Petrovaradin

REKE KOJE SPAJAJU

“GIBRALTAR NA DUNAVU”

Na obronku Fruške gore, na desnoj obali Dunava, iznad najveće okuke reke, vekovima se uzdiže jedna od najvećih tvrđava u Evropi – Petrovaradin. Ova turistička atrakcija evropskog ranga, simbol je Vojvodine i Novog Sada, izletište, umetnički centar, mesto noćne zabave i održavanja muzičkog festivala “Exit”.

Prostor na kojem se danas nalazi Petrovaradinska tvrđava bio je naseljen još u doba neolita. Tokom vekova preko njega su prešli Vizantinci, Huni, Avari i Sloveni. Stara tvrđava, izgrađena u periodu od 1247. do 1252. godine, ime je dobila po istoimenom naselju na levoj obali Dunava – Petrovaradinu (Petrova tvrđavica).

U 16. veku Petrovaradin pripada Turcima a u 17. veku prelazi u ruke Austrijskog carstva. Na osnovu principa gradnje tvrđava francuskog vojnog arhitekte Sebastijana Vobana, koja su pratila nova dostignuća ratne tehnike u prvom redu zbog rasprostranjene upotrebe vatrenog oružja i artiljerije, preuređen je i Petrovaradin. Izgradnju su pratili, osim inženjera i vojnih komandanata, i Eugen Savojski, grof Karafa i budući car Josif II.
Svoj konačni oblik tvrđava je dobila nakon Beogradskog mira 1739. godine, kada se granica između Turske i Austrije ustalila na Savi i Dunavu. Tada, u drugoj polovini 18. veka, pored vojnih niču i građanske kuće u baroknom stilu. Na impozantnih 112 hektara, na strmoj steni iznad reke, sa jedinstvenim sistemom podzemnih hodnika dužine 16 kilometara, Petrovaradin postaje pravi “Gibraltar na Dunavu”. Bio je raskršće carskih puteva koji su išli u pravcu Segedina, Temišvara, Pančeva i Pešte.

Danas je Petrovaradin stecište institucija iz oblasti nauke, kulture i umetnosti. Muzeji, galerije, planetarijum, ateljei umetnika, kafići i brojne skulpture, među kojima je najpoznatija “Borba jelena” vajara Jovana Soldatovića, dočekuju posetioce tvrđave.

Zaštitni znak “Gibraltara na Dunavu” i samog grada Novog Sada je kula sa satom smeštena iznad bastiona Ludviga Badenskog. Zbunjuje turiste jer, obrnuto od uobičajenog pravila, mala skazaljka pokazuje sate a velika minute. To je učinjeno zato da bi svi građani iz Novog Sada i Petrovaradina, a pre svega oni koji plove Dunavom, mogli sa velike daljine, kada je vreme lepo, da vide koliko je sati. Mehanizam sata navija se ručno svakoga dana.

Petrovaradin je svakog avgusta i mesto održavanja muzičkog festivala “EXIT” koji okupi preko 300.000 mladih ljudi iz celog sveta. “Gibraltar na Dunavu” je i dalje raskrsnica koja spaja.

Informacije:
Turističko-informativni centar Novog Sada +381 21/421 812, 451 481