Priznanje za najbolje

PRIZNANJE
ZA NAJBOLJE
Manifestacije
U godini kada vlada veliko interesovanje za odmor u Srbiji, kada je u prvih 10 meseci ove godine u njoj boravilo 6% više turista nego u istom periodu prošle godine, kada je portal i izdavač turističkih vodiča „Lonely Planet“ stavio Srbiju u Top 10 destinacija koje treba posetiti u 2020.godini (https://www.lonelyplanet.com/best-in-travel/value), kada je Evropska turistička komisija (ETC) odobrila Srbiji i Crnoj Gori realizaciju projekta promocije na tržištima Kine, Amerike i Kanade vrednu 340.000 evra i kada se do kraja godine očekuje devizni priliv od turizma u iznosu od 1,4 milijarde evra, Turistička organizacija Srbije (TOS), koja slavi 25.godina svog postojanja i rada, dodelila je (11.12.2019.) svoje najveće priznanje "Turistički cvet", nagradu za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma u 2019.godini.
Dodelom "Turističkog cveta" simbolično je zaokružena 2019. godina u kojoj je, po rečima Rasima Ljajića, ministra Turizma Srbije, „Srpski turizam ostvario rast od 7,8%, skoro duplo više od proseka zemalja Evropske unije i približava se broju od 10 miliona noćenja“. On je istakao da je ovo godina u kojoj je počelo rešavanje pitanja privatizacije banja, godina kada je država uložila 175 miliona dinara u projekte a privatni sektor odgovorio sa ulaganjima od 100 miliona evra. Za 2020.godinu najavljuje izgradnju gondola na Zlatiboru i Brzeću, spa centra na Paliću i heliodroma na Kopaoniku, kao i početak sistema
E turista. 
U dobroj atmosferi, uručujući priznanja „Turistički cvet“, Marija Labović, direktorka TOS-a, objašnjava da je ove godine konkurencija bila žestoka jer je prijavljeno 78 kandidata za 7 nagrada a za najbolje je, pored stručnog žirija, prvi put glasala i internet publika, i dodaje „Velikom broju domaćih i inostranih turista doprineo je i TOS svojim kampanjama, radionicama, prezentacijama, učešćem na međunarodnim sajmovima i organizacijom brojnih poseta stranih novinara i turoperatora“.
35. dodela priznanja TURISTICKI CVET 2019, ISTN
Tokom dodele "Turističkog cveta" Turistička organizacija Srbije proglasila je i pobednika foto konkursa za najbolju fotografiju 2019. na temu "Srbija kroz 4 godišnja doba". Svoje fotografije poslalo je 500 kandidata, a nagrada je pripala Mileni Popović.
Grand hotel Tornik Zlatibor, ISTN
Nataly Spa Sokobanja, ISTN
Dodelom nagrade Turistički cvet 2019 odmah počinje i takmičenje za najbolje u turizmu Srbije za 2020.godinu.

Dobitnici nagrade
Turistički cvet 2019
,
koji osim diplome i prigodne statue, dobijaju i učešće na jednom svetskom sajmu turizma i oglašavanje u štampanim medijima izabrane zemlje Regiona, su:
Turistička organizacija –TO VRNJAČKA BANJA (www.vrnjackabanja.co.rs)
Turistička manifestacija – Međunarodni viteški festival „Despot Stefan Lazarević – JUST OUT Manasija“, Despotovac (www.justout.rs)
Receptivna turistička agencija – BALKAN TRAVEL CENTAR, Beograd (www.balkantravelcentar.com)
Ugostiteljski objekat za smeštaj:
– „GRAND HOTEL TORNIK“, Zlatibor
(www.hoteltornik.rs)
– „NATALY SPA“, Sokobanja
(www.natalyspa.com)
Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga:
– Arheološki park „VIMINACIJUM“, Požarevac
(www.
viminacium.org.rs)
Dr ISKRA MAKSIMOVIĆ, direktorka Tvrđave "Golubački grad“, Golubac
(www..tvrdjavagolubackigrad.rs)

Specijalna nagrada
van konkurencije pripala je asocijaciji „FilmInSerbia“

(www.filminserbia.com)
Informacije:
Turistička organizacija Srbije
Tel: + 381 11 6557100
E:
office@serbia.travel
www.srbija.travel