srbije, i za koju kada je napuštate kažete “Ovde ću se vratiti!”, dajemo u rubrici
SA KOFEROM KROZ SVET.
MAGIČNA OBALA SUNCE
Informacije:
Internet Serbia Travel News
+ 381 11 2434204, +381 63 8383955
📧 office@istnews.com
💻 www.istnews.com
DOPRINOS PODIZANJU KVALITETA TURISTIČKIH USLUGA
Svetska turistička organizacija (UNWTO) predvidela je nakon pandemije Corona virusa, a pre početka rata u Ukrajini, da se pun oporavak turizma očekuje tek 2024.godine. U odnosu na ovu perspektivu oporavak turizma Srbije ipak ide nešto bržim korakom što potvrđuje na Turističkom forumu organizovanom u Nišu na Svetski dan turizma (27.09.2023.) Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS), ističući da je “Turizam Srbije ostvario značajne rezultate i postavio zemlju na prvo mesto u Evropi kao turističku destinaciju koja se najbrže oporavila”. Na to ukazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku u periodu januar/avgust 2023.godine po kojima je u Srbiji boravilo 11% više turista u odnosu na isti period prošle godine (domaćih 1% više a inostranih 25%). Da bi pozicioniranje srpskog turizma na inostranom tržištu, ali i poboljšanje na domaćem, bio što uspešnije, TOS je raspisao Konkurs (25.09.- 14.10.2023.), 38. po redu, za svoje priznanje – TURISTIČKI CVET za najznačajnija ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga u kategorijama: Turistička organizacija, Turistička manifestacija, Receptivna turistička agencija, Ugostiteljski objekat za smeštaj (hotel i ostali ugostiteljski objekti za smeštaj), Pravni subjekat za doprinos unapređivanju turističke ponude i promocije turizma, Influenser/Bloger i Elektronski ili štampani medij za predstavljanje Srbije kao turističke destinacije. Predviđena je i Specijalna nagrada van konkurencije. Kako saznajemo žiri za dodelu nagrade posebnu pažnju obraća na nove programe, inovativne projekte, kreativne inicijative, angažman pojedinaca i organizacija kojima je turistička ponuda Srbije bila obogaćena.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧 office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
6. BALKAN SPA SUMMIT, poslovno/stručni događaj posvećen zdravstvenom turizmu i novim metodama u prevenciji, lečenju i rehabilitaciji u banjama Balkana, održan je (Hotel Zira, Beograd, 10.-12.10.2023.) u organizaciji Udruženja banja Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva za turizam i omladinu Republike Srbije i strateškim partnerstvom Turističke organizacije Srbije (TOS). Odvijajući se pod sloganom „Imamo zajedničku istoriju, hajde da kreiramo i zajedničku budućnost“, uz učesnike iz Turske, Severne Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Rumunije, Grčke, Mađarske i Srbije, ovaj događaj objedinio je etno komponente zemalja Balkana –  tradiciju, kulturu, istoriju, običaje i gastronomiju. 
Vladan Vešković, predsednik Udruženja banja Srbije, ističe da “Zemlje Balkana imaju veoma jaku zajedničku tradiciju i kulturu banja i klimatskih mesta. Balkan se vekovima unazad svrstava u deo Evrope čiji narodi dele gotovo istovetne etničke karakteristike, od gastronomije preko muzike i jezika do običaja”. Pored uobičajenih tema aktuelnih u turizmu “Značaj edukacije u održivom razvoju turističke destinacije” i “Uspešno upravljanje turističkom destinacijom” ovogodišnji Balkan Spa Summit, koji je uskladio svoje ciljeve sa stavom Evropskog udruženja banja
(ESPA) da „bez medicine nema banje“, više pažnje je posvetio balneologiji nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu tako da su bile zastupljene i teme “Kako uspešno upravljati spa hotelom” i “Specifični terapeutski/rekreativni tretmani”.
Želeći da istaknu najbolje u zdravstvenom turizmu i balneologiji Balkana oranizatori ovogodišnjeg BalkanSpa Summita uveli su nagrade Balkan Spa Summit Award, koje će se ubuduće dodeljivati svake godine.
Širi prikaz Balkan Spa Summita, kao i spisak dobitnika nagrada,
ISTN daje u rubrici Zdravstveni turizam
Informacije:
UDRUŽENJE BANJA SRBIJE –
Balkan Spa Summit
☎ + 381 65 2020120
📧 info@balkanspasummit.com
💻 www.balkanspasummit.com
BALKAN SPA
SUMMIT 2023
Banjski centri Srbije, ISTN
Dr Aleksandar Jokic, Dr Dejan Stanojevic, Marija Labovic, Uros Kandic, Thorsten Bichler i Vladan Veskovic, ISTN
JUŽNOBANATSKA
DOBRODOŠLICA
Clanovi FIJET Srbija, medju kojima i ekipa ISTN, u Deliblatu, ISTN
Članovi srpskog ogranka Svetske Asocijacije Turističkih Novinara FIJET, među kojima i ekipa Internet Serbia Travel News-a, posetili su (12.09.2023.) selo Deliblato u Južnom Banatu, etno kompleks i Deliblatsku čardu, kao i Deliblatsku peščaru, koja najvećim delom pripada opštini Kovin i naslanja se na reku Dunav. Plovili smo i jezerom Kraljevac koje jedino u Srbiji, pored Vlasinskog jezera, ima tzv. "plutajuća ostrva". Ova destinacija pruža i izuzetan gastronomski doživljaj poput banatskog fruštuka i čobanskog gulaša.
Domaćin turističkim novinarima, članovima
FIJET Srbija, Petar Stamenović, menadžer Klastera Deliblatska peščara i vlasnik firme Turisticost doo, kojoj pripadaju etno kompleks i Deliblatska čarda, ističe značaj ove turističke mikrodestinacija ukazuje na činjenicu da je Deliblatska peščara izuzetan rezervat flore i faune i preporučuje Južnobanatski špajz odnosno proizvod koji podrazumeva autentičnu domaću tradicionalnu hranu i piće u ponudi restorana na teritoriji Južnog Banata. Stamenović je na peščanim padinama pored sela Gaj novinarima premijerno predstavio i projekat izgradnje muzeja na otvorenom koji će se zvati "Muzej banatske vojne granice“ posvećenog Vojnoj krajini. 
Deliblatska peščara, Selo Deliblato, etno kompleks i Deliblatska čarda, uz zaštićeno materijalno i nematerijalno kulturno i prirodno nasleđe, po našem mišljenju dobitna su kombinacija i odličan izbor za vikend u prirodi. Prikaz sa ovog putovanja
ISTN daje u rubrici Turističke destinacije.
Informacije:
KLASTER DELIBLATSKA PEŠČARA
☎ +381 61 203 5678
📧 turistico2018@glail.com
💻 www.turisticost.rs
Petar Stamenovic, menadzer Klastera Deliblatska pescara i vlasnik firme Turisticost doo, ISTN
Deliblatska pescara, ISTN
Informacije:
FIJET SRBIJA
+ 381 21505042
📧 fijet.serbia@gmail.com
💻 www.fijet.rs
PREPLITANJE KULTURE I TURIZMA
U Beogradu je u atrijumu Narodne biblioteke Srbije otvorena (3.10.2023.) izložba posvećena Kulturnim rutama Saveta Evrope koje prolaze kroz Srbiju  (https://www.coe.int/en/web/cultural-routes/serbia ). Ova izložba je jedna od aktivnosti koja se sprovodi u okviru inicijative Saveta Evrope – Dani Saveta Evrope (traje do 2025.godine) u zemljama članicama, među kojima je i Srbija od 2003.godine. Realizuje se u saradnji Ministarstva kulture sa Ministarstvom turizma i omladine i Turističkom organizacijom Srbije. U ove rute, koje su deo  kulturno-turističke ponude zemlje, a neke od njih su i ovenčane nagradom Karlos V koju dodeljuje Evropska i Ibero-američka akademija Fondacije Yuste za doprinos promociji evropskih kulturnih vrednosti, spadaju: Putevima rimskih careva i Dunavski put vina, Transromanika, Ruta evropskih grobalja, Mreža Art nuvo, Ruta jevrejskog nasleđa, Ruta industrijskog nasleđa i Ruta Gvozdene zavese – Eurovelo 13. Po rečima Dunje Đenić, pomoćnice ministra turizma, „Kulturne rute kao turistički proizvod značajan su vid zaštite, revitalizacije, upotrebe i prezentacije kulturnog nasleđa“. Danijela Veljović, iz Turističke organizacije Srbije, smatra da su “Brojne rekonstrukcije i uvođenje različitih animacija lokaliteta doprineli boljoj promociji kulture i približavanju kulturno-istorijsko nasleđe savremenim generacijama“.
Koliko je kulturni turizam sve interesantniji pokazalo je i istraživanje portala Travel Daily News u kome se kaže da će globalno tržište kulturnog turizma do 2032.godine biti u stalnom porastu i da će dostići 559 miliona dolara. Studija koju je sprovela kompanija Future Market Insights pokazala je da je očekivana tendencija rasta ove vrste turizma 6,54%, kao i da su turisti zainteresovani za kulturni turizam u proseku spremni da potroše 37% više novca u odnosu na prosečne turiste.
ISTN u dodatku daje brosuru Turističke organizacije SrbijeKULTURNO BLAGO SRBIJE
MINISTARSTVO TURIZMA I OMLADINE
Sektor za turizam
+ 381 11 3122855
📧 turizam@mto.gov.rs
💻 www.mto.gov.rs
OSVRT NA LETO SA POGLEDOM NA ZIMU
Letnja sezona u planinskim centrima Srbije – Kopaoniku, Zlatiboru (Tornik) i Staroj planini je završena. Iz Skijališta Srbije saopštavaju da su za skoro 3 meseca rada ostvarili izuzetne poslovne rezultate. Tokom letnjeg perioda turisti su na Kopaoniku i Zlatiboru upražnjavali panoramske vožnje žičarama, uživali su u aktivnostima poput boba na šinama, zip lajna, tjubinga, u avantura parkovima i u vožnjama biciklima, posebno električnim, na uređenim planinskim stazama. Budući da su žičare Tornik (Zlatibor) i Pančićev vrh (Kopaonik) adaptirane za izvoz planinskih bicikala na vrh staza to omogućava ljubiteljima biciklizma da se okušaju u adrenalinskim vožnjama. U punoj upotrebi bila je i gondola Brzeće – Mali Karaman na Kopaoniku, dok su na Torniku stena za penjanje i mini golf bili hit među posetiocima.
Nakon veoma uspešnog leta Skijališta Srbije intenziviraju pripreme za zimsku sezonu. Na sastanku operativnog tima odlučeno je da od 1. do 15. novembra 2023.godine popust na ski kartu iznosi 15%, da tokom manifestacije beogradskog sajma EXPO ZIM (27.11.–3.12.2023.) popust iznosi 10%, a da na kupovinu on line popust do kraja sezone bude 5%. Za vreme Ski openinga na Kopaoniku (7.12.-10.12.2023.) popust na ski karte, i ostale sadržaje koji budu radili u tom periodu, biće 30%.
Zlatibor Tornik, ISTN
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
DESTINACIJA PO IZBORU
Uprkos povećanom interesovanju turista u odnosu na prethodne godine broj putovanja u Evropu i po Evropi manji je za 10% u odnosu na 2019. godinu saopštila je Svetska turistička organizacija (UNWTO). Ovu statistiku prati i Grčka koja očekuje da ovu godinu završi sa posetom od oko 30 miliona turista, dok je ta brojka 2019. godine iznosila 34 miliona. I ove godine, kao i svih do sada, Grčka je za turiste iz Srbije destinacija broj 1 te ju je ovog leta, po nekim procenama, posetilo oko milion srpskih turista. Agencija ODEON TRAVEL & SERVICE iz Beograda, koja kao zvanični partner za Srbiju CWT, vodeće kompanije za upravljanje putovanjima u svetu, nudi različite usluge poslovnim klijentima i koristi usluge mreže od 4.000 agencija u više od 150 zemalja širom sveta, organizovala je za svoje goste, među kojima je bila i ekipa Internet Serbia Travel News-a, posetu Porto Carrasu najpoznatijem hotelskom kompleksu u Grčkoj. Udaljen 110 km od Soluna ovaj kompleks se nalazi nadomak Neos Marmarisa, atraktivne destinacije na Sitoniji u zalivu Toroneos, u podnožju planine Itamos, sa jednom od najčistijih plaža u Evropi nagrađenoj priznanjem „Plava zastava“ koje dodeljuje Evropska Unija. Rastko Sarkić, vlasnik agencije ODEON TRAVEL & SERVICE, ističe da je Porto Carras omiljena destinacija srpskih turista sa luksuznim hotelima, letovalište sa preko 45.000 maslinovih stabala i drugog drveća, terenima za golf, teniskim terenima, marinom za jahte, kazinom, vinogradom od 475 hektara, heliodromom, jezercima i 9 km plaža sa 25 malih zaliva koji se mogu obići turističkim brodovima za krstarenje. Destinaciju prati i izuzetna gastronomska ponuda kao i dobra zabava po tavernama i barovima rasutim po plažama.
Kako saznajemo od 2020. godine vlasnik Porto Karras-a je Ivan Savidis, jedan od najbogatijih ljudi Rusije grčkog porekla. Vlasnik je grčkog fudbalskog kluba Paok i hotela Macedonia Palace u Solunu. Pretpostavka je da u renoviranje kompleksa planira da uloži oko 100 miliona evra.
SRPSKIH TURISTA
Informacije:
ODEON TRAVEL & SERVICE
Kneza Miloša 80, Beograd 11000
+381 11 3610-011
📧
. info@odeon.co.rs
💻
. www.odeon.co.rs
Sa Novosadskog sajma, ovogodišnjeg domaćina sednice Skupštine Saveza centralnoevropske asocijacije sajmova CEFA (29.09.2023.), na kojoj je u prisustvu predstavnika Grčke, Severne Makedonije, Nemačke, Crne Gore, Slovenije i Srbije odlučeno da ova institucija bude na čelu CEFE u narednoj godini, najavljuju da će ovogodišnji 54. Međunarodni sajam turizma biti održan u novom terminu – od 30. novembra do 2. decembra. Na Sajmu turizma, koji se prvi put prošle godine održao kao samostalna priredba, predstaviće se turističke organizacije i agencije, biće organizovani Hosted Buyer Programi, B2B susreti, stručni skupovi posvećeni zapošljavanju i razvoju karijere u turizmu, Gastro takmičenja i druge atrakcije a sve uz neizostavne sajamske popuste.
Izlagački koncept Sajma turizma, na kome se prošle godine predstavilo više od 250 učesnika iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Iraka, Rumunije, Kipra, Mađarske, Severne Makedonije, Slovenije, Turske, Hrvatske i Bugarske ide u susret predstojećoj zimskoj turističkoj sezoni, ranim rezervacijama letnjih aranžmana ali i drugim specifičnim vidovima turizma i poslovnih aktivnosti.
Informacije:
Sajam turizma Novi Sad
+ 381 21 4831142
📧
info@sajam.net
💻 www.sajam.net
STARI KONCEPT U
Sajam turizma u Novom Sadu 2023, sajamski dani, ISTN
NOVOM TERMINU
Sajam turizma Novi Sad 2022, B2B sastanci, ISTN
Sajam turizma Novi Sad 2022, regija Zapadna Srbvija, ISTN
ZA SVAKOG PO NEŠTO
Beograd, koji je po podacima Republičkog zavoda za statistiku najposećenija destinacija sa  55,4% stranih i 30,5% domaćih turista, ovog leta bio je domaćin brojnih turističkih dešavanja od kojih su nama bili najinteresantniji Karneval brodova (8.07.23.), Belgrade Grand Prix 2023 (2.-3.09.23.) i Uzakrota travel summit 2023 (15.09.23.).
Karnevalska povorka brodova, ISTN
18. Karneval brodova, tradicionalna manifestacija Turističke organizacije Beograda (TOB) koja ima za cilj da promoviše reke Savu i Dunav i njihovo ušće, koje zajedno sa Velikim ratnim ostrvom čini ono po čemu je Beograd prepoznatljiv, ove godine je na radost publike okupio veći broj dekorisanih brodova na delu reke Save od Tramvajskog mosta do mosta Gazela.
Ljubitelje  starih automobila
Motor Heritage Consulting, Go2Flow, Heroes Force, Automoto Savez Srbije i ambasada Italije obradovali su podsećanjem na prvi i jedini Granprix koji je 1939. godine vožen u Beogradu, oko Kalemegdana (pobedio čuveni Taci Nuvolari). Za vreme manifestacije Belgrade Grandprix 2023 prikazana su atraktivna starovremenska vozila iz Srbije, Italije i Slovenije, organizovane su izložba vozila ispred Muzeja Jugoslavije i paradna vožnja i trka oko Kalemegdana.
U okviru Uzakrota travel summita TOB je okupio turističke profesionalce iz regiona Jugoistočne Evrope, ali i iz drugih delova sveta, predstavnike destinacija, turističkih agencija, avio-kompanija, organizatora putovanja, hotelske industrije, investitora i tehnoloških kompanija u oblasti turizma. Konferencija je obuhvatala B2B sastanke i panele sa aktuelnim temama poput “Kako steći poverenje gostiju putem segmentiranog marketinga”, “Budućnost masovnog turizma”, “Uspostavljanje dugoročne strategije Balkana” i “Jačanje otpornosti u sektoru turizma”. Ovaj samit, koji se organizuje od 2010.godine nedavno je proglašena za jedan od 10 najuticajnijih turističkih događaja u svetu.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA BEOGRADA
. +381 11 3625060
📧 tobsekretarica@tob.rs
💻 www.tob.rs
WYSIWYG Web Builder