Subotica

Turističke destinacije

TRADICIONALNO, OTMENO I UDOBNO

Subotica zauzima centralno mesto između Dunava na zapadu i Tise na istoku i predstavlja najizrazitije gradsko sedište između ovih reka. Leži na trenutno najvažnijem strateškom pravcu – Koridoru X, smeštena na tranzitnom internacionalnom putu E-75. U njenoj blizini se nalaze dva nejfrekventnija granična prelaza – Horgoš i Kelebija.

Subotica je mesto na kome su se vekovima ukrštali razni narodi, kulture i tradicije. Jedni su dolazili, drugi odlazili, a grad je ostajao sa tragovima kultura i običaja svih naroda koji su tuda prošli. U pisanim dokumentima Subotica se prvi put pominje 1391. godine pod imenom Zabotka. Oko starog samostana koji potiče iz 16 veka razvio se centar današnje Subotice. Još jedan datum je značajan u istoriji ovog grada, a to je 1779. godina kada biva proglašen za Slobodan kraljevski grad pod nazivom Marijaterezijapolis.

Kada se nađete u Subotici obavezno morate posetiti centar grada sa svim njegovim zgradama i znamenitostima: Narodno pozorište, jedno od prvih na teritoriji Ugarske monarhije, brojne crkve i katedrale, Gradsku biblioteku – delo Ferenca Rajha, prepoznatljivu po Atlantima koji nose barokni balkon, Plavu fontanu, Gimnaziju, Sinagogu – izgrađenu 1901. godine i ukrašenu raznobojnim vitražima koji predstavljaju stilizovane latice karanfila, ruža, ljiljana i paunovog perja. Palata Rajhl – danas galerija, jedan je od najlepših secesijskih objekata. Ipak, najznačajnija je Gradska kuća – centar i simbol Subotice, velelepno zdanje izgrađeno u stilu mađarske varijante secesije, u kojoj su gradska uprava, muzej, istorijski arhiv, butici i banke.

Boravak u Subotici nije potpun bez posete Paliću, najatraktivnijoj turističkoj destinaciji Vojvodine, kojim dominiraju Vodotoranj, Veliki park, letnja pozornica, barokni park uz obalu jezera, muzički paviljon, Ženski štrand i zoološki vrt.

Gastronomski doživljaj u Subotici (posebno preporučujemo restoran Nepkor), na Paliću i okolnim salašima je takav, da propustiti specijalitete bačke kuhinje poput supe od morke, guščije džigerice, perkelta, palićke filirane čorbe, jela od divljači i pečenje, Šomloi galuški, štrudli sa orasima, makom, jabukama, višnjama i bundevom, i sve to zaliveno domaćim vinom subotičko- horgoške peščare, točenom iz bureta, je čista šteta.

Ukoliko želite i da prenoćite, izbor luksuznih i garni hotela, privatnih vila i apartmana, kako u samoj Subotici tako i na Paliću, je impozantan. Cene noćenja sa doručkom su u rasponu od 1.800 do 5.900 dinara.

Turističko-informativni centar Subotica
Tel. +381 24 670 350
ticsu@subotica.net
Turističko-informativni centar Palić
Tel. +381 24 753 111
tic.palic@eunet.rs
www.palic.rs