Slovenija

Sa koferom kroz svet

SKLAD TELA

I DUHA

Na poziv iz Slovenije, turistički novinari Srbije osetili su duh i zdravstveni efekt slovenačkih wellness centara Laško i Olimia, šmek smaragdno-zelenog Bledskog jezera, opuštajući mediteranski wellness dodir Portoroža i Pirana i gastronomski vatromet Jelenovog brega kod Olimija i Nove Vasi kod Sečovlja. I sve je za preporuku.

TERME LAŠKO

U središtu Slovenije, 85 km udaljen od Ljubljane, nalazi se Laško, grad poznat po trermalnim izvorima, živopisnoj okolini i proizvodnji piva. Izvori termo-mineralne vode Laškog bili su poznati još starim Rimljanima a 1854. godine ovde je niklo prvo termalno kupalište koje je nosilo ime austrougarskog cara Franje Josifa I.

Termalni centar Wellness park Laško, hoteli “Zdravilišče” i “Hum” nalaze se pored reke Savinje i uklapaju se u prirodni ambijent. U izgradnji je i novi velelepni hotelski kompleks koji će upotpuniti smeštajnu ponudu. Sam Termalni centar nudi brojne bazene i saune, kao i obilje masaža, rekreacija i gastronomskih specijaliteta. Za goste se organizuju šetnje gradom, razgledanje znamenitosti i degustacija piva u pivari Laško.

U zavisnosti od hotela, sezone, vrste usluge i broja dana, cena po osobi u dvokrevetnoj sobi, uz neograničen broj ulazaka u termalni i sauna centar i sa jednim ulaskom u fitnes centar sa programom opuštanja, rekreacije i animacije iznosi od 50 do 105 eura.

Informacije i rezervacije
Zdravilišče Laško

+386 (0)3 7345111
info@zdravilisce-lasko.si
www.zdravilisce-lasko.si

TERME OLIMIA

Terme Olimia, treće po veličini u Sloveniji, (pripadaju im i terme Tuhelj u Hrvatskoj) nalaze se na 205m nadmorske visine, tik uz četinarsku šumu, u blizini mestašceta Podčetrtek podno Rudnice. Sa balkona soba pogled puca na dolinu kroz koju vijuga rečica Sutla.

Kompleks Termi Olimia punom parom radi cele godine (svi objekti u banji su povezani podzemnim hodnicima koji vode do kompleksa “Termalija”) ali leti je puna sezona kada se gosti osvežavaju u ogromnom akva parku, kompleksu bazena sa najvećim brojem atrakcija u Sloveniji.

Gosti iz termi Olimia prave izlete do Franjevačkog samostana i crkve, porodične manufakture za proizvodnju čokoladnih bombona i seoskog turističkog domaćinstva “Jelenov breg” sa specijalitetima od srneće divljači.

Cene su raznovrsne i zavise od smeštaja, broja dana i odabranog paketa usluga. Kreću se od 65 do 498 eura.

Terme Olimia

+386(0)3 8297000
info@terme-olimia.com
www.terme-olimia.com
Informacije i
rezervacije
BLED

Pedesetak kilometara od Ljubljane ka severozapadu, u blizini Save Bohinjke i Save Dolinke, na 475 m nadmorske visine, ugnjezdilo se Bledsko jezero, zaštitni znak slovenačkog turizma. Leti temperatura vode ide i preko 24oC pa je kupanje prijatno sve do početka oktobra. Najveća atrakcija ove meke za turiste iz celog sveta jeste ostrvce usred jezera čije bujno rastinje zaklanja srednjevekovnu Crkvu svete Marije i do kojeg se stiže tradicionalnim drvenim čamcem koji ovde zovu “pletno”. U punoj turističkoj sezoni po hotelima, vilama, pansionima i auto kampu, odsedne preko 5.000 gostiju.

Najatraktivniji je luksuzni hotel “Grand Toplice”, najčuvenija je “Vila Bled”, a potom slede hoteli “Park”, “Golf”, “Kompas” i dr.

U zavisnosti od hotela, perioda boravka i vrste usluge, cene na bazi sedmodnevnog paketa po osobi kreću se od 300 do 700 eura.

Informacije i
rezervacije
Sava hoteli Bled
www.hotelibled.si
Turističko društvo Bled
www.bled.si
PORTOROŽ

Još od 13. veka Portorož je poznat kao vazdušna banja. Benediktanski sveštenici iz manastira Sveti Lorenco lečili su reumatizam prirodnim faktorima sa obližnjih solana Sečovlje. Na predlog lekara iz Pirana 1885. godine ovde je otvorena prva banja i počinje organizovano bavljenje zdravstvenim turizmom.

Danas je Portorož sa svojim hotelima, Grand Kazinom a pre svega Lancem LifeClass koji čine hoteli Grand hotel Portoroz, Riviera, Neptun, Apollo, Slovenia i Mirna, vodeći turistički wellness centar u regionu. Wellness programi koji kombinuju mediteransku klimu sa tradicijom dalekog Istoka, rekreacija, masaže i nega duha i tela, ukomponovani sa obilaskom grada muzeja Pirana, rodnog mesta kompozitora i violiniste Đezepa Tartinija, kao i gastronomski doživljaj u obližnjem selu Nova Vas u Sečovljama, zaokružuju boravak na ovom prostoru.

U zavisnosti od hotela, perioda boravka i vrste usluge, cene po osobi u Life Class hotelima kreću se od 62 do 715 eura.

LifeClass hotels
www.lifeclass.net
Turističko-informativni centri
Portorož i Piran
www.portoroz.si