Niš

     Turističke destinacije
GRAD U KOME
MERAK NEMA CENU
Double click to edit
Niš je raskrsnica puteva koji iz samog centra Balkana vode na sve četiri stran sveta. To je grad sa najvećim brojem tranzitnih turista u zemlji, koji su nekada samo dolazili i prolazili a sada se sve više zadržavaju, bilo da stižu kolima, vozom ili sleću na aerodrom „Konstantin Veliki“. Tako je Niš, jedan od najstarijih gradova ovog dela Evrope, postao treća najposećenija turistička destinacija u Srbiji (posle Beograda i Novog Sada).
Bogata kulturna baština i istorija Niša svedoče najpre o naseljenosti još u doba neolita (3.vek p.n.e.), potom o Keltima koji dolaze posle Ilira i naselju daju ime Naisus (Vilin grad), o Rimljanima i Flaviju Valeriju Konstantinu (Velikom), rođenom Nišliji, budućem rimskom imperatoru u čije vreme je ovaj grad bio na vrhuncu razvoja, zatim o Hunskom razaranju, pa o ponovnom oživljavanju sa velikim županom Stefanom Nemanjom, o padu pod Tursku vlast i oslobađanju od nje 1878.godine kada je Austrijanac Franc Vinter izradio "regulacioni plan varoši Niš" po nalogu kneza Milana Obrenovića, o vremenu I Svetskog rata kada je Niš bio ratna prestonica u kojoj su “obavljani razni diplomatski poslovi”.
Danas je Niš, razbaškaren pored reke Nišave, savremeni grad sa šmekom prohujalog vremena. Simbol grada Tvrđava, centralni trg Kralja Milana, sa spomenikom Oslobodiocima Niša i zgradom Narodne Banke, pešačka zona puna tržnih centara i prodavnica, Kazandžijsko sokače, najautentičnija i najstarija gradska ulica, Narodni muzej i Pozorište, Katolička crkva Presvetlog Srca Isusovog, Saborna crkva i Islam-agina Džamija, čine ovaj grad stecištem turista iz celog sveta.
Pored istorije i prirode, koja je ovde bila darežljiva, Niš nudi i odličnu zabavu uz brojne festivale poput Filmskih Susreta, Horskih svečanosti ili Nišville Jazz festivala. Gastronomija i muzika odavno su pronele ukus i zvuk Niša širom sveta. Nišlije kažu da  izreka „Merak nema cenu“ najbolje oslikava njihov temperament i duh. Zato provod u Nišu, sa svim već navedenim, predstavlja jedinstven doživljaj koji zaista ne treba propustiti u žurbi. reba ostati dan duže.
ŠTA VIDETI
NIŠKA TVRĐAVA – Simbol grada, jedno od najočuvanijih i najlepših osmanlijskih vojnih zdanja na srednjem Balkanu, građeno od 1719. do 1723.godine, sa brojnim objektima iz raznih perioda.
ĆELE KULA – Jedinstveni spomenik u svetu, sagrađen 1809.godine od ljudskih lobanja nakon bitke za oslobođenje Niša od osmanlijske vojske.
MUZEJ LOGOR “CRVENI KRST” –  Jedan od malobrojnih sačuvanih nacističkih koncentracionih logora u Evropi, u kome je izvršen prvi proboj logoraša u Evropi.
SABORNA CRKVA, osvećena nakon oslobođenja od Turaka 1878.godine, i mala Saborna crkva sa vrednim ikonama i ikonostasom koji je poklon manastira Hilandar.
KAZANDŽISJKO SOKAČE – Poslednja sačuvana ulica starog turskog zanatlijskog sokaka, puna kafanica i zanatskih radionica koje su zadržale duh stare arhitekture
ŠTA OBIĆI
MEDIJANA – Arheološko nalazište, rezidencija rimskih careva nadomak grada Naisa, koju je podigao imperator Konstantin Veliki, rođen u Nišu 280.godine.
NIŠKA BANJA – 10 km udaljena od Niša, smeštena u podnožju šumovitog Koritnika, ima pet izvora lekovite vode koja je obogaćena visokom koncentracijom minerala i gasa radona.
BRDO BUBANJ – Memorijalni park sa obeležjem koje simbolizuje otpor fašizmu.
BRDO ČEGAR – Mesto bitke iz Prvog srpskog ustanka, sa spomenikom posvećenom  poginulim vojnicima i njihovom komandantu Stevanu Sinđeliću.
SIĆEVAČKA KLISURA, kanjona reke Nišave, i JELAŠNIČKA KLISURA, specijalni  rezervat prirode.
GASTRONOMIJA
Niška kuhinja je spoj srpskih tradicionalnih jela i brojnih uticaja, uglavnom nasleđenih sa Istoka.
Specijaliteti su: Burek – čija istorija počinje 1498.godine kada je carigradski
pekar Mehmed Oglu u Nišu prvi put napravio okrugli burek u tepsiji, Predjela
urnebes salata, pihtije, belmuž, sukana pita, teleća glava u saftu, teleći repovi, crevca, Roštilj – ćevapčići, gurmanska pljeskavica, dimljena i punjena vešalica, džigerica u skrami, dimljena rebarca u kajmaku, Jela u zemljanim posudama – tavče, punjena paprika, sarmice u vinovom listu, Desert – orasnice, baklave, tulumbe.
Informacije:
Turistička organizacija Niša
Tel. +381 18 505689
E. info@visitnis.com
www.visitnis.com