Zlatibor

Planinski turizam

KRALJEVSKA PLANINA
ZLATIBOR

Dvadesetog avgusta 1893. godine Aleksandar Obrenović pohodio je Zlatibor i to je bila istorijska poseta koja je obeležila dalju budućnost ovog najposećenijeg srpskog turističkog centra koji se nalazi u zapadnom delu Srbije, na 230 km udaljenosti od Beograda, 240 km od Podgorice i 180 km od Sarajeva. Na Kulaševcu, mestu gde mu je priređen ručak, iznad današnjeg jezera, podignuta je spomen česma a čitav kraj je dobio ime Kraljeve vode. Šest godina kasnije izgrađen je Sanatorijum, objekat za letovanje na ovom prostoru. Tako je počeo turistički procvat Zlatibora.

Danas Zlatibor ima ugled jednog od najvećih centara koji brojem turista i njihovih noćenja (250.000 posetilaca i 1.200.000 noćenja) dostiže i prestiže mnoga planinska, banjska i primorska turistička mesta. Sadržaji se obogaćuju, zimski meseci obimom prometa dostižu letnje, uspešno se formiraju dve sezone. Zdravstveni, sportsko-rekreativni, izletnički, seoski, kongresni, manifestacioni i tranzitni turizam postaju sve značajniji, a zabava na ovoj planini je sve bolja i raznovrsnija. Postala je stecište mnoštva odličnih hotela (“Palisad”, “Tornik”, “Zlatibor” Mona, “Mir”, “Olimp”, “President”, “Novakov dvor”, “Idila”, “Satelit”…), odmarališta (“Dunav”, “Ratko Mitrović”, konačište Turističke organizacije Zlatibor …), apartmanskih naselja (“Kraljevi konaci”), ugostiteljskih objekata, vila i vikendica, otvorenih i zatvorenih bazena, i drugih raznovrsnih sadržaja.

Zlatibor je planina koja je od proleća do jeseni, osim za odmor, idealna i za pripreme sportista, sa kvalitetnim terenima dobrih podloga za gotovo sve vrste sportova. Zimi je pogodna za skijanje i uživanja na snegu u velikom ski-centru na Torniku sa šestosednom žičarom i topovima za veštačko osneživanje, ili na padinama Obudojevice, u centru naselja, sa nekoliko kraćih staza i manjih ski-liftova.

Po podacima Turističke organizacije Zlatibor u turističkim ”špicevima” na ovoj planini boravi i po 25.000 posetilaca dnevno. Na osnovu ostvarenog broja noćenja svaki gost ovde u proseku ostaje šest dana.

Turistička organizacija Zlatibor

www.zlatibor.org.rs
ŠTA OBIĆI
Jedinstveni muzej narodnog graditeljstva i tradicije na otvorenom
Prirodno dobro, jedna od najlepših u Srbiji, kroz koju protiče Trnavski potok
VODOPAD U GOSTILJU
Jedan od najvećih vodopada u Srbiji, visok oko 20m, u čijim se virovima, prema legendi, kupaju vile
ŠARGANSKA OSMICA
Pruga uskog koloseka koja na relaciji Mokra Gora-Šargan Vitasi pravi putanju u obliku broja 8
Park prirode sa brdom Mećavnik na kome je “Drvengrad” Emira Kustrice
TORNIK
Ski centar sa četiri uređene staze, sistemom za veštačko osnežavanje i žičarom šestosedom
Ne treba propustiti ni Potpećku pećinu, brojne zlatiborske crkve brvnare i etno sela, kanjon reke Uvac sa čuvenim meandrima i “Beloglavim supom”, etno park “Terzića avlija” u selu Zlakusa, restoran “Pećinar” u selu Ljubiš sa originalnim gastronomskim specijalitetima, kao ni druge kulturno-istorijske i spomenike prirode.
MANIFESTACIJE
PRŠUTIJADA

Sajam suvomesnatih proizvoda zlatiborskog kraja u selu Mačkat, januar

KUSTENDORF – Filmski i muzički festival reditelja Emira Kusturice, Mećavnik Mokra Gora, januar
SABOR TRUBAČA

Sabor trubača i smotra narodnog stvaralaštva, Zlatibor, jul

SABOR LOVACA – Hajka na vuka, Zlatibor, februar
SAJAM VOĆNIH RAKIJA – Selo Šljivovica, april
SKI CENTAR TORNIK



Centar “Tornik” nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110 – 1.490 m, udaljen 9 km od turističkog centra Zlatibor. U zimskom periodu ukupan kapacitet skijališta je 5.400 skijaša na sat.Opremljen je sa šestosednom žičarom, kapaciteta 3.000 skijaša na sat, i 2 ski lifta tipa “sidro”, ukupnog kapaciteta 2.400 skijaša na sat. Četri staze, Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje, tako da ski centar više ne zavisi od vremenskih uslova.

U ski centru Tornik nalazi se i posebna vrsta instalacije tzv. “tjubing”, koja, kao i sama žičara, može da se koristi i u letnjem i u zimskom periodu godine. Ski centar je opremljen i dečijim igralištem i karuselom.

Skijališta Srbije

+ 381 11 311 79 01

direkcija@skijalistasrbije.rs

www.skijalistasrbije.rs

ZDRAVSTVENI TURIZAM
Umerena klima Zlatibora idealna je za zdravstveni turizam. Brojni su hoteli koji u svojoj ponudi imaju wellness centre (“Mir”, “Zlatibor”Mona, “Idila”, “Dunav”, Thai Spa centar, CMC “Klub Satelit”) ali najvažnije mesto u toj ponudi zauzima Zdravstveno-turistički centar “Čigota” (www.cigota.rs) koji sprovodi wellness program još od 1989. godine.

Poznati profesori Medicinskog fakulteta i Fakulteta fizičkih aktivnosti iz Beograda napravili su koncept uspostavljanja ravnoteže u organizmu – projekat “Prevencija i lečenje gojaznosti”, prateći svetske trendove wellness programa. U Zdravstveno-turističkom centru “Čigota” leče se i različite plućne bolesti, anemija, manji poremećaji srca i krvnih sudova, a naročito poremećaji štitaste žlezde. U okviru “Čigote” je i Relax centar sa bazenom, saunama, parnim kupatilom, hidromasažom, aromoterapijama, solarijumom i svim vrstama masaža. U svako doba godine Institut je i mesto održavanja brojnih kongresa i seminara.

SEOSKI TURIZAM
Na Zlatiboru se gosti ne odmaraju samo oko Kraljeve Vode, već i po okolnim selima: Sirogojnu (muzej na otvorenom “Staro selo”), Gostilju (jedan od najlepših vodopada), Semegnjevu (jezera oko kojih tek treba da niknu plaže), Ljubišu (izuzetna gastronomska ponuda), Mačkatu (čuvena manifestacija “Pršutijada”), Jablanici, Rožanstvu, Tripkovi, Rudinama, Krivoj Reci i drugim selima, uz biranu domaću hranu i pažnju domaćina. Sela su dobro saobraćajno povezana, domaćinstva su pripremljena za boravak gostiju. U ponudu spadaju i brojne mogućnosti za šetnju, sport, rekreaciju, organizovani izleti do pećina i vodopada, lov i ribolov, jahanje, planinarenje, branje šumskih plodova i lekovitog bilja. Turisti po želji mogu da učestvuju u poljoprivrednim radovima i spravljanju zimnice.
KAMPING TURIZAM

Na površini od 1,5 hektara na lokalitetu Tić polje na Zlatiboru, u blizini turističkog centra Zlatibora i magistralnog puta Beograd-Bar, nalazi se kamp sa 52 jedinice, u čijem sastavu su recepcija, kuhinja i letnjikovac sa roštiljom, kao i zajednička prostorija sa svom potrebnom opremom. Svaka kamp jedinica ima priključke za električnu energiju i vodu, a gostima je na raspolaganju i bežični internet. Kamp zadovoljava uslove za kategoriju sa tri zvezdice i jedan je od najuređenijih u Srbiji.