Topola

Turističke destinacije

KRALJEVSKA DESTINACIJA

Opština Topola prostire se u centralnom delu Srbije. Od Beograda je udaljena oko 80 km i do nje se može doći iz nekoliko pravaca a najbrži je autoputem do Malog Požarevca a zatim preko Mladenovca do Topole.

U ovom srcu Šumadije, otprilike na sredini nekadašnje zelene pučine, početkom prošlog veka kralj Petar I Karađorđević podigao je crkvu Svetog Đorđa sa željom da se na jednom mestu saberu svi članovi njegove porodice. Do početka prošlog veka, Oplenac je bilo neugledno, kamenito brdo iznad varoši. Od rastinja je nicala samo šumara, vrsta zakržljalog hrasta, pogodna za izradu oplena, važnog dela na zaprežnim kolima, po čemu je Oplenac i dobio ime.

U obližnjem selu Viševac kod Rače rodio se vođa Prvog srpskog ustanka Karađorđe, koji je od Topole napravio političko-administrativno sedište oslobođenog dela Srbije. Na njegovo vreme podseća spomenička celina koja obuhvata kasarnu, školu, ostatke utvrđenja Karađorđevog grada sa kulom, crkvom iz 1811.godine i konakom (“Karadorđev dvor”), u kome se nalazi istorijski muzej. Jedna od najvećih atrakcija u Karađorđevom dvoru je bronzani top čiji je desni rukohvat odlomljen da bi se napravila kruna za kralja Petra I Karađorđevića, prilikom njegovog krunisanja.
Memorijalni kompleks Karađorđevića na Oplencu građen je skoro tri decenije, po nacrtima arhitekte Koste Jovanovića. U zadivljujućoj crkvi Svetog Đorđa nalaze se reprodukcije najlepših fresaka srpskog srednjevekovnog slikarstva koje je radio Paja Jovanović. Urađene su u mozaiku i pozlati, što crkvu čine jednim od najlepših hrišćanskih zdanja. U kripti ispod hrama sahranjeni su brojni članovi porodice Karađorđević, a među njima su i četvorica vladara.
Osim crkve, Memorijalni kompleks čine i Kraljeva vila, Seoska i Vinogradareva kuća  i drugi objekti. U jednom od njih je dugo godina, tokom izgradnje hrama, živeo i sam vladar – kralj Petar. Ta zgrada se danas, jednostavno, zove Petrova kuća, i u njoj su sada Galerija i Uprava Zadužbine. Među izloženim eksponatima u galeriji na Oplencu najatraktivnija je kompozicija Tajna večera, urađena u belom sedefu, za koju je vezana zanimljiva priča. Naime, prilikom sahrane kralja Aleksandra Karađorđevića 1934. godine, ovo delo je zapalo za oko Hermanu Geringu, jednom od vođa Trećeg rajha i ono je transportovano u Nemačku. U Topolu je vraćeno tek 1947. godine

Na Oplencu je rekonstruisan kraljevski vinski podrum, zasađene si i nove parcele sa vinogradom čime je Oplenac dobiti još jednu turističku atrakciju i dopunu turističke ture “Puteva vina”.

Informacije

Turistička organizacija “Oplenac” Topola

+381 34 811172, 814027

info@topolaoplenac.org.rs

www.topolaoplenac.org.rs