Turizam Beograda

Beograd, glavni i najveći grad Srbije, najatraktivniji je turistički proizvod zemlje što pokazuje kako broj dolazaka i noćenja stranih i domaćih turista, tako i potražnja na City Break berzama i svetskim sajmovima turizma. Interesovanja predstavnika turističkih agencija, novinara i običnih posetilaca velika su i raznovrsna. I to sa razlogom. Poznat kao „Beli feniks” jer je mnogo puta bio uništavan i ponovo građen, Beograd je grad koji se neprestano razvija. Prva naselja na široj teritoriji grada datiraju iz praistorijske Vinče 4.800 godina p.n.e. Sam Beograd su osnovali Kelti u 3. veku p.n.e., pre nego što je postao rimsko naselje Singidunum. Slovensko ime „Beligrad“ prvi put je zabeleženo 878. godine. Budući da je izgrađen na raskrsnici puteva, na ušću Save u Dunav, Beograd sa pravom nazivaju i „Kapija Balkana“ i „Vrata srednje Evrope”.
BEOGRAD
Usce Save u Dunav Beograd ISTN
BEOGRAD JE GRAD ISTORIJE
Od legende koja kaže da je “Beli grad iznad Dunava“ – Beogradsku tvrđavu, prvi ugledao vođa Argonauta Jason ploveći Istarom (Dunavom) u potrazi za Zlatnim runom, preko keltske naseobine koja se zvala “Singidunum”, potom rimskog utvrđenja, srpske srednjevekovne prestonice despota Stefana Lazarevića, turske tvrđave, ponovnog vraćanja Srbima 1867. godine, do današnjih dana, Beograd je pedesetak puta paljen, rušen, osvajan i simbolično nazivan “Kuća ratova”, “Kapija slobode”, “Breg za razmišljanje”.
BEOGRAD JE GRAD
IMPRESIVNIH ZDANJA
U Beogradu postoji preko 6.000 ulica koje čuvaju duh grada i prelepa zdanja poput Skupštine Republike Srbije, Skupštine grada Beograda – Starog Dvora, Dvorskog kompleksa na Dedinju, Narodne banke Srbije, Hrama Svetog Save, jedne od najvećih pravoslavnih crkava na svetu, Kuće cveća, simbolično vezane za Josipa Broza Tita, Geozavoda, Palate “Albanija”, Kongresnog centra “Sava”, posebno značajnog budući da se prema rang listi Međunarodne kongresne asocijacije ICCA Srbija nalazi među prvih 50 kongresnih destinacija sveta, i drugih.
BEOGRAD JE GRAD AMBIJENTALNIH CELINA
Beogradska tvrđava sa parkom Kalemegdanom, srednjevekovnim kulama, kapijama, crkvama, zvonicima, rimskim bunarom, simbolom grada – spomenikom Pobedniku, opservatorijom i Zoološkim vrtom, Knez Mihailova ulica kao pešačka zona i glavna arterija grada od Terazija do Kalemegdana, Dorćol kao stari i atraktivni kvart sa velikim brojem kafića i barova, boemska četvrt Skadarlija, staro jezgro Zemuna, Botanička bašta, izletišta Avala, Topčider i Košutnjak, Ada Ciganlija koja uz plažu sa „plavom zastavom” nudi i terene za golf, kilometre biciklističkih staza i brojne kafiće, Beograd na vodi sa šetalištem, restoranima i šoping molom, Luka Beograd sa pristanom za kruzere koji u toku letnje turističke sezone dovoze veliki broj stranih turista koji krstrare Dunavom, reka Sava duž koje se pruža na hiljade splavova-kućica na vodi te ovaj centar zabavnog i noćnog života Beograda podseća na Hong Kong.
BEOGRAD JE GRAD KULTURE I UMETNOSTI
Bogato kulturno i istorijsko nasleđe Beograda ogleda se i u velikom broju muzeja – Narodnom, najstarijoj muzejskoj ustanovi u Srbiji u kojoj se nalazi više od 400.000 predmeta među kojima i originali iz Lepenskog Vira, Starčeva i Vinče, Viminacijuma i Romulijane, Miroslavljevo Jevanđelje, najveća imena domaćeg slikarstva kao i svetski umetnici poput Direra, Rembranta, Pikasa, Matisa i drugih, Muzejima savremene i primenjene umetnosti, Etnografskom, Vojnom ili Muzeju Nikole Tesle sa više od 1.000 predmeta koji ukazuju na život ovog genija. Beograd je i grad pozorišta, likovnih salona, Filharmonije, Kinoteke, Kolarčeve zadužbine i drugih institucija.
Docek Nove Godine ispred Narodne Skupstine u Beogradu, ISTN
BEOGRAD JE GRAD KOJI NIKADA NE SPAVA
Osim manifestacija poput BITEF-a, BEMUS-a, FEST-a, Festivala igre, sportskih događaja, sajmova, tradicionalnog maratona i polumaratona, bioskopskih predstava i koncerata ozbiljne, zabavne i narodne muzike, javljaju se i nova urbana mesta na kojima se okupljaju mladi ljudi željni dobrog provoda I opuštene atmosfere. Kvart Savamala, ukrašen delima poznatih srpskih i svetskih uličnih umetnika, prepun je galerija, kulturnih centara i kafića sa živom muzikom, Dorćol Plac je centar u kome se tokom cele godine organizuju pozorišne predstave, umetničke radionice, koncerti i mnogi drugi kulturno-umetnički sadržaji. Čuveni noćni život srpske prestonice, uz već tradicionalne dočeke Nove godine na trgovima, nadenuo je Beogradu, koji je tokom cele godine prepun različitih sadržaja, epitet “Grada koji nikad ne spava”.
BEOGRAD JE GRAD HOTELA I RESTORANA
Turistima je u Beogradu na raspolaganju preko 8.500 ugostiteljskih objekta, među kojima je oko 6.000 restorana i kafana i preko 2.100 kafića. Beograd ima preko 500 hotela, od kojih turisti najčešće biraju one sa 4*, i raspolaže sa oko  30.000 ležajeva u domaćoj radinosti.
Gastronomija Beograda je nadaleko čuvena te se našla u prestižnom restoranskom vodiču  Gault&Millau a Mišelin je u svom vodiču kroz restorane u Beogradu 17 prestonički restoran označio kao "preporučene".
Zemun 2, ISTN
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA BEOGRADA
. +381 11 3625060
📧 tobsekretarica@tob.rs
💻 www.tob.rs