Samit planinskih centara centralne evrope

Manifestacije

RAZMENA ISKUSTAVA U OBLASTI PLANINSKOG TURIZMA

U Srbiji je održan (10.-12.09.2018., Zlatibor) drugi po redu Samit planinskih centara Centralne Evrope – MoReSCE 2018, koji su zajednički organizovali JP “Skijalista Srbije” i Centar za istraživanja i studije turizma, sa ciljem da se definiše platforma za održivi razvoj planinskih centara, i to kroz održivi razvoj i planiranje, investicije, podsticaje i javno-privatna partnerstva, kao i marketing i brendiranje planinskih centara. Poseban akcenat je stavljen na razmenu znanja i iskustava učesnika iz Srbije i inostranstva iz privatnog i javnog sektora, planinskih centara, lokalnih turističkih organizacija, nevladinih organizacija, kao i ski industrije iz Italije, Austrije, Švajcarske, Francuske, Slovačke, Hrvatske i Slovenije.

Pored obilja veoma zanimljivih tema, posebno su bile korisne one koje su se odnosile na Interes rizorta da zaštite prirodu u turističkim centrima i na Bezbednost sistema u planinskim centrima da bi se turisti osećali sigurno. Bilo je i problemskih zaključaka  poput “I pored najbolje infrastrukture, važno je kojoj se ciljnoj grupi Centar obraća (primer  Zlatibora koji bi morao više da se oslanja na sportski turizam)”, potom “Budući da je opšti trend vraćanje zdravlju, savremeni turista hoće i da šeta, i da vozi bicikl, i da ima adrenalinske sadržaje, i zdravu hranu i vodu za piće (primer Slovenije u kojoj 65% stanovništva najmanje tri puta nedeljno ima fizičku aktivnost)”.

Opštu saglasnost učesnika Samita Ernest Kovač, Predsednik skijaških centara Slovenije, je  formulisao “Neophodno je da se u planinskim centrima uspostavi takva infrastruktura da oni rade 365 dana u godini”. Ivan Vitorović, generalni direktor Mona hotela menadžment grupe, konstatovao je “Skijanje mora da prati infrastruktura, udruživanje države, lokalne samouprave i hotelijera”, a Dejan Ćika, direktor JP “Skijališta Srbije”, zaokružio “Razvojem ski centara i planina kao turističkih destinacija, ne samo da se otvaraju nova radna mesta i privlače desetine hiljada turista, već se razvijaju i ostale grane privrede.Ulažemo da bi postigli najviši standard. Kopaonik je zahvaljujući tome postao najtraženija skijaška destinacija u ovom delu Evrope, a Zlatibor obara sve rekorede posećenosti kako leti, tako i zimi. Stara Planina ima ozbiljan potencijal za dalja ulaganja, a za Goliju već postoji idejno rešenje i projekat”.

Teme o kojima se govorilo na Samitu novinari i učesnici konferencije imali su priliku da vide primenjene na Torniku, na Zlatiboru, na kome Skijališta Srbije ulažu napore da ovu destinaciju učine interesantnom i u letnjem i u zimskom periodu.

Sledeći Samit planinskih centara Centralne Evrope – MoReSCE trebalo bi da bude održan za dve godine.

MoReSCE 2018 KROZ STATISTIKU

Posećenost ski centara:
Hrvatska 2%, Crna Gora 5%, Makedonija 5%, BiH 7%, Srbija 13%, (Kosovo 1%), Rumunija 20%, Bugarska 20%, Slovenija 27%

Alpi su i dalje u Evropi na PRVOM mestu po posećenosti

Prosečna cena ski karata:
od 14 eura (Slovenija) do 28 eura (Švajcarska), Srbija 3.000 rsd (oko 25 eura)

JP Skijališta Srbije

+ 381 11 3117901

direkcija@skijalistasrbije.rs

www.skijalistasrbije.rs