Novosti 236 – 1. deo

PREDEO GDE
U cilju upoznavanja sa turističkom ponudom destinacije Turistička organizacija opštine Pećinci ugostila je (13.05.2022.) predstavnike turističkih agencija i turističke novinare, među kojima i ekipu Internet Serbia Travel News-a, a sve u okviru promotivne posete koju je organizovalo Udruženje za turizam Privredne komore Srbije (PKS). Pod naslovom Predeo gde priroda grli istoriju osmišljen je jednodnevni izlet kroz ovu opštinu, udaljenu samo 25 km od Beograda, koji je obuhvatio obilazak atrakcija poput replike tradicionalne svinjarske kolibe u Donjem Tovarniku, najstarije očuvane seoske kuće u Sremu Aksentijevog konaka u Ogaru, Obedske bare, najstarijeg zaštićenog prirodnog dobra u Evropi, živopisnog sela Kupinovo i starog grada Kupinika, poslednje srpske prestonice do 1521.godine, boravak u etno-kući porodice Putnik iz 18.veka, u kojoj je i sedište TO Pećinci, i sve to uz gastronomske specijalitete kraja.
Kao novinari, ali i kao turisti, upoznali smo se i sa dodatnim sadržajima pećinačke turističke ponude poput vožnji električnim minibusom „Zeleni zmaj“ i katamaranom po Obedskoj bari, fotografisali smo se sa virtuelnim Zmajem od Kupinika i uživali u tradicionalnim kulinarskim specijalitetima kraja.
Jednodnevni izlet “Predeo gde priroda grli istoriju” po opštini Pećinci svesrdno preporučujemo a reportaža sa ovog puta se nalazi u rubrici Turističke destinacije
Kupinovo, stari grad Kupinik i Zmaj od Kupinika, ISTN
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA PEĆINCI
+ 381 22 2438060
📧 turizam@pecinci.org
💻 www.turizampecinci.rs
PRIVREDNA KOMORA SRBIJE – sektor turizam
+381 11 33 00 958
📧 turizam@pks.rs
💻 www.pks.rs
PRIRODA GRLI ISTORIJU
Tijana Maljković, sekretarka Udruženja za turizam PKS, koje ciljano i sadržajno organizuje promotivne aktivnosti za sve grane turističke privrede, naglašava da „PKS želi da  turističke organizacije u Srbiji spaja sa turističkim agencijama koje promovišu receptivni odnosno domaći turizam, kao i sa predstavnicima medija", a Ljubica Bošković, direktorka TO Pećinci, koja je saradnja sa PKS započela zajedničkim nastupom na sajmu turizma u Beogradu, naglašava da je „Opština Pećinci odlična za jednodnevni izlet za domaće i inostrane goste koji dođu u Beograd na 2 do 3 dana i žele da naprave kratke izlete u okolinu“ i  upućuje gostima poziv ovim rečima „Dobrodošli u predeo gde se grle Sava i Obedska bara, neolit i 21.vek, priroda i istorija. Prigrlite i Vi i ponesite sa sobom delić ove sremske lepote”. Održivi razvoj turizma ovde se primenjuje u praksi kroz eko i etno, izletnički, edukativni i naučno-istraživački, lovno-ribolovni i nautički turizam.
Plovidba Obedskom barom, ISTN
Međunarodni gastronomski vodič „Gault&Millau”, koji su još 1965.godine pokrenuli gastronomski kritičari Henri Gault i Christian Millau sa filozofijom "Luksuz je u kvalitetu, a ne u ceni”, ušao je na tržište Srbije. Prisutan u 13 zemalja „Gault&Millau”, jedan od tri najuticajnija gastronomska vodiča, prepoznatljiv je po kuvarskim kapicama koje dodeljuje (od 1 do 5) i načinu ocenjivanja koji je standardizovan za sve zemlje. Turiste upoznaje sa najboljim restoranima, vinarijama, pivnicama, seoskim domaćinstvima koja pružaju usluge hrane i pića, poslastičarnicama i uopšte ukusima „Stavljajući u prvi plan ljude, šefove kuhinja, konobare, somelijere, njihov trud, rad i znoj”, kako je to objašnjava Mira Šemić, direktorka vodiča „Gault&Millau“ Srbija i Slovenija. Da je gastronomija jedan od prva tri razloga posećivanja neke destinacije potvrđuje i Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije koja je i omogućila objavljivanje ovog vodiča o gastronomiji Srbije, ističući daModeran turista prati nove trendove ali istovremeno ceni i autentični doživljaj, autohtoni, ponekad zaboravljeni recept. U tom smislu ovaj vodič je prilika da se šarolika ponuda predstavi na jednom mestu“. Tatjana Matić, ministarka turizma Srbije, smatra da je „Upisivanje ugostitelja u ovakav vodič veliki uspeh i potvrda kvaliteta ponude i celokupne gastronomije Srbije“. Srpsku gastronomsku ponudu anonimno je ocenjivalo 7 inspektora (4 stranca i 3 iz Srbije) koji su obraćali pažnju na to da li su namirnice sveže, na koji način se obrađuju, kakva je prezentacija jela, da li je jelovnik dovoljno kreativan, informativan i razumljiv, i kakav je odnos cene i usluge.
Predstavljanje gastronomskog vodiča „Gault&Millau” u hotelu Crowne plaza u Beogradu (31.05.2022.) pratila je i dodela ovogodišnjih priznanja za najbolje u srpskoj gastronomiji, a degustirani su i odabrani specijaliteti i vina iz ovog podnevlja.
LUKSUZ JE U KVALITETU,
Dobitnici nagrada „Gault & Millau”
SRBIJA 2022
:
Restoran „SALON 1905“ – Restoran sa najvećom ocenom
Restoran „LANGOUSTE“ – Restoran sa najvećom ocenom
Vuk Vuletić – Nagrada za najboljeg somelijea
Restoran „ĆEVAP KOD DEKIJA“ – Nagrada za najbolji POP
Krsto Radović – Nagrada za najboljeg poslastičara
Marko Komadina – Nagrada Mladi šef TALENAT
Marko Brzak – Nagrada Šef tradicije
David Šimunić – Nagrada Šef budućnosti
Vanja Puškar – Nagrada Šef godine
A NE U CENI
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
Međunarodni gastronomski vodič
„Gault&Millau”
💻 
https://www.gaultmillau.com/
UŽIVANJE ZA
Istočnu Srbiju, u kojoj je registrovano oko 2.900 objekata sa više od 9.000 kreveta, godišnje poseti preko milion turista koji ostvare 300.000 noćenja. Oko 170.000 turista se odluči da poseti muzeje i kulturno nasleđe ovog kraja. Ovi podaci su istaknuti na investicionoj prezentaciji turističkih lokacija, projekata i mogućnosti Istočne Srbije, koju su organizovali Privredna komora Srbije (PKS) i Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije – RARIS. Sa idejom promocije turističko-privrednih potencijala ovog dela zemlje PKS, zajedno sa  udruženjem „Mladi sa Rajačkih pimnica“, osnovanim u cilju razvoja vinogradarstva i ruralnog turizma, očuvanja ambijentalnih karakteristika Rajačkih pimnica i sela Rajca, a pre svega stvaranja perspektive za mlade ljude da ostanu u svom rodnom mestu, organizovala je (25.-26.05.2022.) za turoperatore i novinare, među kojima i ekipu Internet Serbia Travel News-a, obilazak turističkih destinacija i atrakcija Negotinske Krajine, a pre svega vinarskih sela Štubika, Smedovca, Rogljeva i Rajca, koje godišnje poseti oko 15.000 turista iz celog sveta. Ova turistička ponuda podržana je i sa 500.000 evra bespovratnih sredstava za meštane sela, u svrhu očuvanja tradicionalne arhitekture i namene istorijskih objekata, iz projekta EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam koji finansiraju EU i Nemačka Vlada, a sprovodi GIZ.
Utiske koje smo stekli prilikom obilaska turističkih destinacija i atrakcija Negotinske Krajine, a pre svega Rajačkih i Rogljevačkih pimnica, koje se nalaze na preliminarnoj
UNESCO listi Svetske kulturne baštine, dajemo u rubrici PUTEVI HRANE I VINA
Informacije:
PRIVREDNA KOMORA SRBIJE –
sektor turizam
+381 11 33 00 958
📧 turizam@pks.rs
💻 www.pks.rs
SVA ČULA
PODRŠKA
ZA NAJBOLJE
Informacije:
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
Sektor turizam
☎ + 381 11 3139671

📧
turizam@mtt.gov.rs
💻 www.mtt.gov.rs
Bez obzira na globalnu društveno-političku situaciju turizam je počeo ubrzano da se oporavlja. Podaci Zavoda za statistiku Srbije pokazuju da je ove godine u odnosu na prošlu broj dolazaka turista veći za 79,6%, a broj noćenja za 44,3%. Devizni priliv od turizma u prethodnoj godini iznosio je milijardu i 596 miliona evra, čime je premašena do sada najuspešnija 2019.godina (1,4 milijarde evra). U prva tri meseca 2022.godine devizni priliv od turizma iznosi 399 miliona evra, što je porast od 43,5% u odnosu na isti period prošle godine.
Uz konstataciju da je rekord posećenosti destinacija u Srbiji oboren zahvaljujući domaćim turistima, ali i sa velikim očekivanjima od inostranih, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je javni konkurs za dodelu subvencija i transfera za finansiranje projekata razvoja turizma u 2022.godini. Konkursom su predviđeni podsticaji za izgradnju infrastrukture i suprastrukture u turističkim destinacijama, za projekte promocije turističkih proizvoda, turističkih destinacija i turističkih prostora Srbije, za podsticanje unapređenja receptivne turističko-ugostiteljske ponude, za unapređenje i realizaciju statističkih istraživanja i metodologije satelitskih računa, kao i za projekte edukacije i treninga u turizmu. Svi zainteresovani informacije o konkursu i obrasce zahteva za korišćenje bespovratnih sredstava mogu pogledati na linku: https://mtt.gov.rs/vest/sr/35094/konkurs-za-dodelu-subvencija-i-transfera-namenjenih-za-projekte-razvoja-turizma-u-2022-godini.php . Krajnji rok za prijavu je 30.jun 2022.godine
ZA KULTURNO NASLEĐE I TURIZAM FELIX ROMULIANE
Na kasnoantičkom lokalitetu Felix Romuliana – Gamzigrad kod Zaječara, koji se našao na UNESCO listi kulturne baštine uz uslov da bude izgrađen Centar za posetioce kako bi turisti koji ga posećuju mogli da dobiju dodatne sadržaje, radovi počinju na jesen ove godine i predviđeno je da budu završeni za 18 meseci. Za izgradnju objekata ispred zidina ovog kompleksa carske palate u pitomoj dolini kraj Crnog Timoka, koju je u 4.veku rimski imperator Gaj Valerije Maksimilijan Galerije podigao u čast svoje majke Romule, predviđen je budžet od 4 miliona eura u okviru projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam. Radove finansira EU preko Nemačke razvojne agencije GIZ .
Obilazeći turističke atrakcije Negotinske Krajine u organizaciji Privredne Komore Srbije, turistički novinari i turopetarori saznali su na lokalitetu Felix Romuliana – Gamzigrad da je na 2.200 m2 predviđena izgradnja smeštajnih objekata, restorana, kafeterije, depoa, istraživačkog centra i konzervatorske radionice. Namera je da se poboljša prezentacija arheoloških pronalazaka vezanih za istoriju carske palate, i da se istraživačima omoguće bolji uslovi za rad i boravak u neposrednoj blizini samog nalazišta. Očekuje se da ova modernizacija dovede do porasta broja turista, da se otvare nova radna mesta, podigne kvalitet turističke usluge i poveća ponuda čitave zaječarske opštine.
Iz Muzeja u Zaječaru, koji upravlja lokalitetom Felix Romuliana – Gamzigrad, obaveštavaju da je u sezoni od 1.maja do 31.oktobra lokalitet otvoren za posete svakog dana od 8 do 20 sati, dok je radno vreme vodičke službe od 10 do 18.sati.
Iz Muzeja u Zaječaru, koji upravlja lokalitetom Felix Romuliana – Gamzigrad, obaveštavaju da je u sezoni od 1.maja do 31.oktobra lokalitet otvoren za posete svakog dana od 8 do 20 sati, dok je radno vreme vodičke službe od 10 do 18.sati.
centar za posetioce na Lokalitetu Felix Romuliana Gamzigrad, ISTN
Informacije:
Narodni muzej Zaječar

+ 381 19 422930
📧 sekretar@muzejzajecar.org
💻 www.muzejzajecar.org
https://muzejzajecar.org/izlozba-felix-romulijana/