Francuska

Ovog leta ekipa Internet Serbia Travel News-a krenula je put Južne Francuske i Azurne obale, do dela zemlje gde se Alpi obrušavaju u Sredozemno more i gde godišnje ima više od 300 sunčanih dana. Putujući kolima prešli smo oko 3.500 km i obišli ovu destinaciju koja je zbog Covida za turiste iz Srbije bila zatvorena dve godine. Putovanje za pamćenje.
SA KOFEROM KROZ SVET
Popularna još od 19. veka među kraljevskim porodicama, industrijalcima, umetnicima, glumcima, slikarima, piscima i čuvenim svetskim boemima, Francuska rivijera, elegantna, uzbudljiva, romantična, upotpunjena čudesnom gastronomijom i fascinantnom obalom, destinacija je koju treba obići barem jednom u životu. Kao Azurna obala postala je poznata 1887.godine. Krajem 18.veka privlačila je britansku i rusku aristokratiju, a kada je stigla železnica, sredinom 19.veka, svako ko je držao do sebe provodio je ovde praznike
Putujući duž Azurne obale, čiju su slavu pronosili car Aleksandar II, Napoleon III, Princ od Velsa, Mone, Renoar, Pikaso, Brižit Bardo, Grejs Keli i mnogi drugi, gde god stanete uživate. Bilo da je to Antib, jedan od najživopisnijih gradova Azurne obale sa tvrđavom Fort Carré,   muzejom Pabla Pikasa, čudesnim istorijskim centrom i razvijenim noćnim životom u delu Juan les Pins, ili otmerni Kan, poznat po filmskom festivalu, čuvenom šetalištu Kroazeti oivičenom palmama i najluksuznijim hotelima. Tu su i Nica, sa Engleskim šetalištem i hotelom „Negresko“, Monako sa kneževskom palatom i katedralom u kojoj je porodična grobnica Grimaldijevih, Monte Karlo sa nekoliko kazina i marinom punoj brodova od kojih zastaje dah. Nezaobilazni su i pomalo izvikani Sen Trope, koji su voleli Gi de Mopasan, Pol Sinjak, Koko Šanel, Antoan Egziperi, Brižit Bardo i mnogi drugi, i obližnji fantastični stari grad Grimo u brdu i novi sa lukom na moru koja podseća na Veneciju. Preporučujemo i mali skok u unutrašnjost do Eks-an-Provansa, glavnog grada Provanse, poznatog po Polu Sezanu, prelepim građevinama, shopingu i mnogobrojnim studentima, kao i do gradića Manosk i Pjerver sa izvanrednim vinarijama, poljima lavande i seoskim turizmom.
Putovanje Azurnom obalom nastavljamo u pravcu Tulona, i boravimo u gradu La Ciotat, poznatom po tome što su u njemu 1895.godine braća Lumière snimili svoje prve filmove i priredili prve polu-javne projekcije u istoriji filma. Izlet do Casisa, mondenskog letovališta koje je, za razliku od Sen Tropea, zadržalo šarm ribarske luke sa jarko obojanim čamcima usidrenim duž stenovite obale, se podrazumeva. Centar ovog dela Azurne obale je Marsej, grada sa najvećom trgovačkom lukom koju su osnovali stari Grci još 600.godine stare ere. Nalazi se u samom istorijskom centru i od nje se proteže Canebière, glavna gradska arterija starog dela grada, u kojoj je 1934.godine ubijen jugoslovenski kralj Aleksandar I Karađorđević. Grad Marsej je atrakcija sam po sebi, sa akcentom na ogromnoj crkvi Notre Dame de la Garde, smeštenoj na uzvišenju iznad centra grada, do koje se stiže specijalnim vozićem. Odatle se pruža zaista spektakularan pogled na sam grad, kao i na ostrvo Ile d’If sa tvrđavom u kojoj je, prema romanu Aleksandra Dime, bio zatočen Grof Monte Kristo. Iza Marseja počinje Nacionalni park Calanques, jedan od najznačajnijih u Francuskoj i prvi u Evropi koji je i kopneni, i morski, i ostrvski, i prigradski. Između Marseja i La Siotata satkan je od 5.000 hektara veličanstvenih pejzaža i 20 km obale.
Gastronomija je bila veoma važan deo ovog turističkog putovanja. Ono što Francusku kuhinju izdvaja, čini posebnom i prepoznatljivom u svetu jesu sir i vino, ali u ovom delu zemlje i maslinovo ulje, beli luk, začinsko bilje, obilje lokalno uzgajanog voća i povrća, a posebno riba i morski plodovi od kojih se priprema i specijalitet Bouillabaisse. Servira se uz beli luk i ljuti majonez poznat kao ajoli. Glavni obrok – “Plateau de mer” bogat je različitom morskom ribom, rakovima, školjkama i puževima, najčešće začinjenim provansalskim začinima.
Informacije:
Internet Serbia Travel News
+ 381 11 2434204, +381 63 8383955
📧 office@istnews.com
💻 www.istnews.com
WYSIWYG Web Builder